Fratatt rådyr klokke

Kostbare klokker: Det var en Breitling-klokke millionæren kjøpte i Nederland. Han betalte drøye 50.000 for den – og avgiftene ville kommet på ytterligere 13.000. I Norge koster disse klokkene fra 66.000 og og oppover. IllustrasjonsFoto: Per Langevei

Kostbare klokker: Det var en Breitling-klokke millionæren kjøpte i Nederland. Han betalte drøye 50.000 for den – og avgiftene ville kommet på ytterligere 13.000. I Norge koster disse klokkene fra 66.000 og og oppover. IllustrasjonsFoto: Per Langevei

Artikkelen er over 6 år gammel

Larvik-millionæren handlet en kostbar Breitling-klokke i Nederland, men valgte å gå på grønn sone da han kom med fly til Torp. Det kostet ham klokka, en rettssak og en bot.

DEL

Millionæren kjøpte klokka med diamanter for 6.300 euro – drøye 50.000 norske kroner. Men han hadde neppe regnet med at nederlandske tollere ringte sine norske kolleger og varslet om at han trolig ville fortolle den da han ankom Torp.

Larvik-mannen valgte å gå på grønn sone etter at Amsterdam-flyet hadde landet. Men der sto en toller, som stoppet og sjekket ham.

– Jeg vet ikke, svarte mannen da tolleren spurte ham om han hadde bragt varer inn i landet som oversteg den lovlige ­grensen.

LES OGSÅ: Hva sa du flyplassen heter!!?

Tidde om klokka

Millionæren sa ikke ett eneste ord om sin nye klokke. Hvis han hadde gått på rød sone og fortollet den, ville det kostet ham 13.232 kroner.

Tolleren gikk gjennom ­bagasjen, og fant en tom klokke­eske, kvitteringer og ekthets­bevis.

På spørsmål om hvor klokka var, dro mannen den opp fra lomma.

Klokka, emballasjen og alle papirer ble beslaglagt av tolleren på stedet.

Mannen fikk senere en bot på 6.000 kroner, noe han nektet å betale. Dermed endte saken i Sandefjord tingrett.

LES OGSÅ: Kjærligheten blomstrer på flyplassen

Avgift via post

Her forklarte ­millionæren at han trodde at nederlandske tollmyndigheter ville registrere klokken hans i Norge. Han antok at avgifts­kravet ville bli sendt til ham via posten i ettertid.

Retten skriver at alle plikter å sette seg inn i tollreglene før man kommer til landet, eller å gå på rødt og få svaret der.

I det øyeblikk man velger å gå på grønn sone, mister man alle rettigheter.

Retten la i skjerpende retning vekt på at klokka hadde stor verdi, og at millionæren - på ­direkte forespørsel fra tolleren - ikke oppga at han hadde kjøpt den.

Retten inndro klokka til ­fordel for staten, sammen med emballasje og alle papirer. I ­tillegg fikk mannen 6.000 kroner i bot, samt at han må betale saksomkostninger på 5.000 kroner.

LES OGSÅ: Litauer hadde tapet 220.000 kroner fast på kroppen, ble avslørt på Torp

Artikkeltags