Gå til sidens hovedinnhold

Helge Hammelow-Berg bør gjøre langt mer enn å be styreleder i SF om unnskyldning

Artikkelen er over 2 år gammel

Det at Helge Hammelow-Berg ber styreleder i SF om unnskyldning for rasistiske utsagn, viser bare at han ennå ikke har skjønt hva dette handler om.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Eldre, hvit mann sitter i Melsomvik og mener noe om Sandefjord Fotball. Han vil gjerne være litt humoristisk og litt på kanten. Han vil gjerne dra veksler på at Sandefjord Fotball hentet inn mange spillere fra utlandet – og noen også med bakgrunn fra Afrika. Derfor tenker han at det må være greit å bruke begrepet «Kunta Kinte» om SF-spillerne. Han hevder også at de mottar lønn i bananer.

Det at en profilert TV-profil som Helge Hammelow-Berg kommer med slike utfall i en Facebook-diskusjon som handler om Sandefjord Fotball og Tønsbergs Fotballklubb er så til de grader overtramp at det er en opplagt nyhetssak for oss. At det er en sak som vil bli lest av mange? Helt sikkert!

Men det er også en sak som en lokalavis med samfunnsansvar har plikt til å skrive om.

LES SAKEN HER: «Grunnstammen i bedrifts-innvandrerlaget består av blikkbokser som ikke kan et ord norsk, bortsett fra takk når de får lønningsposen i bananer»

Hvorfor? Uttalelsen er opplagt rasisme. Det er også en uttalelse som får meg til å reagere personlig. Ikke på vegne av afrikanere, eller personer med afrikansk bakgrunn. Heller ikke reagerer jeg på vegne av alle de med bakgrunn fra Gambia, som visstnok er der det historiske opphavet til Kunte Kinte ble kidnappet og tvunget til slavearbeid i Amerika.

Jeg reagerer på vegne av min egen menneskelighet. Ja, det er ytringsfrihet. Og etter mitt syn bør Helge Hammelow-Berg ha lov til både å spøke og ytre seg rasistisk og så ofte han bare vil. Men det er mitt håp og ønske at slike ytringer – uansett hvordan de er ment – skal møte saklig motbør uansett hvor de ytres. Ytringsfrihet går begge veier.

Dessuten har vi i Norge også grunn til å holde tunga rett i munnen når vi mener noe om den historiske slavehandelen. For tro ikke at vår sti er ren.

Vår egen nasjonale sjøhelt Peter Wessel «Tordenskjold», var skipsdreng på slaveskipet Christianus Qvintus som handlet slaver i Afrika i 1707. Men det var flere, mange nordmenn flere som deltok. Anders Totland har nettopp skrevet en bok om den norske slavehandelen der grusomme detaljer pensles ut i fine tegninger og god historisk gjenfortelling. Den er ikke hyggelig lesning. Men den er anbefalt både for Helge Hammelow-Berg og andre som måtte ha glemt hva dette handler om.

Så kan du kanskje tenke at Hammelow-Berg har slettet facebook-innlegget og bedt styreleder Gunnar Bjønnes i  Sandefjord Fotball om unnskyldning, så da er vel alt greit?

Spør du meg er det bare nok et argument på at Hammelow-Berg ennå ikke har skjønt hvor ille dette er. For det er vel ikke Gunnar Bjønness som skal ha en unnskyldning?

ANDRE MENINGER:

Nei, unger, i bekken skal dere ikke finne liv!

– Det er ikke så farlig, det er jo ikke mine unger!  

Jaså, så du mener sønnen min kan utsettes for risiko?  

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.