Hva gjør SF den dagen Martí forsvinner?

TYDELIG: SF-trener Martí Cifuentes ern klar på at en snarlig retur til Eliteserien er innen rekkevidde.

TYDELIG: SF-trener Martí Cifuentes ern klar på at en snarlig retur til Eliteserien er innen rekkevidde. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Sandefjord Fotball tapte sin siste kamp i Eliteserien mot Molde. Det ble vår siste kamp på øverste nivå for denne gang. Nå skal klubben bygge seg opp og gjenreise seg. I 2020 skal de være tilbake i den øverste divisjonen i Norge

DEL

KOMMENTAR: Cifuentes' inntreden i klubben kom for sent til å redde denne utgaven av Sandefjord Fotball fra nedrykk. Martí har imidlertid vært klar på at han er overbevist om at det som skjer i og rundt klubben gjør han sterk i troen på å rykke direkte opp igjen.

Men det er ingen automatikk i det. Han ser selv at OBOS inneholder lag som kan gjøre det vanskelig å rykke direkte opp, men for den taktiske spanjolen er det absolutt ingen umulighet.

At Gunnar Bjønness og co. fikk hentet ham til klubben, skjedde ved nærmest en tilfeldighet. Men det skal alle som er glad i SF og god fotball være utrolig takknemlig for. Den strukturen og profesjonalismen som han har brakt inn i jobben tror jeg ingen i klubben har opplevd i sterkere grad enn akkurat nå.

Derfor er det lett å være optimistisk foran neste sesong.

LES OGSÅ: Debutant Risan: – Det blir nok kontrakt

– Får en bedre «start» enn Aalesund

Start blir med ned SF til OBOS. Om det blir enda ett eliteserielag, eller om Aalesund klarer å rykke opp, vet vi ikke før midten av desember. Men det blir tøft for sunnmøringene.

Utgangspunktet til Sandefjord Fotball kan være hakket bedre enn for både Start og Aalesund for å nevne noen. Start har brukt flere titalls millioner på spillerkjøp og en stor satsing. Pila for dem er nok mye brattere ned i optimisme enn hva den er i Sandefjord.

Glipper det på tampen for Aalesund og OBOS blir plassen neste år også, er jeg ikke sikker på om sunnmørsk blod forblir helt rolig i kroppene der oppe.

Utgangspunktet ble ikke så positivt som SF hadde håpet på, men inngangen til OBOS er nok mye bedre psykologisk sett sammenlignet med de to.

LES OGSÅ: Cifuentes klar i sin tale: – Dette laget kan oppnå suksess

Det ryddes i klubben

Det har pågått en ryddejobb i Gunnar Bjønness sin regi etter at Per Ketil Berg valgte å si opp sin stilling som daglig leder tidligere i høst.

Bjønness har vært klar på at det skal ryddes i klubben før ny daglig leder skal komme inn. Den jobben er de i gang med. Et jobb-rekrutteringsfirma tilknyttet klubben har allerede vært i gang en stund og det nærmer seg nå intervjuer av aktuelle kandidater.

Håpet er at de gjør en grundigere jobb nå enn for ett år siden og finner den personen som er sterk nok til å styre klubben både sportslig og administrativt.

Klubben har foreløpig ikke tatt seg råd til å ansette en egen sportssjef. Personlig tror jeg det er uklokt, men pengene rår og slik ser det ut akkurat nå.

– Trenger en sportslig leder

Kontinuitet er stikkord når det gjelder å utvikle klubb, eller andre typer organisasjoner.

En ting som er sikkert i fotballen -trenere kommer og går. Slik vil det være i Sandefjord også.

Derfor er det viktig å ta vare på den kunnskapen som Martí Cifuentes og resten av hans trenerteam er i ferd med å bygge opp.

Problemet oppstår den dagen spanjolen tar fløyta, taktikkbrettet og forsvinner videre og oppover i trenerhierarkiet i Fotball-Europa. For det vil skje, og kamskje før mange av oss helt vil.

Klubben feiret i år 20 år. Fasiten på de årene er mye moro og mange flotte øyeblikk, men vi har også sett hvor hjelpeløse klubben har sett ut etter flere av trenerbyttene.

Forankringen, spillefilosofien, den overordnede strategien. Den har blitt borte gang på gang.

Klubben har endt opp med å være trener/styrestyrt. Klubben har ikke vært sjef. Det må den bli og en klar tydelig sportssjef som har hele klubben som ansvar, styrer ut ifra det perspektivet og ikke trenere som er innom for en kort periode i sin karrière.

Det er derfor i min verden en besparelse som kan straffe klubben dyrt dersom de velger bort posisjonen sportslig leder. Nedrykk med andrelaget hadde aldri skjedd med en sportssjef på plass er min påstand. Verdien av å ha lag to i minimum nivå tre handler om arena for de nest beste og en plass å gi de som er under utvikling en god arena.

(Saken fortsetter under bildet)

BRATRØKK PÅ FELTET:Assistenttrener Geir Ludvig Fevang og resten av temaet har hatt en bra høst med spillerene.

BRATRØKK PÅ FELTET:Assistenttrener Geir Ludvig Fevang og resten av temaet har hatt en bra høst med spillerene. Foto:

Badesesongen er over for lengst

Hvordan blir så 2019 for vi som er glad i SF?

Oppkjøringsperioden er lagt. Det satses fra klubben side, tre treningsleirer er spikret.

Noen spillere kommer til å forsvinne. Cifuentes antyder 4–5 spillere inn, og ryktene sier at én er på vei allerede.

Det betyr trolig det samme antall spillere ut. Hvem det blir er ikke klart.

14. Januar er det test for alle. Hvem alle er, er usikkert. Usikre er også flere spillere når de har gjort unna julelunsjen på Komplett mandag. Usikre er også flere i utviklingsavdelingen på hvordan hverdagen skal se ut for deres del etter at himmelen har blitt farget med farger og smell og et nytt år er ønsket velkommen.

Ting har tatt tid. Kanskje nødvendig. Men usikkerhet er noe av det verste som finnes  Risikoen er at kompetanse forsvinner om man ser behovet for sent.

Morten Pedersen i Dagbladet hadde nylig en kommentar om at det ikke er sunt for noen å rykke ned. Rett og slett fordi det ikke finnes noen garanti for direkte opprykk.

Det kan godt stemme det, men det er noe der som gjør meg trygg på at vi har noe i Eliteserien å gjøre. Mange føler det samme. Men enkelt blir det ikke.

For Sandefjord Fotball handler det om å skape entusiasme, tilhørighet og tro hos alle. Gratis inngang til årets siste kamp var ikke noen suksess, men kanskje gratis inngang når klubben forhåpentligvis dominerer serien og er i toppen av tabellen, kan funke? Da skal man kanskje ønske nye fotballhjerter til stadion med gratis inngang og mulighet for billige sesongkort.

Pumpe luft i badedyret på høsten er det ingen som gjør. Badesesongen er over, og vi må kjenne varmen før vi lufter tanken om å dra på stranda.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags