Det som vi trenger - det er meningers mot

Hilde Hoff Håkonsen (Ap) (helt til venstre) skrev at bare menn har vært ordførere i Sandefjord. - Det vi trenger er en tydelig opposisjon, skriver ansvarlig redaktør Steinar Ulrichsen (innfelt). De andre på bildet er: Charlotte Jahren Øverbye (SV), Kjetil Olsen (Ap), Arild Theimann (Ap), Nils Ingar Aabol (Ap) og Wenche Davidsen (Ap).

Hilde Hoff Håkonsen (Ap) (helt til venstre) skrev at bare menn har vært ordførere i Sandefjord. - Det vi trenger er en tydelig opposisjon, skriver ansvarlig redaktør Steinar Ulrichsen (innfelt). De andre på bildet er: Charlotte Jahren Øverbye (SV), Kjetil Olsen (Ap), Arild Theimann (Ap), Nils Ingar Aabol (Ap) og Wenche Davidsen (Ap). Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Byen har bare hatt mannlige ordførere? Det er utvilsomt et poeng, men ikke det Hilde Hoff Håkonsen (AP) burde være mest opptatt av nå.

DEL

MeningerTrenger vi en kvinnelig ordfører nå? Arbeiderpartiets ordførerkandidat Hilde Hoff Håkonsen skapte debatt da hun denne uka gjorde et poeng av at i 180 år har de tre sammenslåtte kommunene, som nå utgjør nye Sandefjord, ikke har hatt en eneste kvinnelig ordfører.

LES HILDE HOFF HÅKONSENS LESERBREV HER: 180 år med mannlige ordførere. Nå er det på tide med et skifte!

Det er et godt poeng, men etter mitt syn ikke det Håkonsen burde ha vært mest opptatt av nå.

Likevel peker hun på et opplagt misforhold, der vi alle har tapt mye. Kommunen er selvsagt best tjent med at den mest egnede personen har ordførervervet. Da kan vi jo ikke utelukke halve befolkningen når vi skal rekruttere.

Så er det en diskusjon om vi også har gått glipp av kvinneperspektiv i politikken? Det kan virke som om Hilde Hoff Håkonsen selv mener det – hun avslutter leserbrevet med å skrive at hun skal slippe til med omtanke og varme i budsjettet. Jeg for min del håper og tror at det ikke er slik. At kvinner og menn har forskjeller, ja vel. Men at det faktisk er opptil hver enkelt av oss hvordan vi vil leve våre liv, hvilke jobber vi vil ha og hva vi vil stå for – uansett kjønn.

LES OGSÅ: Vi skal ikke velge politisk retning etter kjønnsorganet. Kvinner kan være beinharde, og menn kan være opptatt av varme og omsorg

Det er jo nettopp derfor det er trist at ingen av de tre sammenslåtte kommunene kan skilte med så mye som én eneste kvinnelig ordfører. Men mener vi at kvinner og menn har de samme forutsetninger for å lykkes som ordfører, eller i en hvilken som helst annen jobb, kan vi ikke i samme åndedrag gjøre et poeng av at det likevel er forskjeller, verken i verdisyn eller i egenskaper.

Og siden den sittende ordføreren, Bjørn Ole Gledistch (H), har sagt at han tar gjenvalg, blir diskusjonen om hvorvidt vi trenger en kvinnelig ordfører også et spørsmål om han skal byttes ut. Det skal selvsagt ikke Sandefjords Blad ta stilling til. Vår agenda er først og fremst å være med på skape engasjement om den forestående valgkampen, slik at flest mulig tar et informert valg. Men nettopp derfor bør vi mene noe om hvordan demokratiet skal virke.

LES OGSÅ: Hilde Hoff Håkonsens (Ap) ønske om kvinnelig ordfører får det til å koke: – Jeg har pekt på noe som er betimelig å spørre om

Det jeg har gjentatt gang på gang, er at kommunen trenger gode debatter og en synlig opposisjon som våger å stå for noe annet enn det rådende flertallet. Vi trenger dyktige opposisjonsledere som tør stikke seg fram, mene – og stå i konflikter. Vi kunne ha trengt det i sommer da varslersaken ble behandlet i formannskapet. Da valgte Hilde Hoff Håkonsen (AP) å stemme sammen med flertallet i det famøse vedtaket der formannskapet overprøvde rådmannens forslag til løsning.

Rett etter vedtaket sendte Arbeiderpartiet ut en merkelig pressemelding der de blant annet skrev at «saken er mye mer innholdsrik og kompleks enn det som kommer fram i avisene, og de mest sentrale folkevalgte har innsikt i informasjon som ikke er offentlig.»

Uttalelsen er svært merkelig sett i lys av at rådmannen fikk mandat til å prøve å ro i land mer eller mindre den samme løsningen på ny, men bare ut fra et enda mer krevende utgangspunkt. Dette kan komme til å koste millioner i stedet for de 200.000 kronene som lå på bordet i det opprinnelige forslaget. En av årsakene til at det kan bli dyrere er at det er vanskelig å tolke uttalelsen fra Arbeiderpartiet annerledes enn at den implisitt legger ansvar på varsleren. Det er ikke greit ettersom kommunen alt har definert saken som en varslersak. Saken peker likevel på en underliggende problem for Håkonsen: Skal hun være opposisjonsleder, må hun også fylle rollen.

For dersom hun fortsetter å stemme med posisjonen i slike avgjørende øyeblikk, vil hun etter hvert bli svar skyldig på hva vi trenger opposisjonen til.

ANDRE MENINGER:

Artikkeltags