Gå til sidens hovedinnhold

Satser stort på kultur for alle

Heldige er de som skal tilbringe sommeren i Sandefjord. Draaben kulturbar slår nemlig på stortromma med årets sommerprogram.

Artikkelen er over 4 år gammel

I sommer står kultur i høysetet når byens mange arrangementer går av stabelen. Én av bidragsyterne som skal sørge for at byens befolkning og besøkende kan få mettet sin kulturhunger, er Draaben kulturbar.

Året gjennom står utestedet i Torggata for utallige konserter og kunstutstillinger. Men i sommer tar daglig leder Heidi Schau, med hjelp fra Sandra C. Fjellvang, Ida Stein og Olav Midttun Lie, det hele til et nytt nivå.

Klassisk åpning

Først ut er Vestfoldfestspillenes nye storsatsing Fjord Classics, der Draaben blir en slags «hangaround bar» med gratiskonserter fra klokken 23.

Fra 27. juni til 2. juli vil det florere i byens kirker med verdenskjente artister innen klassisk musikk, og nettopp disse skal også underholde på scenen i Torggata.

– Dette er musikk i verdensklasse. Det er veldig gøy å være med på dette, det blir en litt annen arena enn man er vant til å høre sånn musikk, forteller Schau, og legger til:

– Det blir litt mer uformelt, de treffer muligens et litt annet publikum enn ellers.

Hun har selv jobbet med festspillene i mange år, og da forespørselen om å inkludere Draaben kom, var hun ikke vond å be.

– Det var veldig spennende å bli spurt. Alle konsertene foregår i kirkene, så det blir en kort gåtur ned hit etterpå. Det er moro å prøve nye ting, vi er jo en kulturbar som dekker kultur, sier Schau.

Under Fjord Classics vil det bli holdt fire nachspielkonserter på Draaben. Stian Carstensen blir hub-en og verten, i uforutsigbare samspill med blant andre Tora Augestad og Benjamin Schmid.

Av og for unge mennesker

Men det er selvsagt ikke bare klassisk musikk som står på tapetet når Draaben feirer sommeren. Fjorårets konsertserie Sommer i Fjord'n ble en såpass stor suksess at det rett og slett måtte bli en fast tradisjon.

Sammen med musikerne og sandefjordsjentene Ida Stein og Sandra C. Fjellvang, har Schau smelt sammen en skikkelig fest for enhver musikkelsker.

Det hele sparkes i gang 6. juli, med Fjellvangs første konsert med fullt band siden lille Ingrid kom til verden i fjor.

– Jeg har med meg mange nye låter og et veldig godt band. Jeg er privilegert som får spille med dem, sier hun, og fortsetter:

– Det er veldig moro at det blir på nettopp Draaben-scenen. Det er som mitt andre hjem.

 

8. juli er det Ida Stein sin tur, som også skal opptre på Stappfestivalen. Stein var også med i fjor, i tillegg til at hun blant annet opptrådte på Fjordfesten.

– Tanken er at alle artistene skal ha en slags forankring i byen. Flere er allerede etablerte artister, men dette er en måte å samle dem litt på, forklarer Stein, som også har utformet den grafiske presentasjonen av konsertserien.

Arrangementet foregår hele juli med opptil to konserter i uka. Publikum kan glede seg til artister og band som blant andre Jenny Berger Myhre, Rossmann og Box 'N' Går. I tillegg vil fotograf og sandefjording Frøy Østby, som for tiden er bosatt i England, stille ut sine bilder hele måneden.

Alle konsertene begynner klokken 21, og koster rundt det samme som en kinobillett.

Fra et jorde til Hjertnes Amfi

Julimåned toppes når Stappfestivalen finner sted 29. juli i Hjertnes Amfi.

Den joviale festivalen tar steget fra et jorde på Solløkka til den store scenen for første gang, og bak arrangementet står Heidi Schau og Olav Midtun Lie.

Musiker, låtskriver og gitarist Mikhael Paskalev fra Ålesund er årets headliner. I tillegg står det populære bandet Hajk på scenen.

 

Det gjør også sandefjording Anders Strøm, Bøler og nevnte Ida Stein.

– Festivalen har ligget brakk noen år, men nå skal den inn på amfiet. Derfor blir det også litt større navn i år, forteller Schau.

Strøm, som nærmest er oppvokst med Stappfestival, var ikke vond å be da han ble bedt om å spille.

– Det er moro med arrangementer i lokalmiljøet. Alle store arrangementer er en fin måte å eksponere meg selv som artist, sier han.

Også Stein var rask med å takke ja.

– Jeg synes scenen er superfin. De som spiller er band jeg selv vil se. Mange vil nok på konsert med disse, legger hun til.

Festivalen avsluttes med etterfest på Draaben, der DJ Kimichi står for musikken.

Sist ut er et gledelig gjensyn med Hilde Dahls kunst 4. august.

Kommentarer til denne saken