Sparer SF seg til fant med Cifuentes-exiten?

SNIPP, SNAPP, SNUTE: Om få uker er Martì Cifuentes historie i SF, og spanjolen vil stå igjen som en av de beste trenerene klubben har hatt i sin korte historie.

SNIPP, SNAPP, SNUTE: Om få uker er Martì Cifuentes historie i SF, og spanjolen vil stå igjen som en av de beste trenerene klubben har hatt i sin korte historie. Foto:

Ledelsen i Sandefjord Fotball står fast ved at det kun var økonomi som var utslagsgivende for at Martí Cifuentes ikke fortsetter som trener. Men ble alle steiner som kan snues, snudd i et forsøk på å forlenge med spanjolen?

DEL

KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.Torsdag ble nyheten som mange SF-supportere fryktet bekreftet: Martí Cifuentes og Jordi Gonzalez er ferdig i klubben om fem-seks uker.

Nyheten fikk det til å koke i de ulike sosiale mediene, både blant sandefjordinger, men også folk utenfor kommunegrensene ristet på hodet over avgjørelsen.

For det er mange som ikke kjøper forklaringen til klubben om at det kun er økonomi som er årsaken til at suksesstreneren ikke ble tilbudt ny kontrakt.

Personlig ble jeg langt ifra overrasket over avgjørelsen til klubben. Og før jeg utdyper det noe mer, er det på sin plass å si at økonomi definitivt har spilt inn på klubbens avgjørelse.

For i likhet med i fjor, så styrer SF mot nok et underskudd. Det er foreløpig for tidlig å si hvor mye, men at vi snakker millionbeløp er det liten tvil om.

Det, kombinert med usikkerheten som råder også i tiden som kommer, gjør at klubben må kutte kostnadene ytterligere. Det er med andre ord ingen grunn til å betvile at økonomi er en av årsakene til at det når blir spansk exit i SF, slik som SB kunne fortelle at det gikk mot allerede i august.

Kjølig forhold

Men det er likevel grunn til å tro at det hele også handler om en totalvurdering, og ikke bare kroner og øre.

For det er liten vil om at det siste halvannet året har vært preget av en del interne uenigheter på Sandefjord Arena. SB vet at forholdet mellom Cifuentes og daglig leder Espen Bugge Pettersen har vært relativt kjølig. Og at det har vært en del uenigheter legger heller ikke klubbens daglige leder lokk på. Men han står fast ved at de har hatt et profesjonelt forhold og at de har løst opp i de flokene som har vært, underveis.

Pandemien har altså skapt økonomisk trøbbel for SF i flere måneder nå. Men det er verdt å påpeke at Sandefjord Fotball, til tross for en knallgod sesong i fjor, og til tross for at de visste at Cifuentes' kontrakt gikk inn i sitt siste år, ikke gjorde noe forsøk før pandemien rammet landet i mars, på å forlenge kontrakten med spanjolen da.

Da SB trykket den omtalte saken om spansk exit allerede tidlig i august, gjorde SFs daglige leder også lite for å dempe spekulasjonene.

– Vi har en prosess med dagens trenerteam som vi må kjøre ferdig. Så må vi jobbe parallelt med alternativer. Hva han tenker om veien videre vet jeg ikke. Han har jo tidligere uttrykt et ønske om veien videre i sin yrkeskarrière, sa Bugge Pettersen da.

Respektløst med lønnskutt

Ikke én gang i 2020 har klubbledelsen for eksempel sagt «Vi er strålende fornøyd med jobben Martì & co. gjør. Men vi er dessverre i en utfordrende situasjon økonomisk som gjør at vi må kutte kostnadene. Men vi vil gjøre alt vi kan for å se om vi kan finne en løsning på situasjonen slik at han kan fortsette».

Da avgjørelsen om framtiden til de to spanske trenerne ble kjent, sa Gunnar Bjønness samtidig at de ikke hadde hatt noen samtaler med de to, for å prøve å finne en vei sammen. Årsaken skal ha vært at det ville være respektløst å be dem ta lønnskutt. Cifuentes selv uttalte dagen derpå at det kunne vært et alternativ for dem.

Det derfor lett å stusse litt over forklaringen klubben nå har kommet med. For det meste som har blitt sagt og gjort de siste månedene tyder på at Sandefjord Fotball lever helt fint med at de snart skiller lag med de to spanske trenerne.

Må se framover

Mange supportere har ropt høyt om at de nå frykter klubben er på vei utfor stupet rent sportslig, og at det i 2021 kun kan ende med én ting, og det er nedrykk (om klubben redder plassen i år vel å merke).

Men når skuffelsen nå etterhvert legger seg, så er det på tide å se framover. For er det én ting som er sikkert i fotballens verden, så er det at spillere og trenere kommer og går, men klubben består.

Og la det ikke være noen tvil: Den som får trenerjobben må fort hoppe etter Wirkola.

For jobben Martí Cifuentes har gjort med Sandefjord Fotball i de snart tre sesongene han har vært i byen, står til terningkast seks rent sportslig. Spanjolen har vært med på løfte profesjonaliteten i klubben, han har vært meget god på å finne de rette spillertypene til fotballen han ønsker å spille – med svært begrensende midler – og ikke minst har han ledet laget til langt bedre sportslige resultater enn noen utenfor Sandefjords kommunegrenser forventet i år.

Fallhøyden for en ny trener er derfor stor, og vi får bare håpe at tiltakene klubben nå gjør for å spare ytterligere, ikke fører til at den sparer seg til fant. For det koster også meget dyrt å rykke ned til Obos-ligaen igjen …

Det er derfor lett å forstå frustrasjonen og frykten til alle frustrerte SF-supportere. Men nå er det på tide å stå bak klubben igjen og se framover. Det trenger både dagens lag og «morgendagens helter» når 2021-sesongen sparkes i gang med ny sjef på stadion.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken