Eliteserien kommer til å savne Sandefjord Fotball. Hvem skulle trodd det?

RYKKER NED: Sandefjord-spillere takker bortefansen i regnet etter Sarpsborg-oppgjøret. Nedrykket var et faktum etter kampen.

RYKKER NED: Sandefjord-spillere takker bortefansen i regnet etter Sarpsborg-oppgjøret. Nedrykket var et faktum etter kampen. Foto:

KOMMENTAR: Hva hvis Martí Cifuentes hadde vært SF-trener hele sesongen?

DEL

MeningerEr du interessert i Sandefjord Fotball har du nesten garantert spurt, hørt, sett, eller kanskje svart med en hypotese på dette spørsmålet.

Naturlig, spør du meg.

Med sin offensive tilnærming og spillestil har katalaneren satt sitt preg på klubben fra dag én. Til tross for utallige tap i vårsesongen, og at nedrykket nærmest har vært skrevet i stein i flere måneder, ga aldri SF-treneren og hans mannskap opp.

En selvfølge mener noen, andre ikke. Men det SF har prestert de siste ukene, er i hvert fall ingen selvfølge. Selv om det dessverre har blitt litt for få seire til å berge plassen, er poengfangsten vesentlig bedre enn før sommeren.

Forskjellen på prestasjonene er enda større.

Nedsablingen av Kjetil Rekdals gutter og 1-1 i både Bergen og Trondheim er blant resultatene som lar seg høre.

(Kommentaren fortsetter under bildet)

SUKSESSTRENER: SF har forbedret seg kraftig denne høsten, noe Martí Cifuentes fortjener en del av æren for.

SUKSESSTRENER: SF har forbedret seg kraftig denne høsten, noe Martí Cifuentes fortjener en del av æren for. Foto:

Tok over Eliteseriens dårligste lag

Men det var ikke nok. Som ventet ble det likevel nedrykk denne sesongen.

En sesong som startet med et lag som ikke hang sammen, lakk som ei sil (kanskje foss burde brukes her) defensivt og skapte svært lite fremover.

Så tok Geir Ludvig Fevang over som midlertidig hovedtrener, og SF fikk litt mer orden på det defensive. Offensivt slet de fortsatt, og tap etter tap etter tap må ha tært på selvtilliten.

Bare tenk litt på dette: Tidligere SF-trener Lars Bohinen var overrasket over at klubben ikke fikk mer kreditt for opprykket i 2016, og mente byen tok det som en selvfølge.

Like før fjorårssesongen tok han et oppgjør med det han mente var et misforhold mellom forventningene i byen og SFs forutsetninger og ressurser.

– Etter opprykket fikk jeg følelsen av at folk mente at «det skulle bare mangle». Da begynte jeg å tenke på hva slags forventninger som egentlig blir stilt til Sandefjord Fotball i denne byen. Det å rykke opp igjen etter 22 tap i Eliteserien året før, er en fantastisk snuoperasjon som klubben, trenerne og spillerne kan være stolte av, sier 47-åringen.

LES OGSÅ: – Jeg er heldig som har slike spillere

(Kommentaren fortsetter under bildet)

RYKKER NED: Sandefjord-spillere takker bortefansen i regnet etter Sarpsborg-oppgjøret. Nedrykket var et faktum etter kampen.

RYKKER NED: Sandefjord-spillere takker bortefansen i regnet etter Sarpsborg-oppgjøret. Nedrykket var et faktum etter kampen. Foto:

Dette er ikke en kommentar om folks forventninger til SF, men det går an å trekke noen paralleller når det kommer til snuoperasjonene:

Det er ingen selvfølge at et lag skal rykke opp etter å ha tapt over 70 prosent av kampene året før. Akkurat som det ikke er noen selvfølge at SF leverer det de nå leverer etter klubbens svakeste vårsesong noensinne.

Martí Cifuentes tok etter min mening over Eliteseriens desidert dårligste lag. Utfordringene sto i kø.

  • Et lag med syv strake tap og 27 baklengsmål på 12 kamper.
  • Et lag som ikke hadde scoret mål på over 600 minutter.
  • Et lag med halve troppen på utgående kontrakt.

Siden den tid har Cifuentes & co gjort svært mye riktig. Etter en sommer med mange, og i etterpåklokskapens navn, gode avgjørelser på overgangsmarkedet, har SF kun tapt to av 13 kamper etter ferien.

Det er imponerende nok i seg selv. Men det mest imponerende er måten det har skjedd på.

(Kommentaren fortsetter under bildet)

MANGE KNEPNE TAP: Geir Ludvig Fevang var fungerende hovedtrener før Magnus Powell ble ansatt i januar, og fikk samme rolle etter at svensken fikk sparken i april. Under Fevangs ledelse forbedret SF seg spillemessig, men det holdt ikke til poeng.

