«Skolesekk-aksjon 2023» er i gang, melder Sentralen for friskliv og frivillighet på sin Facebook-side.

Det er Andebu Frivilligsentral og BUA Andebu som arrangerer aksjonen. De samler inn skolesekker som er pent brukte, som deretter deles ut til familier som trenger dem.

Dette gjør de for første gang, med mål om å bidra til mindre kjøpepress, samt å gi barn og unge en best mulig start etter sommerferien.

– Fra før av deler vi ut gratis mat til barnefamilier. Nå ønsker vi å støtte familier som også trenger hjelp før skolestart. For det er dyrt å kjøpe inn dyre skolesekker. Spesielt om man har flere barn, forteller Silke Wrede, daglig leder hos Andebu Frivilligsentral, til Sandefjords Blad.

Hun peker samtidig på at gjenbruk er bra for miljøet, og at en brukt skolesekk kan gjøre like god nytte som en splitter ny.

Kan frigjøre midler

Innkjøp av en skolesekk kan fort velte et budsjett for enkelte familier. Ved å dele ut gratis skolesekker håper Silke og co. at hverdagen kanskje kan bli litt enklere for noen, spesielt før skolestart.

– Jeg tror det er mange som har behov for litt støtte i hverdagen. De som har behov for skolesekker kan komme til oss, så de kan frigjøre midler til å kjøpe andre ting til barna. For eksempel klær, sier hun.

Aktørene i Andebu har hentet inspirasjon fra andre organisasjoner som arrangerer skolesekk-aksjoner, deriblant Kirkens Bymisjon i Sandefjord.

– Kirkens Bymisjon har kontaktet oss, og vi skal ha et lite samarbeid med dem. Jo flere som driver med dette, jo bedre er det for dem som trenger litt hjelp, peker Wrede på.

Må være pent brukte

Hun håper på en storstilt dugnads- og giverglede nå, slik at mange barn og ungdommer kan få en opptur ved skolestart i august.

– Vi håper at det vil strømme inn skolesekker nå, sier hun, og legger til at aksjonen pågår fram til 15. juli.

Wrede opplyser at det ikke bare er privatpersoner som kan ta del i aksjonen.

– Om noen bedrifter ønsker å støtte oss med nye sekker, eller ønsker å bidra med midler til å kunne kjøpe inn noen nye, må de gjerne ta kontakt og støtte en god sak.

Skolesekker trengs til barn i hele skoleløpet. Altså til elever på både barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Og de som skal leveres inn må være pent brukte. Ja, de må være hele og rene, eller være mulige å vaske om det trengs.

Sekken man gir bort må kort fortalt være i slik stand at du selv kunne gitt den til ditt eget barn.

– Når skoleåret nærmer seg, deler vi ut skolesekkene vi har samlet inn, avslutter Wrede, som er spent på hvor mange sekker de får samlet inn i sommer.