Fikk endelig se faren (64) gjøre bilcross-comeback: – Slike minner kan ikke måles i noe

FAR OG SØNN: Joachim Aasvang (t.h.) kommer aldri til å glemme helgen da faren Wilhelm (64) gjorde comeback på Rallebanen i Bø.

FAR OG SØNN: Joachim Aasvang (t.h.) kommer aldri til å glemme helgen da faren Wilhelm (64) gjorde comeback på Rallebanen i Bø. Foto:

Siden han var liten, har Joachim Aasvang drømt om å se faren kjøre et bilcrossløp. Forrige helg gikk ønsket i oppfyllelse.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Faren hans, Wilhelm Aasvang, er en gammel bilcrosskjempe, som herjet på norske baner på 80-tallet, og ble Vestfoldmester på Hanevoldbanen i 1987.

Noen år senere ble sønnen Joachim født. Wilhelm prioriterte familien, og kjørehanskene ble dermed lagt på hylla. Siden har han tatt med seg sønnen for å se på en rekke løp opp igjennom årene.

Bilcross-basillen bet seg nok godt fast hos Joachim også, som kun hadde sett farens bilbravader på VHS, og hadde et sterkt ønske om at faren skulle gjøre et lite comeback.

Og etter litt skepsis innledningsvis, sa faren ja til å kjøre løp i 2016.

LES OGSÅ: Fordekket eksploderte i 210 km/t: – Glad jeg sitter her i dag

– Var gjennomrusten

Men så fikk 63-åringen slag, og comebacket måtte utsettes. En skikkelig nedtur for begge to.

Men Wilhelm var fast bestemt på gjennomføre comebacket, og nye planer ble lagt.

Forrige helg ble disse planene gjennomført. I en hvit VW boble, identisk fra storhetstiden, var 64-åringen i aksjon på Rallebanen i Bø.

– Det gikk mye bedre enn jeg innerst inne hadde forventet. Jeg prøvde bilen på en trening for en måned siden, og da fant jeg ut at jeg ikke bare var rusten, men gjennomrusten! sier Wilhelm og ler.

LES OGSÅ: Drømmen om bilcross-comeback lever for Wilhelm (63)

Saken fortsetter under bildet.

DEN GANG DA: Wilhelm Aasvang la opp som bilcrossfører da hans sønn Joachim ble født i 1991. Dette bildet er fra Hanevold-crossen i et av de siste løpene Aasvang kjørte. Den hvite bobla hans veltet så kraftig ut ifra start at den ikke kunne brukes igjen.

DEN GANG DA: Wilhelm Aasvang la opp som bilcrossfører da hans sønn Joachim ble født i 1991. Dette bildet er fra Hanevold-crossen i et av de siste løpene Aasvang kjørte. Den hvite bobla hans veltet så kraftig ut ifra start at den ikke kunne brukes igjen. Foto:

Knallstart

Til tross for at det hadde gått 27 år siden hans forrige løp, tok Wilhelm starten i Old Boys-klassen på første forsøk.

Det ble faktisk heatseier, og både Wilhelm og Joachim var i ekstase. De tre neste omgangene gikk ikke like bra, og bilentusiasten havnet blant annet i jordvollen etter en trøkk i det tredje løpet.

Totalen holdt imidlertid til A-finale.

Der knallet Wilhelm til fra start, og tok ledelsen mot flere førere som fortsatt kjører aktivt.

– Han traff skikkelig på starten, slik som i gamle dager, forteller Joachim.

Saken fortsetter under bildet.

TOK STARTEN: Wilhelm Aasvang klinket til fra start i A-finalen i sin spreke boble.

TOK STARTEN: Wilhelm Aasvang klinket til fra start i A-finalen i sin spreke boble. Foto:

Faren var nummer én inn i den første svingen, men dessverre kjørte enn av de andre førerne på den hvite bobla, slik at Wilhelm snurret rundt.

Dermed var finalen sluttkjørt, men radarparet depper ikke av den grunn.

– Vi dro opp uten noen store forventninger, men fablet litt om at jeg kanskje kunne dra en heatseier en gang, eller i hvert fall dra en start. Og alt det klaffet. Jeg var egentlig fornøyd med at det stoppet der. Da var det ferdig liksom. Da hadde jeg gjort dette greiene, og fått ledet A-finalen. Det er en seier i seg sjøl. Det hadde jeg aldri i verden trodd, sier Wilhelm.

– Han kan virkelig gå ut med hodet høyt hevet etter helgens innsats, sier Joachim fornøyd.

LES OGSÅ: Wilhelm Aasvang (62) gjør bilcross-comeback etter 25 år

– Fantes ikke nervøs

Wilhelm sier kan kjente det gode, gamle kicket da han dro starten i flere av heatene. Men én ting var ikke som det var på 80-tallet.

Nervene var borte.

– Jeg fantes ikke nervøs. Det var ikke som i gamle dager. Da fløy pumpa! Joachim var nok mye mer nervøs enn det jeg noen gang har vært, sier Wilhelm.

Saken fortsetter under bildet.

INGEN SURE MINER: Wilhelm Aasvang havnet i jordvollen under den tredje omgangen, men tok det ikke så tungt.

INGEN SURE MINER: Wilhelm Aasvang havnet i jordvollen under den tredje omgangen, men tok det ikke så tungt. Foto:

– Guttetur

Sønnen roser faren opp i skyene etter comebacket.

– At han gjennomfører dette fordi jeg ville, så mange år etter at han kjørte, og viste glimt av gamle ferdigheter, er noe jeg aldri vil glemme. Det var utrolig moro, og sier mye om han. Slike minner kan ikke måles i noe.

– Når jeg vet hva det betyr for ham, blir det enda mer verdt. I tillegg hadde vi fint vær, familie og venner til stede, spiste god frokost med egg og bacon, grilla, bodde i hengeren og var ordentlig på guttetur. Det er en opplevelse hele greia. Det er mye mer enn bare kjøringa, sier Wilhelm.

Nå er planen at Joachim selv skal få teste ut bilcross i samme bobla, siden de vant den tilbake på bud. For Wilhelm er det definitivt slutt.

Et verdig punktum er satt.

– Nå har jeg lagt hanskene på hylla en gang for alle!

HER GIKK DET GALT: Etter en pangstart i A-finalen, gikk det galt med Wilhelm Aasvang og den hvite bobla.

HER GIKK DET GALT: Etter en pangstart i A-finalen, gikk det galt med Wilhelm Aasvang og den hvite bobla. Foto:

Artikkeltags