(Østlands-Posten)

Klokken 16.17 meldte brannvesenet at de rykker ut på skogbrann i Skisakeråsen. I ettertid rettet brannvesenet dette til å være Traåsen.

Traåsen er i Ula, og det er flere hytter i området.

– Det er en skogbrann på en topp, og vi prøver å få rekvirert et skogbrannhelikopter dit nå. Det er ulendt terreng og lite vann, så vi ønsker et helikopter dit i et tidlig stadium av brannen, fortalte Tom Berger, operasjonsleder i Sør-Øst 110, i 16.40-tiden.

– Brenner det i nærheten av hytter?

– Det er et lite stykke til nærmeste hytte, men det er mye hytter der, så vi ønsker et helikopter dit raskt.

Berger forklarte at det er 2-300 meter å legge vannslanger før man kan få vann på brannen, og at det kan ta tid i terrenget, i tillegg til at det er mangel på vanntilgang der.

– Det er pågående brann der nå, og ikke noe vann på brannen ennå og vind, så det sprer seg. Men det er på toppen, hvor det er lite vegetasjon, så det gjør at spredning skjer litt saktere, sa Berger rundt klokka 16.40 mandag ettermiddag.

Skogbrannshelikopter ankom

Klokken 18.05 fortalte operasjonsleder i Sør-Øst 110, Erik Smidsrød-Brennseter, at brannvesenet fremdeles jobbet med å slukke brannen.

– Helikopteret har akkurat kommet fram, og prøver å komme i gang så fort som mulig, sa Smidsrød-Brennseter.

Mandag kveld kan ikke brannvesenet gi et estimat på hvor stort område som har brent.

Rundt klokka 18.45 røyket det fremdeles litt på stedet, fortalte ØP-fotograf Geir Eriksen.

– Det virker som helikopteret punkt-droppet vann for å dynke skikkelig. Det tyder på godt med glør nede i jordsmonnet. Jeg tipper de har droppet cirka 10.000 liter vann til nå, sier Eriksen, som har fotografert flerfoldige skogbranner tidligere.

Kontroll på brannen

Ved 19.40-tiden har nok en operasjonsleder ved Sør-Øst 110, Marthin Haugen, kommet på jobb. Han meldte om kontroll på brannen.

– Vi har fortsatt mye mannskap på plass som driver med småslukking. Helikopteret har tenkt å returnere snart, så det er et godt tegn. Det vil være mannskap utover kvelden for å sikre at det ikke vil blåse opp til ny brann. Så om alt ikke er slukket helt ennå, er det hvertfall kontroll på stedet, sa Haugen.

Han forklarte videre at det kan ta litt tid før brannvesenet får vite hvor stort areal som brant.

– Spredte brannen seg til hytter i området?

– Jeg har ikke fått noen indikasjon på at det har spredt seg til bebyggelse. Det er også det første vi gjør når vi kommer fram med mannskaper; vi prioriterer å sikre bygninger og sette opp vannvegger ved dem, sa Haugen.

Stor skogbrannfare

Det er tørt, varmt og vindfullt i Larvik om dagen, og oransje farevarsel for stor skogbrannfare.

– Vi har en skjerm her på sentralen hvor vi ser på skogbrannfaren. Det blir mørkere og mørkere rødt på kartet for Øst- og Sør-Norge. Vi går inn i en tid hvor vi får det enda tørrere og varmere, så vi henstiller folk til å være forsiktige ute i skogen, sier Haugen.

Brannvesenet har foreløpig ikke informasjon om nøyaktig hva som forårsaket brannen på Traåsen.

Ved stor skogbrannfare gjelder følgende anbefalinger:

  • Vær svært forsiktig med åpen ild
  • Følg lokale myndigheters instruksjoner
  • Behov for forebyggende tiltak og beredskap skal vurderes fortløpende av beredskapsaktører