Nå skal denne sporten settes på kartet i hvalfangerbyen

OLYMPISK BRYTING: Karim Rechaq viser bryteteknikker til Leon Numme (på ryggen) og Kristian Madsen. Marokkaneren håper den tradisjonsrike sporten vil slå an i Sandefjord.

OLYMPISK BRYTING: Karim Rechaq viser bryteteknikker til Leon Numme (på ryggen) og Kristian Madsen. Marokkaneren håper den tradisjonsrike sporten vil slå an i Sandefjord. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Bryting er en av verdens eldste og mest tradisjonsrike idretter, men har til gode å slå gjennom i Sandefjord. Det vil en tidligere marokkansk toppbryter gjøre noe med.

DEL

Kamphuset Sandefjord startet opp tidlig på 90-tallet og har fostret det ene kampsporttalentet etter det andre. Mest kjent er MMA-utøveren Simeon Thoresen, som i 2012 ble den aller første nordmannen som vant en UFC-kamp.

Men tradisjonell olympisk bryting har det ikke vært noe av.

Inntil nå.

Med den 40 år gamle marokkaneren Karim Rechaq på laget, er drømmen at man i fremtiden skal få en sandefjordsbryter på pallen i OL.

– Målet mitt er å skape en bryter i verdensklasse. Det er mye jobb, men Sandefjord har alle muligheter til å skaffe en medaljekandidat til OL. Det handler om vilje og kompetanse. Jeg har vært i brytemiljøet i 32 år og kan være med å skape et høyt nivå, mener Rechaq.

LES OGSÅ: I dette nyåpnede studioet kan man finne roen

– Vil det beste for byen

Marokkaneren startet selv med bryting da han var åtte år gammel, og holder fortsatt på den dag i dag.

– Jeg kommer aldri til å slutte!

(Saken fortsetter under bildet)

BRENNER FOR BRYTING: Karim Rechaq (40) sier han aldri kommer til å slutte med bryting, selv om han la satsingen på hylla for mange år siden.

BRENNER FOR BRYTING: Karim Rechaq (40) sier han aldri kommer til å slutte med bryting, selv om han la satsingen på hylla for mange år siden. Foto:

Satsingen er det imidlertid slutt på, for mannen som er syv ganger marokkansk mester, og kun var en skade unna OL-deltakelse i Atlanta i 1996. Noen år senere flyttet han til Sandefjord, der han hadde et sterkt ønske om å videreføre sin kunnskap.

Mye jobb har derimot gjort det vanskelig å få til for Rechaq, som er økonom og har vært drosjeeier i mange år.

– Jeg var trener i Tønsberg før, men det ble litt for mye pendling for meg.  Jeg har bodd i Sandefjord i 17 år, og vil det beste for denne byen. Jeg har hatt lyst til å starte dette lenge, men ikke hatt tid før nå. Nå er jeg skilt og har veldig mye tid, sier 40-åringen og ler.

LES OGSÅ: Nytt treningssenter har åpnet: – Her kan både foreldre og barn trene

– På tide

I motsetning til nabobyene  Larvik og Tønsberg, har nemlig ikke Sandefjord hatt et tilbud om olympisk bryting før nå.

– Det bor over 60.000 mennesker i nye Sandefjord, og man har alle mulige idretter, men ikke bryting. Det er det på tide å få gjort noe med, mener marokkaneren.

(Saken fortsetter under bildet)

STOR, BLID GJENG: Men Karim (nummer to øverst fra venstre) & co ønsker å bli mange flere, og spesielt blant de yngre. Derfor starter de nå opp barnepartier i bryting.

STOR, BLID GJENG: Men Karim (nummer to øverst fra venstre) & co ønsker å bli mange flere, og spesielt blant de yngre. Derfor starter de nå opp barnepartier i bryting. Foto:

I første omgang har Rechaq startet opp med barnepartier i lokalene på Gokstadveien to dager i uka. Både tirsdag og torsdag kan barn i aldersgruppen 8–16 år lære seg stiltypene gresk-romersk (ofte kalt klassisk) og fristil – de to brytegrenene som er med i OL.

