Er det riktig for SF å rykke opp nå?

Dessverre er det ikke akkurat kamp om plassene på Pindsle. Dette bildet ble tatt få minutter før avspark i kampen mot Raufoss.

Dessverre er det ikke akkurat kamp om plassene på Pindsle. Dette bildet ble tatt få minutter før avspark i kampen mot Raufoss. Foto:

Sandefjord fotball ligger an til å rykke opp i Eliteserien i år. Men hvor lurt er det?

DEL

MeningerEller for å si det på en annen måte. Dersom ikke det følger med en usedvanlig god plan om hvordan SF faktisk også skal vinne kamper i Eliteserien, er en ny sesong med begredelige resultater det verste som kan skje med vår lokale fotballklubb.

Vi som driver nettavis og publiserer nyheter, kampreferat og mye annet om Sandefjord Fotball på nett, sitter på første rad og ser hvordan interessen for laget stuper når det har en dårlig sesong i Eliteserien. Det er vondt å se på.

Så, ja. Vi i lokalavisa vil det beste for Sandefjord Fotball – men vi ser også at det er på tide å ta en grundig diskusjon om hva byen vil med fotballklubben. Den kan ikke leve sitt eget liv på Pindsle – løsrevet fra hva resten av byen måtte ha for ønsker om klubben, og samtidig stadig appellere til både bedrifter og publikum om å slutte opp om klubben og om å komme på kampene. Skal den klare å vekke engasjement må den appellere til lystfølelsen hos det brede lag i befolkningen, ikke bare hos en sær fotballinteresse hos en altfor liten gruppe sandefjordinger.

Konsernsjef i Jotun, Morten Fon, har ved flere anledninger pekt på manglende lokalpatriotisme og kan hende også en sippekultur som en forklaring på en manglende oppslutning for SF. Sandefjords Blad har også fått kritikk. Det kan virke som om han mener vi ikke sponser klubben. Han er uansett misfornøyd med at vi har skrevet saker om ødelagt gress på kampflaten og dårlige tilskuertall.

LES OM DET HER: Etterlyser patriotisme

For ordens skyld må jeg presisere at Sandefjords Blad er og har i de aller fleste år vært sponsor av Sandefjord Fotball. Vi har betalt millioner for at klubben skulle få ny tribune, og vi er fortsatt sponsor av laget – selv om avtalene nå er mindre enn det de var før. Vi har ikke de samme finansielle musklene som Jotun, men vi bidrar med det vi kan – slik vi vet mange andre bedrifter og enkeltpersoner i Sandefjord også gjør.

Men slike sponsoravtaler kan ikke og skal ikke påvirke vår redaksjonelle dekning. Vi må ha en uavhengig dekning – og som på selvstendig vis undersøker forhold ved Sandefjord Fotball og de viktigste utfordringene de står overfor. Derfor betalte vi for en spørreundersøkelse som viste at for folk i Sandefjord er det viktigere at det er lokale spillere på laget, enn at de rykker opp i Eliteserien. Vi vet at den generelle fotballinteressen er synkende i hele landet, derfor undersøkte vi på selvstendig grunnlag – hvor mange som faktisk kommer på kampene. Det er ikke mange.

LES OM DET HER: Tilskuerne rømmer fra SF: – Det stemmer at det i de to kampene bare var i overkant av 1.000 tilskuere på stadion Blåhvalane om mangelen på lokale spillere: – Det må være interessant for klubben å lytte til

Vi ser at den enkelte kritiske saken i seg selv ikke alltid fremstår som oppbyggelig og hyggelig for Sandefjord Fotball. Det er likevel vårt syn at slike saker gir et godt grunnlag for en faktabasert diskusjon om utfordringene til Sandefjord Fotball, lik den vi har nå, og at det på sikt er det beste for klubben. Noen må ta jobben med å bringe de ubehagelige, men vesentlige faktaene til torgs.

Nå er Sandefjord Fotball kommet i fotballforbundets røde sone på grunn av den dårlige økonomien. Men budsjettene har vært krevende i mange år. Leser vi Norges Fotballforbunds rapport for 2018, er kapittelet om Sandefjord Fotball skummel lesing.

Så må vi legge til at Sandefjord Fotball slettes ikke er alene om å spille for mange tomme tribuner. Norsk fotball opplever generelt en tilskuerflukt. Direktør Leif Øverland i Norsk Toppfotball peker i en artikkel i Aftenposten på økt konkurranse. Barnefamilier, ungdom og voksne har svært mange tilbud å velge mellom. Men det er hederlige unntak. Det er ikke umulig for en norsk fotballklubb fortsatt å fylle opp tribuneplassene.

Hva som skal til for å få til det for Sandefjord Fotball sin del? Jeg vet ikke, men jeg tror ikke løsningen er å skape dårlig samvittighet hos den jevne sandefjording for å bruke søndagene sine på noe annet enn fotball. Vi i Sandefjords Blad ser at det er mye annet som skaper entusiasme og lokalpatriotisme i Sandefjord. Vi er til stede på alle Sandefjord Fotballs kamper, og lager forhåndsaker til alle kampene, men skal du få tilgang på den løpende dekningen, må du lese oss på nett, ikke papir. Det har med vår konkurransesituasjon og vår forretningsmodell å gjøre.

Likevel ser vi at saker om for eksempel unge mennesker som lykkes i byen skaper mer lesing og engasjement enn for eksempel fotball i eliteserien. Det samme gjelder nyheter fra byens spisesteder og uteliv. Hva som skaper et godt liv og lokalpatriotisme i Sandefjord er mye. Heldigvis.

Så er spørsmålet, hva skal til for at Sandefjord Fotball, vekker det samme engasjementet?

Vi i Sandefjords Blad tar gjerne imot tips og råd om hvordan dekningen vår kan bli bedre. Men selv ikke vi kan vekke en fotballinteresse som ikke finnes fra før.

Jeg misunner ikke daglig leder Espen Bugge Pettersen og styreleder Gunnar Bjønness den jobben de nå har foran seg. Den blir krevende, og de fortjener all støtte som de kan få.

Men mitt tips blir å ta hele byen med på råd når de setter ambisjon for klubben. Da kan det også hende at klubben får en viktigere rolle for breddeidretten enn det de har i dag.

Andre meninger:

Dette er krise

Ja, hvordan våger vi?

Artikkeltags