Hvor mange ordførere skal vi egentlig ha?

Fine kjeder: Når tre kommuner blir til én skal man ha nytt kjede til ordføreren og og ett til varaordføreren. Å bruke elementer fra dagens kjeder har blitt diskutert, men forkastet.

Fine kjeder: Når tre kommuner blir til én skal man ha nytt kjede til ordføreren og og ett til varaordføreren. Å bruke elementer fra dagens kjeder har blitt diskutert, men forkastet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Hvor mange ordførere per innbygger trenger vi for å bli lykkelige?

DEL

Meninger I vår uvitenhet trodde vi inntil ganske nylig at det holdt med én ordfører per kommune, men så feil kan man altså ta. For nå legges det opp til en høyere ordførertetthet i den nye kommunen enn de fleste kunne ha drømt om.

LES OGSÅ: Alle SAS-ordførerne fortsetter med full lønn og jobb

Ikke bare fordi det er blitt foreslått at de to ordførerne som mister jobben etter 1. januar 2017 – skal lønnes fullt ut 2019. Nå kommer det også fram at det ikke bare er bestilt nytt ordførerkjede til ordføreren for den nye kommunen, men også ett til varaordføreren. For varaordføreren er tiltenkt en så aktiv rolle at han eller hun vil ha behov for et eget halssmykke. Det hele har en regning på 200.000 kroner.

LES OGSÅ: Har bestilt to ordførerkjeder til én kommune

Vi er dermed kommet opp i en foreløpig beregning som tilsier at den nye kommunen vil holde seg med fire ordførere, riktignok med ulike valører.

Men vi skal skille litt. Det er stor forskjell på å la varaordføreren ha en mer aktiv rolle - enn å lønne to ordførere uten land i tre år.

LES OGSÅ: Hva med demokrati i den nye kommunen?

For det er mye prisverdig bak tanken. Men jeg har argumenter for at ideen om to ordførerkjeder likevel er mest trist.

Det prisverdige er at de tre ordførerne vi i dag har i de tre kommunene har hatt et høyt aktivitetsnivå. Selvsagt ønsker man seg også tilstedeværende politikere i den nye kommunen.

Derfor skal også de to minste kommunene ha presset mest på for at det bestilles to kjeder.

Så skal vi prøve å se bort fra komikken - selv om det er vanskelig. For varaordførerkjedet bestilles til to tredjedeler av prisen til ordførerkjedet. Med andre ord:

En varaordfører stiller på et arrangement med to tredjedeler av verdigheten til den egentlige ordføreren?

LES OGSÅ: Det må vel være mulig å ta en uformell prat på gangen?!

LES OGSÅ: Les møteprotokollen, Andersen!

Slik går det selvsagt ikke an å tenke – og der er vi ved sakens tristesse. Selvsagt trenger ikke en politiker i 2016 å måtte ha krimskrams rundt halsen for å møte byens innbyggere. Det er vel mest en hindring.

I møtet med innbyggerne bør en politiker måles på sin evne til å lytte – og kan hende også sin evne til å kunne svare med relevant kunnskap. Da er det ikke veldig greit at det i stedet satses på kostbare symbolgjenstander.

I det lyset burde også utvalgslederne være vel så gode erstattere dersom ordføreren er fullbooket. Det blir veldig feil om de er avhengig av smykker for å være gode folkevalgte.

Det vi trenger er tilstedeværende politikere. Ikke flere ordførere.

LES OGSÅ: - Dette er den største endringen siden 1972

Artikkeltags