Det heter seg at det ikke finnes trygg naturis, bare trygge skøyteløpere. Med enkle forholdsregler kan du glede deg til mange fine turer på isen.

På mindre vann rundt om i Vestfold, har isen lagt seg og er mange steder trygg. Andre steder har ikke vinteren fått helt tak på vannet enda.

LES OGSÅ: Nå blir det fint – men kaldt!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sjekket isen

Onsdag denne uken boret og hakket Ragnar Standal og naturisgruppa i Sandefjord og Opland turistforening, seg gjennom isen på Goksjø. Og resultatet var svært så oppløftende. For på østsiden av vannet er stålisen på plass, og den begynner å bli tykk og god. På vestsiden står det ikke like bra til.

– På vestsiden er det mye tynnere is. Vi målte den til rundt 3–4 centimeter. Skal man gå her bør man vite hva man driver med. Midt ute på vannet er det også en råk. Denne har vi markert med små busker og et sperrebånd. Sperrebåndet markerer også at man kommer inn på et område med svakere is, sier han.

Sjekk faktaboks nederst i saken for gode tips om sikker tur på isen.

LES OGSÅ: Denne lille båten er mest populær i landet (+)

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Men på østsiden er isen fra åtte til tolv centimeter tykk.

– Dette er stålis. Det kommer ikke mer temperert vann inn i Goksjø, så denne isen blir liggende gjennom vinteren og det er kjempeforhold der. Da vi var der var det noen centimeter mer løs snø på isen. Nå kan et hende det er et skarelag og man kan bruke en snøskuffe hvis man ønsker. Det er også fine forhold ispilking og man kan gå på ski på vannet, sier Standal.

Standal har en klar oppfordring til alle som skal ferdes på isen.

– Skal man ut å gå på islagte vann, bør – jeg vil faktisk si må – man ha med seg ispigger som henger rundt halsen. Gjerne med en fløyte. Dette koster rundt en 100-lapp og man finner dem i de fleste sportsforretninger, sier Ragnar Standal. Han er styreleder i Sandefjord og Opland turistforening.

«Hele» fylket

Goksjø ligger i en kuldegrop, kun 28 meter over havet. Dette gir gode forhold for naturis. At vannet også er bynært, vet mange å benytte seg av. Det er opparbeidet parkeringsplass til 50 biler. Skal du sjekke værmelding på nett for innsjøen, er rådet å sjekke for Andebu og Kodal. Det gir et mer presist varsel enn å søke på Sandefjord.

– Det er lite med is i Larvik. På Farrisvannet har ikke isen lagt seg. Det samme gjelder nordover mot Tønsberg, her er det heller ikke mye naturis enda. Derfor er Goksjø et populært vann også for andre og folk fra hele fylket finner veien hit for å gå på skøyter. Alle er velkomne, sier Standal.

Nå går han og Turistforeningen og håper på penger fra Gjensidigestiftelsen til en ATV. Da kan de bruke høvel for å lage gode isforhold.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Svarer får vi 21. desember. Vi håper på en tidlig julaften i år. Allerede har vi fått 360.000 kroner fra DNB-stiftelsen til toalett og sanitærforhold, sier han.

Da er turtipset gitt. Yr.no melder om kaldt og fint vær i helgen. Og skulle du få lyst på å grille pølser på bål?

– Det er bålplass ved Svinesaga. Der er det også ved man kan forsyne seg av, tipser Ragnar Standal.

Sikkerhetstips for trygg isglede

  • Her er noen gode råd og tips for trygg ferdsel på naturis (is på vann).
  • Ha alltid ispigger hengende rundt halsen. Koster rundt 100 kroner og kan kjøpes i sportsforretninger
  • Sjekk tykkelsen på isen, under fem centimeter bør du ikke gå på den så fremt du ikke har rett utstyr og erfaring. Vør oppmerksom på at is kan ha svært ulik tykkelse. Er du usikker, sjekk ofte.
  • Ha med deg en kasteline. Da kan du få hjelp eller hjelpe andre dersom uhellet er ute.
  • Ha på ryggsekk. I den kan man legge et skift med tørre klær i en vanntett pose. Sekken bør festes rundt livet (og gjerne under skrittet). Da vil den hjelpe deg å holde deg flytende.
  • En tynn flytevest under jakken kan også være et triks.
  • Vær gjerne flere i følge. Da kan man hjelpe hverandre.

Her kan du se isvarselet utarbeidet varsom.no (ekstern lenke). Her kan du se isregistreringer som er meldt inn til regObs (ekstern lenke).