Med en altfor stor sekk på ryggen, uten å kunne et ord norsk, møtte jeg opp i skolegården ...

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Denne uken kribler det i magen. Du tar ditt første steg inn i det som skal legge grunnlaget for resten av ditt liv. Jeg synes du er modig, og ønsker deg den beste starten noe barn få på resten av sitt liv.

DEL

MeningerJeg hadde min første skoledag på Byskolen oktober 2000. Med en altfor stor sekk på ryggen, uten å kunne et ord norsk møtte jeg opp i skolegården. Dette ble mitt første møte med fellesskolen; med lærere som så meg og ga meg trygghet – og med barn som møtte «hun nye» med nysgjerrighet og varme. I denne skolegården lærer barn hverandre å kjenne hver eneste dag. Markus sparker fotball med Ali. Nora hopper i strikk sammen med Aisha. Her snakker barn kurdisk, vietnamesisk og afghansk.

Vi møtes på tvers av kulturer, men med de samme forventningene til og mulighetene for deltakelse. Det er i slike skolegårder vi lærer oss å mestre som små, for å kunne lykkes som store. For fellesskolen er dansegulvet vårt. Men ikke alle blir bedt opp til dans. Markus fordi han strever med bokstavene og ikke får den hjelpen han trenger. Ali fordi foreldrene ikke har råd til å sende ham på SFO. Og Aisha fordi hun ikke kan svømme. Dette er utfordringer som ingen barn burde møte. Men likevel er de der.

Vi trenger et dansegulv der alle får være med på dansen. Jeg kom meg gjennom, men altfor mange faller fra. Jeg trivdes, men altfor mange gruer seg til en ny dag med dytting i gangene, utestenging eller venner som ikke er det. Denne utryggheten er ikke annet enn urettferdig, og grusomt.

Mitt håp og ønske er at alle barn skal oppleve den norske fellesskolen slik jeg møtte den. Og det er dette som motiverer meg mer enn noe annet når jeg denne høsten stiller som stortingskandidat; å gjøre skolen bedre, slik at alle blir bedt opp til dans. Fordi du som er skolestarter nå er framtida. Kanskje blir du lærer, eller tømrer. Eller en med veldig kul tittel innenfor koding. Samfunnet vårt endrer seg, og det gjør kompetansen som vi trenger i framtida.

Derfor skal du gå på en skole som gir deg den læringen som trengs for å skape jobbene som ikke finnes. Så til deg som er skolestarter: gratulerer med skolestart. Du tar et viktig steg inn i framtida.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags