Interessen for dette universet blir stadig vanskeligere å forklare

Store fartøy: Slike scener gjør inntrykk.

Store fartøy: Slike scener gjør inntrykk. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Interessen for Star Wars-filmene blir stadig vanskeligere å forklare for utenforstående. Men for millioner av fans verden over er 13. desember en minst like stor merkedag som den dagen som kommer om en halvannen uke.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.For på Luciadagen er det verdenspremiere på den siste filmen i Star Wars-sagaen: The Last Jedi. Jeg har hatt billetten klar i flere måneder.

Nå skal vi få svar på hvordan det går med Rey – hovedpersonen fra episode syv. Det kan se ut som om hun har Jedi-krefter som overgår noe vi har sett fram til nå. Det vil si evnen til å fekte med lyssverd, forutse hva som skal skje, ta kontroll over andres tanker og flytte objekter med tankekraft. I trailerne er det mer enn antydet at hun nå skal flørte med kraftens mørke side. Vi som er så hardbarka fans at vi insisterer på å uttalte «Star Wars» med norsk uttale, fordi det var slik vi uttalte det som barn, nekter å tro at det kan skje. Ikke med Rey vel? Hun er jo vår nye helt. Etter at Walt Disney overtok konseptet er filmene blitt mer tidsriktige. Selvsagt har en kvinne fått en ledende hovedrolle.

LES OGSÅ: Dette er julas høydepunkter på filmlerretet

Daisy Ridley i rollen som Rey overgår Mark Hamill i rollen som Luke Skywalker. Hun overgår ham med andre ord ikke bare i Jedi-krefter, men også med skuespillerevner. Selvsagt kan ikke hun bli en ond versjon av en Jedi-mester, en sith-lord?

Ondskapen fra de første filmene ble nemlig ikke beseiret da Luke Skywalker kastet den onde keiseren ned i undergangen i film tre, episode seks – og hele universet brøt ut en samstemt fest (!).

Nå har en ny ond orden reist seg fra restene av det mørke imperiet. Igjen skal noen få utvalgte få spille en avgjørende rolle i universets framtid, fekte med lyssverd og skape drømmer og fantasier i jente- og guttesinn verden over. Filmen er episode åtte i sagaen, men film nummer ni. Det er akkurat slike paradokser som gjør det stadig vanskeligere å forklare interessen til andre. For hør bare: Den forrige Star Wars-filmen, som hadde premiere i fjor, «Rogue one», skrev seg ikke direkte inn i rekkefølgen, men har en handling som sto mer på egne bein. Det vil si handlingen var en del av opptakene til episode én, men skrev seg inn i handlingen mellom film tre og fire. Henger du fortsatt med?

Den beste måten å forklare lidenskapen på er kanskje heller å forklare mitt første møte med filmene: Da film to ble sluppet i 1980, fikk jeg bli med på Colosseum i Oslo. Filmen begynner med at et gigantisk romskip, en Star destroyer med plass til over 45.000 om bord, flyr sakte forbi. Bare en liten del av romskipet var nok til å fylle hele det enorme lerretet.

Da våknet mange store fantasier til live i et lite guttesinn.

Star Wars: Nå møtes endelig Rey (Daisy Ridley) og Luke Skywalker (Mark Hamill), men vil Rey forbli blant de gode? Spørsmålene som forhåpentlig besvares i dag, er mange.foto: Jonathan Olley/ Lucasfilm Ltd

Star Wars: Nå møtes endelig Rey (Daisy Ridley) og Luke Skywalker (Mark Hamill), men vil Rey forbli blant de gode? Spørsmålene som forhåpentlig besvares i dag, er mange.foto: Jonathan Olley/ Lucasfilm Ltd

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.