Best i landet – men hva betyr det?

MYE Å TA TAK I: Det var en lang liste med råd Gudrun Haabeth Grindaker (t.v.) mottok fra Marit Sagen Gogstad.

MYE Å TA TAK I: Det var en lang liste med råd Gudrun Haabeth Grindaker (t.v.) mottok fra Marit Sagen Gogstad. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sandefjord kommune har uttalt at de skal bli best i landet på næringspolitikk.

DEL

MeningerDet er en fin ambisjon, og kanskje nødvendig. Det er ikke veldig mange statlige arbeidsplasser i det som er Vestfolds største kommune. Så skal vi ha til salt til maten, må vi skaffe det selv. Det er det tradisjon for i Sandefjord. Det ligger identiteten vår å ta grep og ordne opp på egen hånd. Men det er krevende – og vi gjør oss selv en bjørnetjeneste dersom vi ikke også innrømmer at medaljen har en bakside.

Optimismen er riktignok til å ta å føle på når næringsforeningen har møter – Sandefjord skal være stedet der det er lov å lykkes. Vi skal være gründerbyen, og jammen beviser næringslivet gang på gang at det gjøres mer enn å bare prate. Men heller ikke her peker konjunkturene alltid bare én vei.

Tilbakefallet i oljesektoren har vært merkbar i Sandefjord – der mange ellers så framoverlente engeeneringselskaper har slitt de siste årene. Det har også hatt negative ringvirkninger. Gamle Sandefjord er fortsatt markert som en grønn kommune i NHOs kommunebarometer. Men vi har falt ned på en 49. plass, og vi har måttet se oss slått av Tønsberg år etter år – som nå ligger på 22. plass. Det sistnevnte må vi kanskje kunne leve med, for vekst blir ikke til i et vakuum. Men forskjellen er den at vi er mer avhengig av private arbeidsplasser enn kommunen nord for oss. Det er så langt heller ingen grunn til å tvile på at ambisjonen om å utøve suveren næringspolitikk er ektefølt. Ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) snakker med troverdighet i næringspolitikken – men så er han også næringsdrivende selv. Rådmann Gudrun Grindaker skal ha honnør for å ha bedt næringslivet om råd, for hva betyr det egentlig å være best på næringspolitikk?

Denne uka fikk Gudrun Grindaker overlevert 169 gode råd fra Sandefjord Næringsforening. Nå skal de forhåpentligvis tas med i utarbeidelsen av en ny, strategisk næringsplan for kommunen. Der bør det også konkretiseres hva som menes med «best på næringspolitikk» – og helst i målbare tall. Målsettingen er for viktig til at den bare blir noe som brukes i festtaler.

Når dét er sagt, synes jeg spesielt godt om visjonen om en «høyskole/universitet på Tivolitomta». Men det er ikke opptil kommunen alene.

Artikkeltags