Sentralisering av skolesekretærene: Erfaringer fra Færder kommune

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I sitt forslag til budsjett for 2021 vil rådmannen flytte skolesekretærene bort fra hver og en av barne- og ungdomsskolene i kommunen. Han foreslår at skolesekretærfunksjonene skal sentraliseres. Skolesekretærenes oppgaver skal også digitaliseres. Ifølge rådmannen vil kommunen spare 2, 95 millioner i 2021 og 6, 1 millioner hvert år, i perioden 2022-2024, hvis dette gjennomføres. (Rådmannens budsjettpresentasjon 2020, s. 24.)

Forslaget om å flytte skolesekretærene bort fra barne- og ungdomsskolene i kommunen har skapt debatt. I lokalavisa. På sosiale medier. Det er opprettet en underskriftskampanje på minsak.no. Alle partiene i kommunestyret er mot forslaget, med unntak av Høyre og Senterpartiet, hvis jeg har forstått det riktig. Hva Kristelig Folkeparti mener om forslaget, har jeg ikke fått med meg. Det er usikkert hva som skjer med skolesekretærene. Det får vi vite når budsjett vedtas i kommunestyremøtet den 17. des.

Både rådmannen og Høyre viser til positive resultater i Færder kommune, hvor skolesekretærfunksjonene allerede er sentralisert, og oppgavene er digitalisert. Jeg vet ikke hvem rådmannen og Høyre har snakket med.

Jeg har snakket med lærere jeg kjenner i Færder kommune. Jeg spurte dem:

Hva tenker dere om at det ikke lenger er skolesekretærer på barne- og ungdomsskolene? Her er svarene jeg fikk:

«Skolesekretærene gjorde mye praktisk arbeid for både lærerne og administrasjonen. Dette arbeidet må nå gjøres av en allerede overarbeidet administrasjon, eller av de overarbeidede lærerne.

Skolesekretærene svarte på henvendelser på telefon. De tok imot foreldre, foresatte og andre gjester. Nå er blitt vanskeligere både å ringe til og å besøke skolene. Besøkende må gå rundt og lete etter en tilfeldig, ledig person fra administrasjonen eller blant lærerne.

Skolesekretærene tok imot varer som hele tiden kom til skolen, og satte dem på plass. Sekretærene hadde oversikt over forbruksmateriell, og bestilte dette ved behov.
Sekretærene var de lærerne kontaktet først når noe manglet eller ikke fungerte.

Skolesekretærene gjorde også en rekke skriveoppgaver for skoleadministrasjonen. Oppgaver en overarbeidet administrasjon nå må gjøre selv.»

Lærerne jeg snakket med i Færder kommune nevnte også at skolesekretærene var omsorgspersoner for elevene.

SV er blant de partiene som vil beholde skolesekretærene på barne- og ungdomsskolene våre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken