Nei, denne avgjørelsen er det vi i Sandefjord som skal ta!

Hele byen bør involveres i diskusjonen om fortsatt ferjedrift etter 2025, skriver ansvarlig redaktør Steinar Ulrichsen (innfelt).

Hele byen bør involveres i diskusjonen om fortsatt ferjedrift etter 2025, skriver ansvarlig redaktør Steinar Ulrichsen (innfelt). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det må være opptil oss som bor i Sandefjord hvordan ressursene i våre nærområder forvaltes.

DEL

MeningerDet er derfor utrolig trist å lese at Fjord Line truer kommunen med svindyr rettssak og bøter i mangemillionersklassen dersom de ikke får en 10-årsgaranti på ferjedriften fra Sandefjord.

Det er vel og bra at de står på retten til å bli likebehandlet med Color Line – og de finere detaljer i kontraktene er ikke tema for denne lederen.Men skal noe krav etterkommes, må det ikke frata oss retten til å diskutere hva som skal skje i havna ved utløpet av 2025.

LES SAKEN HER: Lover to skip fra 2020 – og truer med sak (+)

Vi som bor i Sandefjord, har en selvsagt rett til å stille oss et enkelt spørsmål: Hvilken nytte har vi av ferjene – og vil vi ha dem her for alltid?

Det er fint å se ferjene som både kommer og går ut fjorden, det skaper en puls. Det er gull at muligheten til en hyggelig tur til Sverige ligger innenfor rekkevidde. Men denne byen fortjener en diskusjon basert på fakta. Vi trenger en grundig analyse som ikke bare ser på hva ferjene tilfører byen av arbeidsplasser – men også hvor mange den flytter ut av byen.

Billighandel i Sverige er vel og bra, men de pengene vi bruker der, tas ikke fra et annet budsjett enn det vi bruker når vi handler lokalt.

Vi som må kjøre forbi ferjekaia en fredag ettermiddag i juni for å rekke henting i barnehage, synes heller ikke alltid at det er stas med biler i alle retninger. Og hva kunne havna blitt brukt til, om ferjekaia ikke lå der? På den annen side bruker begge ferjeselskapene penger i land. Og trekker de ikke turister til byen? Hva med konsekvensene for miljøet? Når vi får hybridferjer, bør det glede alle som bor langs fjorden.

Men de skal vel ikke gå på strøm hele veien fram til Strømstad? Det er dessuten vel og bra at ferjeselskapene bidrar med inntekter til havnekassa. Men når det trues med dyre rettssaker og bøter på titalls millioner, ser vi at ferjedriften også innebærer en stor risiko.

LES OGSÅ: Beholder Viking dersom Fjord Line ikke stiller med ny ferje (+)

Vi ønsker derfor velkomment at ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) vil åpne for en bred debatt i god tid før 2025, der vi ser på det store bildet før en avgjørelse om ferjedrift etter 2025 blir tatt. Vi må stå sammen om at den avgjørelsen skal vi ta upåvirket av trusler. Det er faktisk det som er demokrati.

ANDRE MENINGER:

Ja, endelig! Denne diskusjonen vil vi ha! 

Dette er bare forsmaken 

Artikkeltags