Bare et dyr? av Ragnhild Aslaug Sollund, Solum bokvennen, 2021

I tusenvis av år har mennesker spurt seg selv om hva dyra kan gjøre for dem. Kanskje er det på tide at vi gjør mer for dyra? Forsker og kriminolog Sollund gjør i denne boka rede for hvorfor hun mener at dyr trenger et sterkere rettsvern og hvordan dyrevelferdsloven ofte ikke beskytter dyra på langt nær så godt som man skulle tro. Boka var en åpenbaring og en sidevender for meg. Sollund er en formidler av klasse! Jeg synes temaet var så utrolig interessant og viktig. Jeg skulle ønske alle mennesker kunne lese denne boka. Kanskje spesielt nå i valgtider.

Alt det vakre av Hunter Biden. Oversatt av Eve-Marie Lund, Cappelen Damm, 2021

Jeg var i utgangspunktet skeptisk til denne sønn-av-kjendis-havner-på-kjøret-men-får-livet-på-rett-kjøl-igjen boka, men Biden har mye viktig å komme med. Han forteller om en nærværende far og en familie fylt av samhold og kjærlighet. Likevel går det galt; han kjemper i et rushelvete gjennom store deler av livet. Venner og familie gjør alt de kan, men han blir sykere. En ærlig og modig bok etter min mening. Den gir en ny forståelse av hvordan noen kan havne i et liv med rus, selv fra de beste familier. Hunter tar en stor personlig sjanse, men jeg er sikker på at boka vil gi håp, trøst og kunnskap for veldig mange.

Mageboka av Hilde Østby. Illustrert av Anna Fiske, Kagge forlag, 2021

Østby oppdager at hun har følt avsky og forakt for sin egen mage nesten hele livet. Hvorfor er det slik at mange, spesielt kvinner, har det sånn når magen gjør så mye fantastisk for oss? Og hvem sin skyld er det egentlig, er det reklame, klær, kultur eller spiller hjernen oss et puss? Boka er en reise gjennom forfatterens egen magehistorie men løfter blikket for oss alle. Vi har mange grunner for å vise en ny omsorg for magen vår og oss selv. Heldigvis leder Østby oss også gjennom helt konkrete ting vi kan gjøre for å slutte fred med kroppen vår.