MANGE KNEPNE TAP: Geir Ludvig Fevang var fungerende hovedtrener før Magnus Powell ble ansatt i januar, og fikk samme rolle etter at svensken fikk sparken i april. Under Fevangs ledelse forbedret SF seg spillemessig, men det holdt ikke til poeng. Foto:

Offensiv fotball

Ser du kun på resultatene siden juni, kan du nemlig argumentere for at flere av de andre bunnlagene har tatt omtrent like mange poeng som SF etter at Cifuentes overtok. Det skyldes først og fremst de fire kampene før ferien, der Guttane viste klare tegn til forbedring - men endte opp med ett poeng på fire kamper.

På de siste 13 kampene er det faktisk kun seks lag som har tatt flere poeng enn Sandefjord.

Progresjonen har vært der hele veien, med en spillestil som appellerer til de fleste med et hjerte for fotball.

Guttane har ikke parkert bussen eller skvist ut resultater. De har fortjent de poengene de har fått, og med litt flyt hadde de hatt nok poeng til å berge plassen.

Vi har fått se et uredd og angrepsvillig SF-lag som ønsker å dominere. Et lag som skaper mange sjanser og nesten ikke taper fotballkamper.

Kun seriemester Rosenborg har tapt færre kamper (1) etter ferien. Det sier litt.

Etter at nedrykket var et faktum, la ikke Cifuentes skjul på at han hadde irritert seg over mediefokuset etter flere av klubbens sterke resultater. Gjennomgangsmelodien fra eksperter og spillere har ofte gått på hvor dårlig SFs motstandere har prestert, og ikke hvor godt SF-gutta har gjort det.

Det er ufortjent.

Både spillere og trenerteam fortjener nemlig ros for det som har blitt levert denne høsten. I en tid der interessen for norsk fotball er lavere enn på lang tid, er Cifuentes et sårt tiltrengt friskt pust med sin offensive spillestil.

SF anno november 2018 er vel så gode som flere av lagene som kommer til å spille i Eliteserien 2019. De spiller også en mer angripende og underholdende fotball. Sånn sett er nedrykket litt bittert å svelge.

LES OGSÅ: SF kutter i utviklingsavdelingen

(Kommentaren fortsetter under bildet)

NEDSABLING: SF-spillerne tok bølgen med fansen etter 4-1 mot Start. Høstsesogen har vært en prestasjonsmessig opptur.

NEDSABLING: SF-spillerne tok bølgen med fansen etter 4-1 mot Start. Høstsesogen har vært en prestasjonsmessig opptur. Foto:

En lærepenge klubben trengte?

Da SF skulle finne Magnus Powells erstatter ble ikke klubben med på stolleken med rokering av velkjente eliteserietrenere. De tok i stedet en stor sjanse, og ser ut til å ha skutt gullfuglen med ansettelsene av Cifuentes og Jordi Gonzalez.

Spillerne har vist at de kan måle krefter med hvem som helst i Eliteserien. Likevel føler jeg meg sikker på at de fleste av dem blir med ned i OBOS for å spille SF tilbake i det gode selskap. De tror på prosjektet, og det skal Cifuentes ha kreditt for.

Det blir imidlertid alt for enkelt å si at SF hadde berget plassen i Eliteserien med katalaneren på plass i stedet for Powell. Sannsynligheten for at det hadde gått bedre er stor, men man må også huske at spillerovergangene i sommer har vært en viktig del av suksessen.

SF lå an til nedrykk og hadde sånn sett lite å tape da de tok en sjanse og ansatte Cifuentes. Det er langt ifra sikkert katalaneren hadde fått den samme friheten, både på overgangsmarkedet og generelt, hvis han hadde blitt ansatt i januar. Kanskje kaoset på starten av sesongen var nettopp den lærepengen klubben trengte? Men alt dette blir hypotetisk. 

Det som er sikkert er at et nedrykk betyr at klubben går en utfordrende tid i møte - noe denne ukas nyheter om kutting i utviklingsavdelingen er et synlig bevis på.

Dette er imidlertid det klart beste SF-laget som har rykket ned. Og det må sies å være en god start på veien mot Eliteserien 2020, eller hva?

Tabellen etter ferien (siste 13 kampene)

1. Rosenborg
2. Molde
3. Kristiansund
4. Haugesund
5. Brann
6. Odd
7. Sandefjord
8. Vålerenga
9. Glimt
10. Lillestrøm
11. Start
12. Stabæk
13. Godset
14. Ranheim
15. Sarpsborg
16. Tromsø

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags