Vegard Harm: Dette MÅ foreldre vite om sosiale medier

VOKSNE MÅ VÅKNE: Vegard Harm er oppgitt over hvor lite foreldre kan om barnas bruk av sosiale medier.

VOKSNE MÅ VÅKNE: Vegard Harm er oppgitt over hvor lite foreldre kan om barnas bruk av sosiale medier. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

– Folk kommer ikke inn på rektors kontor med en blåveis lenger, de kommer inn med en fucked up psykisk helse.

DEL

(Tønsbergs Blad) Vegard Harm fra Stokke er mest kjent for sine morsomme videosnutter på ulike sosiale medier. Men nå er det alvor.

På sin egen Facebook-side tar han et oppgjør med foreldre som enten ikke vil eller ikke kan nok til å følge med på barnas liv på sosiale medier.

– Folk kommer ikke inn på rektors kontor med en blåveis lenger, de kommer inn med en fucked up psykisk helse og prøver å forklare hva som har skjedd. Men når de kan risikere å bli møtt av et system som ikke en gang vet hva Snapchat er, så er det klart frustrasjonen blir stor og man kan føle seg misforstått, skriver Harm, som selv er en «sosiale medier-kjendis». Bare på Facebook har han 130.000 følgere.

HER KAN DU LESE HELE INNLEGGET: «Tenker du over at du er med på å ødelegge en annen persons liv? IKKE vær den personen!»

«Ny» type mobbing

Teksten hans traff tydeligvis en nerve. Innlegget er i skrivende stund delt av over 1.100 personer og 8.300 har trykket liker.

I en mail til avisen forteller Harm om bakgrunnen for at han lot humorvideoene ligge en liten stund og si noe veldig viktig:

– Grunnen til at jeg skrev innlegget er fordi det er et budskap jeg virkelig vil ha ut til flest mulig mennesker. Og fordi jeg går igjennom mye av det jeg skrev om med min nære familie akkurat nå. Det er så viktig at foreldre og foresatte setter seg inn i ungdommens verden på sosiale medier, forteller Harm.

SPØRREUNDERSØKELSE: Hvor mange digitale verktøy har barnet ditt tilgang på?

Redd Barnas nettvettregler

- Vis respekt for hverandre på nett. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing

- Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder

- Lag et passord som er vanskelig å gjette. Passordet ditt er privat

- Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver

- Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted

- Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet

- Fortell det til en voksen eller en annen du stoler på hvis du opplever noe ubehagelig. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett

- Meld fra til politiet om alvorlige saker

Skremt av manglende kunnskap

Han er skremt av hvor lite kunnskap foreldregenerasjonen har.

– Jeg synes det er skremmende at ungdom bli møtt av et support system som ikke har nok kunnskap rundt dette med sosiale medier, hevnporno, manipulering av bilder og falske brukere mm. Dette er den «nye» type mobbingen som er så nådeløs, og vanskelig å ta tak i. Nettopp fordi ekspertene ikke lenger er skolesystemet og politiet. Ekspertene er 15 år gamle, advarer Harm.

«SOSIALE MEDIER-KJENDIS» Vegard Harm er kjent for mange fra sosiale medier.

«SOSIALE MEDIER-KJENDIS» Vegard Harm er kjent for mange fra sosiale medier. Foto:

LES OGSÅ: Peter ga sønnen nettbrett da han var 1 år. Gjorde du? (+)

Nettmobbing

Medietilsynets nyeste undersøkelse om barn (9-16 år) og medier viser at 9 av 10 barn bruker internettdaglig. Her er noen av funnene i undersøkelsen:

  • 25 prosent har opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil.
  • 10 prosent svarer at de har vært slemme med eller mobbet noen på internett, spill eller mobil.
  • 17 prosent har sendt bilder eller videoer av andre på nett eller mobil uten at de har sagt ja til det.
  • 30 prosent har sendt eller lagt ut tekst, bilder eller videoer på mobil eller internett som de angret på etterpå.

LES HELE UNDERSØKELSEN HER

Råd til foreldre

Sitter du nå som forelder og lurer på hvor du skal starte for å få mer kunnskap om hva barnet ditt driver med, så har Harm noen enkle råd:

– Hvis jeg var en forelder i dag ville jeg ha fortalt meg selv at dette med sosiale medier ikke er vanskelig og ikke umulig å forstå. Dette er noe man kan få god forståelse for uten selv å måtte være der hele tiden. Det er ikke sånn at selv om man ikke bruker Instagram, så kan man ikke forstå det. Og selv om man er på Facebook, men ikke bruker det selv så aktivt så er ikke det et fritak for å delta i de unges digitale liv. Alle unge i Norge har en digital oppvekst, forteller han og fortsetter:

– Som forelder ville jeg ha ønsket å være en stor del av oppveksten til mitt barn, da er det jeg som må komme meg dit de er. Som mor og far må du lære deg hva gruppechat er, hva en direktemelding på Insta og Snap er. Det er her mobbingen, hatet og den sosiale utestengelsen serveres hver dag. Det er et eget språk «der inne», men det er likt alle tidligere generasjoner. Alle generasjoner har sine «koder». Så nå må bare foreldre koble seg på!

LES HELE INNLEGGET HANS HER: «Tenker du over at du er med på å ødelegge en annen persons liv? IKKE vær den personen!»

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.