Mandag er det én uke siden store deler av de ansatte ved pilotskolene på Torp ble permitterte, og rundt 500 studenter mistet sitt studietilbud på ubestemt tid.

Årsaken er at Avinor Flysikring har permittert fem av 12 flygeledere i tårnet på Torp, på grunn av lite flytrafikk på dagtid ved flyplassen.

I et forsøk på å unngå permitteringer av ansatte, sendte administrerende direktør ved pilotskolen, Frode Granlund, et brev til samferdselsminister Knut Arild Hareide der han ba ministeren gripe inn for å unngå permitteringene hos Avinor.

SB har flere ganger prøvd å få en kommentar fra Hareide om situasjonen som har oppstått for ansatte og studenter ved pilotskolene. Men samferdselsministeren har ikke ønsket å kommentere saken, før alle involverte parter har fått svar på sine spørsmål.

Rister på hodet

Nå håper han at to ting kan sørge for at pilotstudentene kan komme seg på vingene igjen.


– Torp er et viktig bidrag til norsk luftfart som det er viktig å bevare. Regjeringen la til grunn at flyplassen skulle få støtte gjennom den generelle ordningen, men det har vist seg å ikke være nok. Jeg er derfor glad for at stortinget nå kommer med støtte som skal avhjelpe Torp i den krevende situasjonen de er i. Sammen med at flytrafikken nå forhåpentligvis tar seg opp i takt med at samfunnet åpnes opp er det grunn til å tro at dette fører til økt aktivitet på Torp og at dette bidrar til en løsning for flyskolene, skriver Hareide i en e-post til SB, gjennom sin kommunikasjonsrådgiver Henrik Jonassen.

Svaret får Grode Granlund til å riste oppgitt på hodet.

– Jeg synes det er utrolig passivt og skuffende. Jeg møtte Torp-sjef Gisle Skansen på fredag. Jeg gratulerte han da med drøyt 70 millioner kroner som Torp skal få i krisepakke. Jeg sa også at jeg håpet at skoleflygningen snart kan komme i gang igjen. Men slik jeg forstod det, så var ikke de midlene nok til at det kan skje nå. Han så ikke for seg en løsning før i august, sier pilotskole-direktøren.

Granlund forteller at han fortsatt ikke har fått noe svar fra Hareide på brevet han sendte ministeren for snart to uker siden.

– Nei, jeg har ikke hørt noe. Ordførerne i Sandefjord og Notodden har også sendt brev, uten å ha fått svar, sier han skuffet.

Forventer grep

At fem permitteringer har fått så store konsekvenser for flere hundre andre, får Granlund til å reagere kraftig.

– Jeg må si jeg er utrolig skuffet over situasjonen. Jeg forventer at myndighetene tar grep snart slik at vi kan komme i gang igjen.

– Har dere vurdert å kjøpe flygeledertjenester fra Avinor selv?

– Det har vært diskutert tidligere. Men det vil koste oss èn million kroner i måneden. Vi er som mange andre hardt rammet av Covid-19, så det har vi ikke anledning til nå, svarer Granlund.

LES OGSÅ: Avinor-sjef om skolekrisen på Torp: – Vi kunne ikke gjort noe annerledes

LES OGSÅ: Ti permittering setter 700 helt ut av spill ved flyskolen – ber ministeren redde arbeidsplasser og studentene