Dokumentarfilmen på 37 minutter viser fire personer, fire skjebner som forteller om hvordan slaget rammet. Den forteller om fortvilelsen til den enkelte, men også glede i kjølvannet av denne alvorlige sykdommen, sterke historier om veien tilbake for å få et best mulig liv.

– Kortfilmen handler om det å sette seg mål, og sprenge sine egne grenser, sier filmprodusent Svein Tallaksen i produksjonsselskapet Media Service A/S.

Hovedbudskapet i filmen er å motivere de slagrammede og deres pårørende, forteller han. Tallaksen sier at det var interessant hvordan de fire personene har bydd på seg selv under innspillingen. Det var tøft gjort, synes han.

Slag har en skremmende statistikk i Vestfold, og de som blir rammet er både eldre og yngre. Livet kan snus på hodet på minutter.

Torill Mjåland er pårørende til Arne Mjåland og forteller at en slagrammet mister mye av seg selv. Hun sier dette om filmen:

– Jeg synes den var veldig, veldig bra. Selv om det kan se håpløst ut så forteller filmen veldig godt at man kan få til mye, og oppnå framgang selv om man er slagrammet, sier Torill Mjåland.

At det nytter å sette seg mål er hennes slagrammede mann et godt eksempel på. Arne syklet nemlig Nordkapp-Lindesnes – helt alene.

Filmen er produsert med midler fra Sandefjord kommune og ulike sponsorer. Filmen er ment primært i undervisningsøyemed, men produksjonsselskapet har laget filmen slik at den passer til et bredt publikum.

Slik kjenner du igjen hjerneslag

Symptomene på hjerneslag oppstår plutselig. En enkelt test kan redde liv. Mistenker du hjerneslag, kan du spørre den det gjelder om å gjøre følgende: PRATE – prøv å si en enkel sammenhengende setning. SMILE – prøv å smile, le eller vise tennene. LØFTE – prøv å løfte begge armene.

Ring 113 så fort som mulig hvis personen har problemer med å gjennomføre noen av disse oppgavene. Det er viktig å komme raskt til sykehuset for å unngå skader. Hvert minutt teller.

Trenger du flere opplysninger kan du gå til Landsforeningen for Slagrammede (LFS) sine egne hjemmesider.