Gå til sidens hovedinnhold

Skatt og velferd

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Økte skatter. Nesten som et skjellsord i det norske ordskiftet. Kanskje et politisk selvmord å snakke om før et valg. Men hvorfor er det sånn? Skatt er jo ikke noe vi betaler for moro skyld. Det er et felles spleiselag for at vi skal ha gode velferdsordninger. Og det er et viktig verktøy for omfordeling. Det omfordeler slik at jeg får goder lenge før jeg har begynt å skatte, i barnehagen, på helsestasjonen, på skolen, hos tannlegen. Og det er en slags forsikring. Kanskje du aldri blir alvorlig syk, eller kanskje du blir det. Gjennom spleiselaget skatt så får du gratis hjelp på sykehuset i tilfelle det er nettopp du som skulle trenge helsehjelp. Skatt er også omfordelende ved at vi lar de som har mest bidra mest. Eller?

Mange av de med aller størst formue skatter også svært lite. Det er mange grunner til det. Mens du og jeg får inntekten vår gjennom vårt daglige arbeid, så er de rikeste i Norge rike fordi de arver og eier. Og vi har et skattesystem som gjør at vi faktisk skatter mer på arbeid enn på arv og formue. Mange av de rikeste skatter dessuten svært lite fordi de aktivt bruker skatteplanlegging og skatteparadiser. Fra høsten er det på tide at de rikeste bidrar mer i spleiselaget.

Rødt er ikke redde for å si at vi vil øke skattene for dem som har aller mest. Vi tror ikke Norge trenger enda flere milliardærer, men vi tror folk flest hadde hatt god nytte av gratis barnehage og kollektivtrafikk. Dessverre ser vi at Høyreregjeringer har kuttet skattene med vanvittige 62 milliarder de siste 20 årene, og den rødgrønne regjeringen var bare et pauseinnslag som verken økte eller reduserte skattene. Når det kommer en ny regjering til høsten så vil et viktig krav fra Rødt være at skattene må økes for dem som har aller mest. Fordi 62 milliarder kroner er vanvittig mye velferd for vanlige folk. Og den velferden er det mange som trenger.

For samtidig som de rikeste drar fra så er det stadig flere barn som vokser opp i fattige familier, altfor mange i Norge har ikke råd til tannlege og syke mennesker opplever å bli stående helt uten inntekt. Regjeringas politikk har virkelig økt forskjellene og gjort mange nordmenns hverdag vanskeligere. Rødt mener at en god og rettferdig skattepolitikk er viktig for å skape et vendepunkt i kampen mot Forskjells-Norge.

Ble du bekymra for om dette vil påvirke din økonomi? Vel, er du blant det store flertallet av nordmenn som tjener under 600 000,- i året, så kan du puste lettet ut. Du får ingen økte skatter med Rødts politikk. Derimot kan du kanskje merke på lommeboka at vi vil redusere mange andre utgifter, og gjøre viktige velferdstjenester rimeligere eller gratis. Tjener du litt mer enn det så vil du betale litt mer i skatt, men til gjengjeld sparer du kanskje inn den summen ved at tannlege og SFO blir billigere. Er du derimot en av dem som arver for flerfoldige millioner eller har en årslønn på godt over millionen, ja da må du belage deg på å bidra mer i fellesskapet med Rødts politikk. Men vet du hva? Det tror jeg du har råd til!

Rødt ønsker milliarder til velferd, i stedet for milliarder til milliardærene. På den måten kan vi skape et samfunn med mindre forskjeller og bedre velferdstjenester.

Kommentarer til denne saken