– Det er ikke så farlig, det er jo ikke mine unger!

Hva skal til for å få folk til å respektere dette forbudsskiltet i Urianienborgveien? Spør ansvarlig redaktør Steinar Ulrichsen i denne lederen.

Hva skal til for å få folk til å respektere dette forbudsskiltet i Urianienborgveien? Spør ansvarlig redaktør Steinar Ulrichsen i denne lederen.

Artikkelen er over 2 år gammel

Se for deg følgende scenario: En bil kjører over ett barn. Barnet dør. Det er du som er sjåføren. I baksetet sitter ditt eget barn, trygt plassert i sikringssetet. Så da er vel alt greit, ikke sant?

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Egentlig skulle du ikke ha kjørt i dag. Egentlig skulle ditt eget barn ha gått til skolen. Det har du fått skriv med hjem om. Det er blitt etablert en forbudssone der du kjører, nettopp fordi foreldre frykter at en bil som din skal kjøre over et barn.

Frykten er ikke ubegrunnet. Det har skjedd flere nestenulykker ved skolen. En gang rygget en bil over et barn ved skolen, men tilfeldighetene ville til at det den gang gikk bra. Bilen rygget over skolesekken og sneiet bare kroppen til eleven. Men hendelsen satte ett støkk i alle, og det ble aksjonert. Foreldrevakter med gule vester har gått rundt i nabolaget. De er helt fortvilet.  Foreldre som deg, trosser skilt og advarsler og forbud og bare fortsetter å kjøre til skolen for å levere barn, og da gjerne i litt høy hastighet. Hver morgen er det helt kaos i gata. Der mange småbarn tross alt går til skolen, dette er skoleveien deres. Foreldreutvalget vet ikke lenger hva de skal gjøre for å få foreldre som deg til å slutte å kjøre og utsette andres barn for risiko.

Men nå har du lært. Nå har du fått denne konsekvensen som du må leve med resten av ditt liv – og ett barn ikke. Hver dag resten av ditt liv må du tenke, hva hadde denne gutten nå gjort, om du ikke hadde drept ham? Hvilken utdannelse ville han ha valgt? Hva slags kjærester ville han ha hatt? Hvilken drømmer ble det aldri noe av, fordi du en tilfeldig valgt onsdag valgte å kjøre ditt eget barn til skolen?

Kanskje har du sett gutten noen ganger i skolegården, når du har hentet ditt eget barn. Kanskje kjenner du foreldrene, kanskje er de naboene dine?

LES OGSÅ: Jaså, så du mener sønnen min kan utsettes for risiko?

Men hva gjør egentlig det?

Ditt eget barn har du jo hver eneste dag kunnet levere trygt til skolen. Det er jo ditt eget barn som er viktig. La gå at det nå må behandles for en psykisk traume, det har jo sett pappaen eller mammaen kjøre i hjel et annet barn – kanskje var det bestekameraten?  Men det er vel ikke så farlig, det kan sikkert litt terapi fikse. Ditt barn kan få nye venner. Ditt barn skal få leve ut sine drømmer. Det er bare det som betyr noe, ikke sant?

Dette høres helt vilt ut tenker du kanskje. Hva slags scenario er dette? Ingen mennesker er sånn. Men hver dag blir forbudsskiltet i Urianenborgveien ved Gokstad skole i Sandefjord trosset. Noen kjører veldig fort. Det er kaos i gata. Fordi mange som deg skal kjøre sitt eget barn til skolen.

Så hva er det da vi frykter en dag skal skje?

ANDRE MENINGER:

Så naive om russefeiringen har vi ikke lov å være

Det som vi trenger – det er meningers mot

Hvorfor er svensk sukker sunnere enn det norske? 

Artikkeltags