Bryteentusiasten påpeker at Norge har gode tradisjoner i idretten, og mener det er viktig at man nasjonalt utnytter mulighetene i tiden fremover – spesielt siden norske Stig-André Berge tok OL-bronse under lekene i Rio forrige sommer.  Hvis man ser litt lenger tilbake i historiebøkene, finner man OL-gullene til Jon Rønningen i 1988 og 92.

–  Norge dominerer alltid vintersport, men det er på tide å tenke litt mer på sommer-OL. Vi satser mye på håndball og fotball. Det er bra, men når du har en bryter, har du også en utøver som kan bli god i flere typer kampsport. Nå fikk vi bronse i forrige OL, og det er viktig at Norge utnytter denne sjansen. Det er nå han er på topp.

LES OGSÅ: – Folk begynner å få opp øya for MMA

(Saken fortsetter under bildet)

BRYTEENTUSIAST: Karim Rechaq viser frem grep til Kristian Madsen (12). Både barn og voksne trener kampsport sammen i lokalene i Gokstadveien.

BRYTEENTUSIAST: Karim Rechaq viser frem grep til Kristian Madsen (12). Både barn og voksne trener kampsport sammen i lokalene i Gokstadveien. Foto:

Ønsker samarbeid med kommunen

På de første øktene med barnepartier var de rundt åtte stykker, men Rechaq har langt høyere forhåpninger enn som så.

– Jeg ønsker i hvert fall 40, og får vi det til, trenger vi større lokaler etter hvert. Hvis den tiden kommer, samarbeider jeg gjerne med kommunen. Det er bare å kontakte meg! Jeg kan presentere bryting og fortelle om sporten og hva den kan gjøre med oss. Man får bedre disiplin, bedre helse og beskyttelse fra andre miljøer. Her sitter man på riktig spor, og det er det jeg vil.

– Det er også flere typer ADHD hvor man kan bruke bryting eller annen kampsport effektivt. Hvis man er lei seg, så er det bare å komme og bryte og bli litt sliten. Man sover bedre, spiser bedre og kan få et sunnere liv.

LES OGSÅ: Kim (27): – Dette burde være lovlig i Norge

– Veldig gøy

Leon Numme (10) og Kristian Madsen (12) er to av barna som virkelig har fått sansen for kampsport, og som treneren har stor tro på.

– Hver gang vi er på trening, bryter vi sammen, forteller yngstemann Leon, som drømmer om å konkurrere son MMA-utøver i UFC i fremtiden.

– Jeg vil gjerne til OL som bryter, men den største drømmen er UFC, forteller Numme, som har trent kampsport siden han var to år gammel.

– Han kan bli verdensklasse. Han viser interesse, er veldig ydmyk og lærer fort. Og han har vilje, og da kan jeg tilby min hjelp, sier Rechaq.

(Saken fortsetter under bildet)

BRYTER SAMMEN: Leon Numme (10) og Kristian Madsen (12) har begge fått sansen for bryting.

BRYTER SAMMEN: Leon Numme (10) og Kristian Madsen (12) har begge fått sansen for bryting. Foto:

Madsen derimot, startet for kun fire måneder siden, men trives stort med bryting og Rechaq som trener.

– Det er veldig gøy. Jeg er ikke sikker ennå, men jeg tror jeg vil drive med bryting, sier 12-åringen.

– Brikkene faller på plass

I tillegg til bryting, drives det blant annet med grappling og catchwrestling på kamphuset – både for mosjonister og de som vil satse.

– Vi begynte tidlig med grappling i Norge, og var vel blant de aller første i landet til å starte med det, sier William Forsth, som er hovedtrener for grappling – ulike kampsportteknikker som innebærer at motstanderen skal gripes og så føres inn i en type «ledd-lås».

Forsth er strålende fornøyd med Rechaq, og mener bryting gjør tilbudet på huset komplett.

– Det er kjempemoro. Nå faller alle brikkene på plass, sier han.

Hvor lang tid det vil ta å skape en bryterstjerne spør du?

– Jeg håper at vi allerede om åtte år kan ha en skandinavisk mester, sier Karim Rechaq.

Ambisjonene kan i hvert fall ingen ta fra ham.

GRAPPLING: William Forsth (t.h.) er hovedtrener i grappling på Kamphuset Sandefjord.

GRAPPLING: William Forsth (t.h.) er hovedtrener i grappling på Kamphuset Sandefjord. Foto:

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags