I utgravingen av vikinglandsbyen på Heimdal ble det funnet skipsnagler som ifølge Universitetet i Oslo ble datert til 700 tallet. Gokstadskipet ble bygget i år 890 og hauglagt ca. år 900.

At skipsbyggere og båtkonstruktørene i Sandefjord, allerede da, hadde en unik kunnskap om hvilken kvalitet og egenskaper et havgående skip måtte ha, ble dokumentert ca. 1000 år senere.

Stor begivenhet i 1890

Det vakte stor oppmerksomhet i hele verden da Gokstadskipet ble funnet i 1890. Og det skulle bli flere store nyheter fra Sandefjord. Allerede tre år senere bygde Christen Christensen en kopi av Gokstadskipet som ble kalt «Viking». Dette ble Norges bidrag til Verdensutstillingen i Chicago i 1893.

«Viking» ble seilt over Atlanterhavet med alle kluter til topps av kaptein Magnus Andersen, som senere ble Norges sjøfartsdirektør. I Chicago fikk skip og mannskap kongelig mottagelse. Sandefjords sjøfartshistorie startet med vikingenes håndverk og skipsbygging.

Vi hadde en viktig rolle

Vår vikinghistorie er lite synlig i byen.

Sandefjord hadde en viktig rolle i vikingtiden. En sjaktutgraving i regi av Universitetet i Oslo av landsbyen på Heimdal viste at dette hadde vært en stor handelsplass og et rikt senter med internasjonale forbindelser. Etter en begrenset og kortvarig utgravning på Heimdal gjorde Universitetet flere funn enn på hele den omfattende utgravingen på Kaupang.

Det ble også antydet at deler av norgeshistorien muligens måtte skrives om. Etter dette ble det stille. Selv blant byens innbyggere er det begrenset kunnskap om vår vikinghistorie.

Hva med et infosenter?

Vi savner et informasjonssenter hvor vår vikinghistorie kan formidles.

Det har vært mange private initiativ i forsøk på å få til et formidlingssenter. Vi ønsker oss nå at politikerne kan ta et initiativ til kommuneadministrasjonen. Gå i dialog med fylket på samme måte som Horten og Tønsberg har gjort tidligere. Horten har fått bevilget flere titalls millioner kroner til bygging av Midgard og en stor Gildehall. Tønsberg har fylkesmuseet med Oseberg-formidling og Klåstadskipet.

Carlsenkvartalet ideelt

Nå er anledningen her!

Les også

Skap historisk landskapspark på Carlsenkvartalet med Gokstadskipet som blikkfang

Et sjøfartssenter på bryggekanten, i tidligere Carlsenkvartalet, er ideelt. Der kan vi formidle vår historie. I sjøen på havna like nedenfor skal jo også den nye kopien av Gokstadskipet ha sin plass (håper vi).

Vikingtiden varte i en relativ kort periode, kun 400 år, men er en viktig del av vår sjøfartshistorie. Vikingenes Verden og «Viking World Norway» har digitaliserte dokumenter og bilder.

Vi gleder oss til å være sammen med andre spennende historiefortellere på det nye Bryggetorget.