Nei, unger, i bekken skal dere ikke finne liv!

I september ble det funnet død flyndre i Rovebekken etter et utslipp. - Slikt er moro for ungene, skriver ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen.

I september ble det funnet død flyndre i Rovebekken etter et utslipp. - Slikt er moro for ungene, skriver ansvarlig redaktør og daglig leder Steinar Ulrichsen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Det hender jeg tar med barna ut i naturen, og da er det alltid kjærkomment om vi kommer over noen bekker, slik som Rovebekken. - Her kan dere kaste avfallet, sier jeg da.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Svært praktisk. Veldig glad vi slipper å gjøre som hundeeiere som må henge avføringsposene sine opp i trærne. Det er dessuten alltid så moro for ungene å se innpakningsplasten fra grillpølsene flyte nedover bekkefaret, forbi villfyllinger, avløpsrør. Hvor langt kommer det før det fester seg i bilhjul, en gammel sykkel, en død fisk eller noe annet spennende som ligger og råtner i bekkefaret? spør vi oss selv da!

Friluftsliv gir mye og er et godt alternativ til dataspill. Når så du sist en halvspist plastpose, en forlatt engangsgrill eller en død sjøfugl liggende mellom trærne i datagrafikken til Fortnite?

LES OGSÅ: Elevene lærte om livet ved og i den «døde bekken»

Det hender også vi kommer over tjuvfiskere som fisker med garn, ruser og lystrer i den lille bekken. Da hilser vi bare blidt og rister på hodet over de mange ildsjelene fra Sjøørretgruppa til Jeger og fisk. Tenke seg til at de bruker store penger og mange dugnadstimer på legge til rette for ørret i bekken! Så bortkastet! Akkurat som om det ikke går an å sette ut gjedde eller andre fiskearter i stedet. Er det forresten ikke slik at gjedda spiser søppel? Mye smartere fisk. Fiskepinner med ketchup vil dessuten alltid smake bedre enn stekt sjøørret, og de har dessuten ingen bein.

Vi er like forundret over at flyplassen har lagt ned store ressurser på å hindre at avisingsvæske havner i bekken. Spesielt når omlandet er drenert så godt at det knapt er vannføring igjen. Ethvert tilskudd av væske vil vel da være av det gode?

LES OGSÅ: Fiskedød skyldtes gjødsel – nå er det også oljeutslipp

Vi rister også litt på hodet av alle de rapportene som er skrevet om Rovebekken. Det er knapt mulig å komme fram noen ganger, der naturforskerne stimler seg sammen for å ta prøver og telle ørret. De har i to tiår – minst – fortalt at det er like før vi lykkes med å legge alt livet i bekken øde. Det har vært spennende å følge med på. Hvilken faktor skulle få æren av å gi bekken nådestøtet? Avrenning fra villfyllinger, avrenning fra landbruket eller bare et helt vanlig kloakkutslipp? Jeg har alltid heiet på den lave vannføringen.

Det skulle vise seg at en svært heldig kombinasjon av tørkesommer og avføring fra dyr – pluss et artig utslipp av olje – fikk den endelige æren!

Gleder meg til å ta med ungene til Rovebekken og vise dem resultatet! Død fisk i hopetall – så gøy!

Bare ikke noen nå leser disse rapportene fra Bioforsk på ordentlig, og gjør noe med årsakene til at livet i Rovebekken er truet. Det ville være forferdelig synd om mine barn skulle vokse opp i et samfunn der vi tok vare på miljøet. Hvor skal vi da kaste søpla?

HVA MENTE VI OM ROVEBEKKEN I 2014? Les om det her!

Artikkeltags