– Jeg synes det er udemokratisk å kjøre skolen opp i et hjørne.

POLITISK SAK: Alexandria Marie Elboe Gogstad mener streiken blir brukt som et angrep på skolen.

POLITISK SAK: Alexandria Marie Elboe Gogstad mener streiken blir brukt som et angrep på skolen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Alexandria Marie Elboe Gogstad frykter at streiken skal føre til at Skagerak International School ikke lenger vil være en privat skole.

DEL

– Det kan virke som dette er en streik om arbeidsrettigheter. Det er det ikke. Dette er en streik om politikk. Jeg tror ikke folk er klar over hvor konkrete politiske mål Utdanningsforbundet har. De har laget en egen strategi mot økt privatisering, konkurranseutsetting og kommersialisering av skolen, sier Alexandria Marie Elboe Gogstad, elev ved Skagerak International School og ungdomspolitiker i Høyre.

Det er denne strategien Gogstad snakker om. (ekstern lenke)

– Et angrep på skolen

Ifølge Gogstad er det mye frustrasjon og redsel blant elevene.

– Vi har dannet studiegrupper og prøver å hjelpe hverandre så godt vi kan. Men elevene kan ikke erstatte lærerne. For meg som elev på skolen er dette en helt grusom situasjon. Det er mange fag jeg ønsker å spørre lærerne mine om hjelp, men det kan jeg ikke gjøre fordi de ikke er til stede.

Gogstad påpeker at hun støtter lærernes rett til å organisere seg og streike.

– Det jeg ikke støtter er Utdanningsforbundets rett til å ta ut lærere i streik som et angrep på skolen min. Det er jeg overbevist om at det er.

LES OGSÅ: Skagerak-streik fra torsdag

– Mål om å utslette skolen

Torsdag gikk 36 lærere ut i streik ved Skagerak International School. Lærerne og ledelsen ved skolen har flere måneder vært i konflikt. Lærerne har ikke noen tariffavtale, men ønsker det. Det har ikke ledelsen noe imot, men de vil at tariffavtalen skal forhandles gjennom skolens organisasjon Abelia, som er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter. Lærerne vil forhandle avtalen direkte med Utdanningsforbundet.

Gogstad mener at problemet i konflikten er at Utdanningsforbundet ikke blir enige med Abelia om tariffavtalen.

– Det virker veldig enkelt, men sånn er det ikke. Med en gang skolen min får en avtale med Utdanningsforbundet er de underlagt en organisasjon som har et overordnet politisk mål om å utslette skolen.

FRUSTRERT: For meg som elev på skolen er dette en helt grusom situasjon, sier Gogstad.

FRUSTRERT: For meg som elev på skolen er dette en helt grusom situasjon, sier Gogstad. Foto:

– Større politisk sak

Gogstad mener Utdanningsforbundet får saken til å handle om arbeidsrettigheter og prøve å framstille det som om skolen ofrer lærerne og elevene.

– Utdanningsforbundet ofrer sine egne medlemmer for en større politisk sak de har. De har en stor markedsmakt i Norge. Jeg mener de bruker den makten på en veldig feil og urettferdig måte. Mot en liten privat aktør som bare vil få gjennom en avtale med Abelia. Hvis tariffavtalen blir gjort med Utdanningsforbundet, er det et steg mot å bli en offentlig skole. Det handler om hvem som skal styre skolen framover. Jeg synes det er udemokratisk å kjøre skolen opp i et hjørne.

– Gir opp identiteten sin

Gogstad mener denne saken belyser hvor viktig det er for Abelia å få et større fotfeste i Norge, og få til tariffavtaler som private skoler kan gå med på.

– Vi ser viktigheten over å ha et ordentlig velfungerende alternativ til Utdanningsforbundet. Som privat skole gir du opp mange av rettighetene og identiteten din når du må organisere deg direkte med dem.

LES OGSÅ: Skagerak-elevene våknet opp til streik: – Litt urolig for at den blir langvarig

– Ønsker kortvarig streik

Anne Yun Rygh i Utdanningsforbundet forteller at de synes det er bra at elevene engasjerer seg i streiken på Skagerak.

– Vi har selvsagt ikke noe ønske om å «utslette skolen». Her må eleven være feilinformert. Faktisk har vi flere ganger, også i høring på Stortinget, sagt at vi er positive til private, internasjonale skoler. Vi mener de skal være et viktig pedagogisk alternativ til den offentlige skolen. Det Utdanningsforbundet er motstander av, er at private skoler skal ta utbytte av offentlige midler, at våre skattepenger går til eierne. Dette er heldigvis ikke tilfelle ved Skagerak, sier Rygh.

Hun forteller at det eneste de ber om er at deres medlemmer får en tariffavtale.

– Det er den samme tariffavtalen som 98,5 prosent av våre medlemmer ved private og offentlige skoler i Norge har. Dette gjelder også flere Abelia-/NHO-skoler, som Skagerak er medlem av. Det er NHO som nekter Skagerak å inngå en tariffavtale med pensjonsordning med Utdanningsforbundet, og dytter skolen og elevene foran seg. Men senest i 2015 lot de NHO-skolen Heltberg inngå avtale med Utdanningsforbundet. Vi vil avblåse streiken på dagen om de gjør det samme ved Skagerak. Vi ønsker at streiken skal bli så kortvarig som mulig, og dette er helt i skolens hender.

Retten til å være annerledes

Hans Jørgen Firing, direktør ved Skagerak International School, mener Gogstad er inne på kjernen av spørsmålet.

– Denne situasjonen handler ikke om lærernes betingelser, men om skolens rett til å organisere seg og være annerledes, sier Firing.

Han mener det er vanskelig å si hvor lenge streiken vil pågå.

– Det ligger en avtale på bordet. Hvis utdanningsforbundet signerer denne kan skolen åpne med en gang. Denne avtalen har ligget på bordet i flere uker.

Mens forhandlingene pågår forteller Firing at skolen driver i begrenset omfang.

Artikkeltags