(Nettavisen) Norges mest profilerte finansprofessor støtter Øystein Stray Spetalens kronekritikk av regjeringen. Nå mener han rentene må økes kraftig. Det skriver Finansavisen onsdag.

Øystein Stray Spetalen har gitt regjeringen skylden for det han har kalt den svakeste valutaen i hele Vesten. Men Spetalen har også fått svar på tiltale fra begge nestlederne i Arbeiderpartiet, som har skrytt av rekordhøye investeringer og rekordhøy sysselsetting. Spesielt kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) gikk hardt ut mot superinvestoren på Oslo Børs:

– Det er oppsiktsvekkende at Spetalen kan bomme så ettertrykkelig. En mann med 40 års erfaring som investor, megler og forvalter burde være i stand til å beskrive norsk økonomi korrekt. I stedet karikerer han en virkelighet som ikke finnes, uttalte Brenna i DN.

Hennes uttalelser fikk mange til å steile, blant annet bedriftsleder Kjetil Bøhn.

– Det må vel være toppen av arroganse, når vi tar med at Brenna verken har høyere utdanning, eller noe arbeidserfaring utenfor politikken, skriver han i ett innlegg i Nettavisen. Les Bøhns innlegg her: Brenna lekset opp for Spetalen: Det er toppen av arroganse

Professor-støtte

NHH-professor Thor Johnsen gir sin støtte til Spetalens kronekritikk av regjeringen.

– Øystein Stray Spetalen har rett i det han sier. Det er klart at det ikke har hjulpet med uryddig skattepolitikk i tillegg til et fall i norske relativt til internasjonale renter, og fall i oljeprisen, sier professor emeritus ved Norges Handelshøyskole (NHH) Thore Johnsen til Finansavisen.

Johnsen sikter til skatteendringer med tilbakevirkende kraft og skatteendringer som han mener har kommet helt ut av det blå.

– Det virker ikke som politikere, og selv ikke mange økonomer, forstår kortsiktige valutasvingninger. Da snakker jeg om at både norske og internasjonale investorer flytter pengene veldig raskt, ofte i takt. Det får stor effekt. Der har Spetalen rett, og det har fått betydning, sier Johnsen til Finansavisen.

– Umulig å forklare kronesvekkelsen uten den politiske risikoen

Onsdag går også superinvestor Arne Fredly ut med støtte til Spetalen.

– Det er umulig å forklare kronesvekkelsen uten den politiske risikoen. En faktor er at det er en liten valuta, men det er ingen krise i verden nå. Ukraina-krigen skulle vært til Norges fordel med stigende energipriser. Oljeprisen har falt, men det er tull. Jeg mener renteforskjellen har betydning. Så er politisk risiko en ny komponent, med nordmenn som flytter penger ut, stor bruk av oljepenger og investeringer i ulønnsomme bransjer. Ser man på Sverige på 70-tallet tok det 25 år før det kom seg. I dag har de en fantastisk næringslivspolitikk, sier Fredly til DN.

I likhet med Johnsen tror han den norske styringsrenten må opp.

– Jeg er redd for at Norges Bank må sette renten høyere opp hvis svekkelsen fortsetter, sier Fredly.

Les også: Dette skriver avisene om økonomi onsdag 7. juni