Løke før verdens tøffeste triatlon: – Det er uten tvil den første øvelsen som blir min tøffeste

SIKTER HØYT: Frank Løke har som mål å fullføre sitt aller første ekstremtriathlon, Norseman, på under 13 timer, men han er avhengig av gode svømmeforhold. Sykling og løp frykter han ikke.

SIKTER HØYT: Frank Løke har som mål å fullføre sitt aller første ekstremtriathlon, Norseman, på under 13 timer, men han er avhengig av gode svømmeforhold. Sykling og løp frykter han ikke. Foto:

Grytidlig lørdag morgen kaster Frank Løke seg i vannet, klar for 3,8 kilometer svømming i Hardangerfjorden. Deretter venter 180 kilometer på sykkel og 42 kilometer løping, før han når målstreken på Gaustatoppen.

DEL

Sandefjordsmannen (38) – som neppe huskes for sine strålende svømmeferdigheter etter Farmen Kjendis – er klar for verdens tøffeste triatlon, Norseman Xtreme.

Han legger ikke skjul på at nettopp svømmingen blir den store utfordringen, men en så dårlig svømmer som har fremsto på TV-skjermen for noen måneder siden, det er han ikke ...

– Nei, det så jo ikke bra ut. Katastrofe, sier Løke og ler.

– Jeg svømmer bedre enn det. Verre blir det jo ikke, fortsetter han.

Etter Farmen-deltakelsen har milslukeren hatt mange turer i vannet, og han har deltatt i både triatlon, swim-run-konkurranser og rene svømmeutfordringer som Open Water Horten-Moss, ti kilometer i det våte element.

Frykter «cut off-tida»

– Jeg har svømt mer enn noen gang tidligere, men jeg har langt igjen. Det er uten tvil den første øvelsen som blir min tøffeste i Norseman, sier Løke.

Med gode forhold tror han svømmeetappen vil være unnagjort på halvannen time, men blir det rufsete og litt motstrøm, frykter han faktisk for «cut off-tida» på to timer og 15 minutter.

– Det hadde vært utrolig kjipt å bli tatt ut av løpet. Det skal unngås, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

DROPPER HJELMEN: Frank Løke er kjent for å stille opp i konkurranser med noe utradisjonelle antrekk, som her i Gråtassen i 2003. I Norseman blir det våtdrakt og badehette.

DROPPER HJELMEN: Frank Løke er kjent for å stille opp i konkurranser med noe utradisjonelle antrekk, som her i Gråtassen i 2003. I Norseman blir det våtdrakt og badehette. Foto:

For etter prøvelsen i Hardangerfjorden venter mange mil på sykkelsetet, og dét med en virkelig tøff start. I løpet av de første 40 kilometerne skal 1.245 høydemeter bestiges fra Eidfjord til Dyranut. Deretter venter fire nye harde stigninger, blant annet forseringen av Imingfjell, før sykkelen parkeres i Austbygde og løpeetappen er i gang.

Den avsluttes med jevn stigning fra Rjukan og opp til Gaustatoppen på 1.883 m.o.h.

– Jeg gleder meg til å sette meg på sykkelen i Eidfjord. Da er Norseman i gang for min del, sier Løke.

Vil «plukke» konkurrenter

Han regner med å legge ut på syklingen med de aller fleste konkurrentene foran seg. Noen timer senere er målet å være blant topp 30–50 i mål.

– Jeg ser på det som sykt motiverende å begynne en konkurranse med min dårligste øvelse. Da kan jeg «plukke» folk hele tida, kanskje hente 150 plasser. Jeg skal være den som tar igjen flest på sykkel og løping, sier sandefjordingen.

Han regner med å bruke mellom 6,5 og syv timer på hjul og deretter fem timer med løpesko.

– Målet er å komme inn under 13 timer, men alt fra 12 til 14 vil jeg være fornøyd med, sier han.

Den «gamle» håndballspilleren bare gleder seg til å legge i vei.

(Saken fortsetter under bildet)

GODT FORBEREDT: Gammelt sykkelutstyr er byttet ut. Frank Løke stiller ikke med handicap på turen fra Eidfjord til Austbygde.

GODT FORBEREDT: Gammelt sykkelutstyr er byttet ut. Frank Løke stiller ikke med handicap på turen fra Eidfjord til Austbygde.

– Jeg er ikke nervøs foran konkurranser lenger. Nå ser jeg bare fram til det som venter, sier Løke.

Og forberedt, det er han. I tillegg til en rekke sykkelritt og lengre løp på beina, har han gjort seg kjent i Norseman-løypa.

– Jeg har svømt i Hardangerfjorden og testet både sykkel- og løpeløypa tidligere i sommer, så jeg er klar. Og det blir ingen rusling opp «Zombie Hill». Der skal det løpes, lover milslukeren, og sikter til avslutningen fra Rjukan og opp til Gaustatoppen.

Skal han danse?

Løke har som mål å slå sin egen teamkamerats bestenotering på løpeetappen. Tom Remman vant Norseman i 2009 og avsluttet med tida 4,24 på maratondistansen.

– Det er viktig å ha noen delmål underveis. Dette er ett av dem, sier Løke.

Inn mot Norseman har han konkurrert nærmest hver helg på en eller annen arena. Noe mindre trøkk blir det ikke framover. Først er det altså Norseman. Deretter venter Løke Challenge i Hof neste lørdag, etterfulgt av en boksekamp mot proffbokser Hadi Srour samme dag. Så står «Swim Run to the worlds end» på programmet ...

Men ryktene sier også at Frank Løke skal være med i TV2's «Skal vi danse», noe mannen selv ikke vil verken bekrefte eller avkrefte.

Du har tidligere sagt at du kunne tenke deg å delta i «Skal vi danse» om sjansen bød seg, og at du da skulle ta revansj over Pål Anders Ullevålseter som slo deg i Farmen. Har du rytme?

– Rytme nei, men jeg kan telle, sier Løke og smiler.

Mulig mannen knyter på seg danseskoene like etter Norseman.

Norseman Xtreme Triathlon

3,8 km svømming i Hardangerfjord.

180 km sykling fra Eidfjord til Austbygde.

42,2 km løping fra Austbygde til Gaustatoppen.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags