(Østlands-Posten) I fjor økte straffen for mobilbruk i bil fra 1700 kroner og to prikker i førerkortet til 5000 kroner og tre prikker. I år har den økt enda mer.

Er du ute på kjøretur og skal bare svare kjapt på en melding eller bytte sang, risikerer du å få tre prikker i førerkortet, samt betale en bot på 7540 kroner. Tidligere i år utførte Norstat en undersøkelse på oppdrag fra Frende forsikring. Resultatet viste at sju av ti nordmenn ikke vet hva straffen for mobilbruk i bil er, og det er skremmende høyt, mener Frende forsikring.

– 21 prosent av alle nordmenn vet ikke noe om straffenivået for mobilbruk i bil – 49 prosent vet at straffen er blitt strengere, men aner ikke hva den er på. 30 prosent har full kontroll på straffenivået, skriver Frende forsikring i en pressemelding.

– Ikke overraskende

Magnar Pedersen er politiinspektør i Vestfold, og når ØP ringer og opplyser om resultatet fra undersøkelsen, er han ikke overrasket.

– Det er ikke et overraskende tall, men vi vil selvfølgelig ta det til etterretning. Politiet har vært flinke til å informere om både straff og ulike farer knyttet til trafikken. At sju av ti nordmenn ikke vet hva straffen for mobilbruk i bil er, er vel et tegn på at vi bare må fortsette å informere, sier Pedersen.

Flere alvorlige ulykker kunne vært unngått hvis føreren bare hadde latt mobilen ligge, og Pedersen er tydelig på at nå må befolkningen skjerpe seg.

Vi har altfor mange skader og dødsulykker som er forårsaket av mobilbruk i bil. Folk skal konsentrere seg om å kjøre bil, og ingenting annet. Bare et par sekunder på mobilen, og bilen kan være på vei over i motgående felt. Man kan jo tenke seg at man skal lukke øynene i to-tre sekunder mens man kjører bil. Det sier jo seg selv at det ikke går bra.


Pedersen forteller at også i Larvik er mobilbruken høy.

Vi har ikke ingen statistikk, men vi har ofte kontroller i for eksempel Storgata. Da ser vi at det kjøres mye med mobil i bil, og det er en del nestenulykker og ulykker som er forårsaket av mobilbruken. Politiet er flinke til å stoppe de de ser har mobilen oppe. De fleste som bli stoppet forteller at de «bare» skulle svare kjapt på en melding eller skifte musikk.

Har dere merket en forskjell i mobilbruken i bil etter at straffen økte?

Nei, det tror jeg faktisk ikke. Jeg merker at det fortsatt blir skrevet ut mange bøter på mobilbruk i bil. Det er en evig kamp, svarer Pedersen.