Som innbygger, ofte gående og syklende til/fra Sandefjord sentrum, har jeg måttet legge om mitt atferdsmønster når jeg er utenfor leiligheten min. Man vet ikke hva som skjer rundt neste sving. Det kan komme en elsparkesykkel susende bakfra og sneie meg eller det kan komme noen mot meg, gjerne to, sågar tre på én sykkel med skravlende ungdommer, for det er jo de som benytter seg av dette uvesenet i vesentlig grad.

Disse er ikke altfor aktpågivende når de er i farta, bokstavelig talt. Hele meg er i alarmberedskap når jeg skal ut i denne nye jungelen. Jeg snur hodet til venstre og høyre for hver liten retningskorreksjon jeg gjør på min vei. Snart får jeg vel en mildere form for nakkesleng og må belaste helseapparatet.

Utleiefirmaene gjør butikk på dette her og setter tilsynelatende ut doningene hvor det passer dem i terrenget. Her om dagen så jeg en varebil med en sjåfør som satt ut fem stykk elsparkesykler i et gangfelt. Det dekket vel halvparten av et felt hvor folk går og eldre bruker rullator og batteridrevende rullestoler. Frekt! Freidig! Jeg skal ikke gjenta andres innlegg om dette temaet, men det blir dessverre ikke bedre i denne byen.

Et fremtidsscenario: Når de som i dag kjører elsparkesykler, dvs. ungdom i vesentlig grad, blir eldre, vil de ikke lenger være i stand til å bevege seg som deg og meg.

Man vet at ben og muskler reduseres med tiltakende alder uansett om man trener og bruker kroppen. Jeg ser for meg denne gruppen som 50, 60 åringer (den nye rullatorgenerasjonen) som skal ut av sine hus/leiligheter på vei til byen eller andre steder, ja, må bruke rullator eller andre hjelpemidler. Da blir det trangt i gangfeltet. Da må bilene ha stor tålmodighet ved sebrastripene.

Jeg slutter med en oppfordring:

Politikere, jeg ber dere, tenk klokt, ta til vettet og følg Paris sitt eksempel!