Gå til sidens hovedinnhold

Er skolebussen viktigere enn elevene som sitter på?

Artikkelen er over 2 år gammel

Vennerød skole er en liten og trivelig skole, skulle man tro. Den har kun 140 elever – og har som motto: «Et godt sted å være, et godt sted å lære!»  Jeg for min del tviler ikke på at det stemmer. Men for «å være» på skolen, må elevene først de komme seg dit – og det gjør de ikke uten risiko.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ved Vennerød skole tar man nemlig mer hensyn til når det er ledig skolebuss, enn hva som er forsvarlig for barnas sikkerhet. Som eneste skole i Sandefjord ringer de inn til første time klokka 0800. Så kan vi legge til at mange har lang skolevei – og at det vil være urimelig å kreve at de skulle gå.

Så legger vi også til at veier i områder er smale og med mye trafikk.

Konsekvensen er at skolen hver dag, rett før klokka 0800 myldrer av biler og busser som på veier der det også er annen trafikk, skal sette av det kjæreste vi har: barna. På veiene er det også lastebiler renovasjonsbiler og annet. Det er prøvd å legge til rette for skolebusser og privatbiler utenfor skolen, men kapasiteten blir sprengt når så mange skal settes av på én gang. Det vil jo nødvendigvis haste for mange, når skolen starter så tidlig.

LES SAKEN HER: Hver morgen er det trafikkaos før skolestart: – Folk parkerer overalt

Folk parkerer overalt for å slippe av barna, selv på plasser de ikke har anledning til. Det er muligens kritikkverdig, men vår utsendte journalist observerte denne uka at alle de lovlige plassene da allerede var i bruk. Og klokka 0800 ringer det inn til første time.

- Barna må få komme seg ut av bilen og komme seg til skolen på en trygg måte, sier foreldre i FAU.

Så kan vi legge til at mange av stolpene er uten lys – og at det spesielt sør for skolen på Vennerødveien er mørke forhold.

Det kan dessuten virke som om det er vanskelig å finne gode soner der foreldre kan sett av barna.

Jeg for min del tenker at dette er slike ting som ganske enkelt må løses. Men jeg skulle gjerne ha svar på et lite spørsmål, før vi setter i gang med å se på trafikkmønsteret, finner alternative soner der barna kan slippes ut av bilene, oppfordrer enda fler til å sykle og gå,

Har vi virkelig så få busser i dette landet at vi må sette sikkerheten til barna våre på spill? Er det virkelig slik at en skole skal måtte legge opp hverdagen til 140 elever utfra tilgjengelige rutetider til en skolebuss?

Hvordan er vi kommet dit at skolebussen er viktigere enn elevene inni?

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken