Gå til sidens hovedinnhold

Østersen må kunne kastes her!

Artikkelen er over 2 år gammel

All ære til Fredrik Rütter og alle andre som i sommer har vasset rundt på badestrender og ryddet vekk en farlig og sterkt uønsket inntrenger.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stillehavsøstersen hører ikke hjemme i fjæra her hos oss, men har likevel invadert vår lange kyst i hopetall. Men hvordan følges denne frivillige og svært prisverdige ryddeinnsatsen opp? Det står til stryk.

LES SAKEN HER: Har du plukket stillehavsøsters? De får du ikke levert i Sandefjord

Fredrik Rütter og alle andre som gjør en innsats for livet i fjæra og for badelivet ellers, blir belønnet med en illeluktende tur til Tønsberg. Avfallslasset med stillehavsøsters kan nemlig ikke leveres på Kastet i Sandefjord, men  må kjøres vel 35 kilometer i sommervarm bil og kastes i Tønsberg. Det  er dessuten stor risiko for at de skarpe skjellene, som ellers ville kunne kuttet opp myke barneføtter, nå vil kutte i stykker søppelsekken de ligger i.

Våre frivillige østersplukkere  blir dermed ikke bare belønnet med en lang kjøretur – som etter statens egne satser er verdt 250 kroner – de risikerer også en dyr renseregning på bilen.

LES OGSÅ: – Sist jeg badet kuttet jeg meg i foten og begynte å blø

Jeg har derfor stor forståelse for at Rütter og andre som vil gjøre en innsats, nå pent lar det være. Det er heller ikke et alternativ å spise østers som er plukket på grunn vann ved våre badestrender, slik enkelte later til å tro. For mens noen stillehavsøsters med fordel kan spises, kan skjellene også inneholde algegifter, miljøgifter eller virus. Se selv hva som gjelder på Mattilsynets nettside, før du spiser stillehavsøsters.

Hele mottaksapparatet står i sterk kontrast til østersaksjonen vi omtalte i vår.  Oslofjordens friluftsråd satte i gang tiltak for å bekjempe østersen på utvalgte steder.

De arrangerte ryddinger på steder der den antas å være ødeleggende for friluftsopplevelser eller der den antas å være ekstra ødeleggende for økosystemet. Men ingen tror at tiltakene vil hjelpe permanent. Østersen er kommet for å bli, og vil bare komme tilbake. Den må derfor ryddes, ryddes og ryddes igjen. Da kan vi ikke forvente at folk skal kjøre milevis for å bli kvitt skjellene. Det bør lages et system slik at frivillige kan kaste den her i Sandefjord.

Det står om noe av det viktigste vi har å skilte med i vår kommune:  Livet langs kysten – og med det –  vakre sommeropplevelser.

Steinar Ulrichsen

- Ansvarlig redaktør og daglig leder

ANDRE MENINGER:

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 09:00.