(Nettavisen) Spetalen meldte seg mandag kveld på kronediskusjonen.

– Det er ingen person som går på jobb i New York eller Frankfurt og sier at nå vil jeg kjøpe kroner, sier Spetalen til NRK.

Kronen har blitt svakere mot flere valutaer. Nettavisen skrev tidligere i mai at kronen er halvert i verdi opp mot dollaren hvis man ser på de siste ti årene. Sjeføkonomene klør seg i hodet.

Bør skremme politikerne

Spetalen mener utenlandske investorer har mistet tilliten til norsk økonomi og at utviklingen bør skremme politikerne.

– Det å kjøpe valuta er å kjøpe framtidig inntjening i et land. Du kjøper en økonomisk og politisk stabilitet i et land. I Norge er det diskusjoner om å stenge oljevirksomheten, og det langsiktige synet på Norge blir farlig, sier den kjente investoren, sier Spetalen.

– Mer av Norge blir offentlig sektor. Alt av næringsliv strupes. I tillegg ser vi at mange utenlandske investorer flykter fra det norske kapitalmarkedet, legger han til.

Spetalen trekker frem lakseskatten og viser til at kronen falt to-tre prosent da regjeringen annonserte skatten i september i fjor.

– Grunnleggende feil

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen har tidligere uttalt at det er vanskelig å vite hvorfor det går så dårlig for kronen.

– De norske fundamentale forholdene er sterkere enn våre naboland. Selv når vi var først ute med å heve rentene i 2021, var det ikke noe særlig fart i krona. En må begynne å lure på om det er noe grunnleggende feil, sier han.

Økonomer peker også på en SSB-rapport som viser at utviklingen i euro-kronekursen ikke har vært i tråd med fundamentale forhold og oljeprisen siden 2016.

– Kronekursen har falt fordi det globale kapitalmarkedet nå vurderer selskaper og land som har mye av inntektene sine fra olje og gass, mye lavere enn de pleide å gjøre for en gitt oljepris, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1.

Gikk inn i strømdebatten tidlig

Spetalen har tidligere meldt seg på politiske diskusjoner. I nyere tid hoppet han på den betente strømdebatten i beste sendetid på NRKs «Debatten».

Se intervju fra etter sendingen her: