Gå til sidens hovedinnhold

Oisann! Hva skjedde der?

Artikkelen er over 2 år gammel

Denne uka vraket Fagforbundet sin mangeårige hovedtillitsvalgte Roar Gunnufsen til fordel for Anne Merete Sørensen etter et benkeforslag, med 49 mot 9 stemmer. Det er det grunn til å stusse over.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For det er oppsiktsvekkende at et benkeforslag får et slikt tydelig flertall.

Spesielt når valgkomiteen har levert en enstemmig innstilling.

Det hører med til saken at forbundets leder, John-Ole Engnes, selv mener at den nye hovedtillitsvalgte også innebærer en ny kurs. Dermed kan benkeforslaget tyde på at medlemsmøtet ble kuppet, eller så har Fagforbundets ledelse vært i utakt med sine flere tusen medlemmer i Sandefjord kommune.

LES SAKEN HER: Anne Merete valgt etter drama på Folkets Hus

Dersom det siste er tilfellet, er det spesielt to viktige symbolsaker som kan ha hatt betydning:

Sandefjords Blad kunne i 2016 avsløre at den nye ledergruppa skulle få et høyt lønnsnivå. Den dårligst betalte topplederen i nye Sandefjord skulle tjene 100.000 kroner mer enn snittet i sammenlignbare kommuner. Det ble en stund en opphetet debatt om det høye lederlønnsnivået, men ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) kunne den gang peke på at Roar Gunnufsen ikke hadde tatt dissens på denne saken. Han satt nemlig i det ansettelsesutvalget som fastsatte lønnsnivået.

- Da regner jeg med at det betyr at de ansatte stiller seg bak og aksepterer dette lønnsnivået for de øverste lederne, uttalte ordføreren den gangen.

LES SAKEN HER: Har lavere inntekter enn andre kommuner, men gir lederne høyere lønn

Så kan man sikkert diskutere hvor lurt det er av en leder å skyve tillitsvalgte foran seg på denne måten. Men nå ble i alle fall de flere tusen medlemmene i Fagforbundet tydelig gjort oppmerksom på hvordan deres øverste tillitsvalgte hadde plassert dem i denne betente saken.

Den gang uttalte Gunnufsen at han så for seg en harmonisering av lederlønningene over tid. Men det er vanskelig å se hvilke muligheter Fagforbundet har til å bidra til en slik utvikling, når de ikke brukte muligheten til å harmonisere lederlønnsnivået den gangen de faktisk hadde den.

Den andre viktige symbolsak har vært varslersaken – som i lang tid har ridd kommunen som en mare. Her gikk Gunnufsen hardt ut mot varsleren, lenge før saken var ferdig utredet. Han støttet daværende rådmann Gudrun Grinaker – som det ble varslet på - og mente blant annet at det egentlig ikke var grunnlag for et varsel. Utfordringen var at kommunen alt hadde gitt saken status som varslersak. Dermed svekket utspillet varslerinstituttet mer enn det bidro til en løsning på den vanskelige saken.

LES OM DET HER: Ikke imponert over Fagforbundet

LES OGSÅ: Varslersaken: «Det er svært forunderlig å se hovedtillitsvalgt gå så langt som han gjør»

Så legger vi til den merkelige måten Gunnufsen nå ble vraket på:

Det ble faktisk levert et forslag til om Anne Merete Sørensen som ny hovedtillitsvalgt til valgkomiteen før medlemsmøtet denne uka. Men dette var blitt misforstått slik at valgkomiteen trodde de kun hadde fått forslag om Roar Gunnufsen, forklarte Fagforbundets leder John-Ole Engnes etter møtet.

Hun ble dermed valgt gjennom et benkeforslag i stedet. Så uttaler Engnes til avisa at han er overrasket over at det kom «et benkeforslag». Det som er merkelig er at forslaget om å bytte ut hovedtillitsvalgt altså egentlig ikke et benkeforslag – men det ble en nødløsning. Grunnen var at de som opprinnelig fremmet forslaget til valgkomiteen, ikke var blir hørt. Så kan det være en ærlig misforståelse som ligger til grunn. Men det burde uansett være en utfordring for forbundet at det helt overraskende kan dukke opp 40 medlemmer på et slikt møte med et helt alternativt syn om veien videre.

Nå har de 40 i alle fall valgt en ny kurs med Anne Merete Sørensen. Helt hva det innebærer vet vi ikke ennå. Hun viste i alle fall på medlemsmøtet denne uka at hun er en person som ikke gir seg så lett - og at hun sier i tydelig ifra når det kreves.

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.