Frister frivillige med festival: – Det er ikke alle som føler for å stå på stand og selge vafler

NY STRATEGI: Sosiale medier, eksempelvis Instagram, samt eventarrangementer er den nye måten å engasjere nye, unge frivillige på, mener Trine Charlotte Edenhammar (27), ny fylkesleder i SOS-barnebyer Vestfold.

NY STRATEGI: Sosiale medier, eksempelvis Instagram, samt eventarrangementer er den nye måten å engasjere nye, unge frivillige på, mener Trine Charlotte Edenhammar (27), ny fylkesleder i SOS-barnebyer Vestfold. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SOS-barnebyer Vestfolds nye leder mener sosiale medier og festivaldeltakelse er nøkkelen for å få flere unge til å engasjere seg i arbeidet.

DEL

– Det finnes andre måter å skape engasjement på enn å selge vafler og hjemmelaget strikketøy på stand.

Det sier Trine Charlotte Edenhammar (27) fra Sandefjord. Hun er ny fylkesleder i SOS-barnebyer Vestfold.

– En av mine viktigste oppgaver, er å bygge bro mellom de unge og de eldre frivillige.

Edenhammar understreker at hun er takknemlig for alt arbeid som er lagt ned av vaffelsalg, strikkeplagg, stand i sentrum og liknende, og at dette er viktige aktiviteter som selvsagt fortsetter for dem som har lyst.

Men hun ivrer for at det også må tilbys andre måter å være frivillig på.

LES OGSÅ: – Vi gjør det for å hjelpe andre barn 

Eget telt på Slottsfjell

– Det er ikke alle som føler for å stå på stand. For å rekruttere må vi være der de unge er, på sosiale medier som Instagram, Facebook og liknende. Ikke minst er deltakelse på eventarrangementer som for eksempel Slottsfjellfestivalen attraktivt, sier hun.

I flere år har SOS-barnebyer hatt avtale med Slottsfjell. Inne på området selger de frukt, bær og grønnsaker i beger, samt kaffe, både fra et eget telt og fra brett de går rundt med. De bidrar også med folk til småoppgaver som festivalen trenger underveis.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ FESTIVAL: De unge frivillige i SOS-barnebyer Vestfold digger å delta på Slottsfjellfestivalen, der de jobber dugnad og selger bær, frukt og kaffe til inntekt for SOS-barnebyer. Bildet er fra Slottsfjell 2016.

PÅ FESTIVAL: De unge frivillige i SOS-barnebyer Vestfold digger å delta på Slottsfjellfestivalen, der de jobber dugnad og selger bær, frukt og kaffe til inntekt for SOS-barnebyer. Bildet er fra Slottsfjell 2016. Foto:

– Vi stiller med 50–60 frivillige, mange av dem er med kun denne ene gangen i året. Men de bruker tiden sin på andre enn seg selv og de treffer vennene sine, sier Edenhammar.

LES OGSÅ: Arrangerer marsj til inntekt for barn i Colombia 

Drar inn 300.000 kroner

Slottsfjell-avtalen er dessuten veldig lukrativ. Ifølge Edenhammar tjener SOS-barnebyer Vestfold rundt 300.000 kroner på disse fire festivaldagene – penger som går til organisasjonens prosjekter.

– Uansett hva du ønsker å gjøre som frivillig, skal vi finne plass til deg, sier fylkeslederen.

– Noen vil stå på stand og snakke med folk. Andre vil helst bare ta bilder og legge ut på sosiale medier, mens en tredje bare vil være tekstforfatter. Noen har mye tid og vil være veldig aktive, andre bare én gang i året. Hos oss kan du være frivillig slik du vil og så mye eller lite du vil, sier Edenhammar.

I dag er de aller fleste i SOS-barnebyer Vestfold hjemmehørende i Sandefjord. Tønsberg har et lokallag, mens det for tiden ikke er en egen aktiv gruppe i Larvik.

HJERTE FOR ANDRE? LES OGSÅ DENNE: Frivillige sikret julematen for Trond

Hvert 10. barn er alene

SOS-barnebyer Vestfolds husprosjekt i Mwansa i Afrika er avsluttet. Nå står et prosjekt i for barn Colombia for tur. Penger trengs, og derfor også frivillige.

Ingen barn skal vokse opp alene

Trine Charlotte Edenhammar, leder, SOS-barnebyer Vestfold

Krig og konflikt, naturkatastrofer, arbeidsledighet, sykdom, død, vold og rusmisbruk, samt fattigdom er blant årsakene til at 200 millioner barn i verden – altså hvert tiende barn – har mistet eller står i fare for å miste omsorg, ifølge SOS-barnebyer Vestfold.

– Ingen barn skal vokse opp alene, understreker Trine Charlotte Edenhammar.

– En trygg og stabil familie er det beste utgangspunktet for å beskytte barn og sikre at deres grunnleggende rettigheter blir oppfylt. God omsorg skaper utvikling både for hvert enkelt barn og samfunnet i sin helhet. SOS-barnebyers arbeid for å sikre barn en omsorgsfull oppvekst et viktig bidrag til å redusere fattigdom og skape varig utvikling for mennesker og samfunn. Derfor har jeg valgt å bli fylkesleder.

Følg Sandefjords Blad på sosiale medier:

Facebook

Instagram

Snapchat

SOS-barnebyer

■ Internasjonal humanitær organisasjon som sørger for omsorg for barn som er alene eller står i fare for å miste omsorg.
■ Etablert i 134 land.
■ Stiftet i Østerrike i 1949, og har 65 års erfaring innen barneomsorg og arbeider uavhengig av nasjonalitet, kultur og religion.

KILDE: SOS-BARNEBYER VESTFOLD

Artikkeltags