Gå til sidens hovedinnhold

Dette blir siste sjanse for Bjørn Ole Gleditsch (H)

Artikkelen er over 2 år gammel

Sitter ikke samarbeidet med den kommende rådmannen, vil ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) kunne vente seg mange vanskelige spørsmål. Det er ikke rart ansettelsen tar tid da.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ser ingen grunn til å sparke inn åpne dører. Derfor skal jeg verken harselere over eller kritisere  den politiske ledelsen som nå ser ut til å ha en veldig tung jobb med å rekruttere en ny rådmann. Jeg ser ikke at vi er tjent med at vi stadig drar opp forhistorien om hvorfor eller hvordan samarbeidsproblemene med den avgåtte rådmannen oppsto.

Men det er på sin plass å peke på at situasjonen er uhyre problematisk.

Ved avlønningen av den tidligere rådmannen ble det lagt stor vekt på at hun var ekstremt viktig for kommunen, og det var en del av motivet for at hun skulle få den beste rådmannslønnen i landet. Da må det være tilsvarende problematisk at vi må klare oss med konstituerte rådmenn i lang tid.

LES SAKEN HER: Kommunen vil ha rådmann som er «best i alt». Nå utsettes søknadsfristen for tredje gang  

Selv om den som er konstituert skulle være verdens dyktigste, vil han møte begrensninger i kraft av at han er konstituert i rollen – og ikke ansatt permanent. Det er likevel forståelig at søknadsfristen utsettes stadig inntil rett søker foreligger. Nå sist er søknadsfristen utsatt for tredje gang til 11. juni.

Dette blir på en måte siste sjanse for ordfører Bjørn Ole Gleditsch (H) – sitter ikke samarbeidet med den nye rådmannen nå, vil han kunne få problemer med å svare om noen skulle finne på å spørre om hvor samarbeidsproblemene egentlig oppstår.

LES OGSÅ: Nok en kommunesjef går av

I det lys er det veldig prisverdig at det samtidig jobbes med å forbedre ledelseskulturen i kommunen. Den administrative kommuneledelsen har satt seg selv på kurs i det som blir kalt for 10. faktor-ledelse. Der står blant annet tillit, selvstendighet og mestringsfølelse høyt. Da er det rart at den politiske ledelsen selv skal stå for høy grad av detaljstyring i det som blir kalt for «sandefjordsmodellen». Modellen innebærer blant annet at rådmannen ikke får organisere sin egen ledergruppe slik hun selv måtte ønske – det blir jo svært krevende når hun likevel er ansvarlig for hvordan de leder sine etater. Hvem ønsker vel egentlig å sette seg selv i en slik situasjon – uansett lønn?

Når vi så også står i en sitasjon der den ene lederen etter den andre forlater kommunen, kan det være grunn til å se ekstra nøye på ledelseskulturen. Derfor er det mer enn på sin plass at en komité nå også skal se på hvordan politikerne samhandle med organisasjonen. Forhåpentligvis står detaljstyringen for fall.

Eller sagt på en annen måte: Selvsagt er det på sin plass med høye krav til hva den nye rådmannen kan. Men da må vedkommende også få muligheten til å bruke kompetansen sin – det var jo den vi skulle betale så mye for, var det ikke?

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.