(Østlands-Posten)

Det sies at intet tre vokser inn i himmelen. Vel, Larvik Håndballklubbs ubeseirede kronblader kan ikke ha vært veldig langt unna.

Siden 14. mars 1999 hadde ikke klubben tapt en eneste gang på hjemmebane i serien.

6.590 dager senere ble Vipers for sterke. Den utrolige rekken, som er unik uansett idrett i Norge, ble brutt. Klubbens siste serietap på bortebane kom for øvrig 18. april 2001 mot Nordstrand.

Les også: Slik var kampen – mål for mål

Les også: Frafjord: – Kunne ikke si nei i den alderen jeg er i

Ble løpt i senk

Larvik Håndballklubb fikk en skrekkelig start på onsdagens kamp og lå under 0–5 før det var spilt fem minutter. Da valgte Tor Odvar Moen å ta time out, og like etterpå satte Anja Hammerseng-Edin inn LHKs første da hun reduserte til 1–5.

Uten at det ble noen forløsning. Vipers hadde tydeligvis bestemt seg for å løpe det de var kvinner for, og sjelden har man sett Larvik HK bli straffet på så mange kontringer som de ble i denne omgangen.

Noe som selvsagt også har med å gjøre at det var litt lite fart i LHKs førstesekser onsdag.

Med så mange spillere på skadelisten skal imidlertid trener Tor Odvar Moen være fornøyd med at han i det hele tatt kunne stille en førstesekser med etablerte spillere. Amanda Kurtovic, Thea Mørk, Alma Hasanic Grizovic og Sandra Toft Galsgaard var alle ute – i tillegg til de langtidsskadde Sanna Solberg, Hege Løken og Alina Wojtas.

Størst var nok savnet av Toft Galsgaard ettersom hennes brasilianske erstatter, Gabriela Moreschi, ikke var i nærheten av å levere på samme hylle som den danske sisteskansen.

Les også: Gikk opp nesten to vektklasser: Tok både gull og sølv

Les også: Kunne juble for nytt seriegull

Bedre i 2. omgang

Utover i 1. omgang klarte LHK å knappe Vipers' ledelse ned til tre mål, men bare for å se at sørlendingene økte til hele sju etter 22 minutter. Og hver gang det så ut som Larvik HKs spill begynte å få fasong, svarte Vipers med kvikke bein og sikre avslutninger.

Til pause ledet Vipers 20–15. 20 baklengsmål på 30 minutter sier vel det meste om Larvik Håndballklubbs keeper- og forsvarsspill.

Etter hvilen gikk hjemmelaget friskt ut, og før det var spilt fem minutter hadde man redusert Vipers' avstand til kun to mål. LHK fortsatte å male på, og da «Linka» reduserte avstanden til ett mål, 23-24, etter ti minutter, kokte det i Boligmappa Arena blant de 823 fremmøtte.

Vertene klarte imidlertid aldri å hente inn det siste målet, isteden fikk laget fra Kristiansand lov til å øke til både tre og fire foran igjen. Og da Linn-Kristin Riegelhuth Koren kastet bort ballen i angrep etter 57 minutter, og tidligere LHK-spiller Jeanett Kristiansen kunne kontre inn 28–31 til sørlendingene, ble det klart for de fleste at de var vitne til et historisk øyeblikk.

Larvik Håndballklubb var beseiret i egen hule. Det er altså over 18 år siden sist.

Sluttresultatet ble 30–32 i favør Vipers.

Les også: Drømmeforhold for o-folket

Les også: Singh tomålsscorer i Fram-debuten

Krisemøte sist gang

Om du har behov for å sette 14. mars 1999, da LHK sist tapte en hjemmekamp i serien, i perspektiv:

* Kristina Rosten, som denne sesongen har fått sin LHK-debut, var ikke født.

* Britney Spears « ... Baby one more time» toppet VG-lista.

* Samme avis kunne melde at Anne Enger Lahnstein gråt da hun tok avskjed som leder for Senterpartiet.

* Boris Jeltsin var president i Russland.

* TV2 var i ferd med å fullføre den første sesongen av «Ally McBeal».

* Norske TV-seere hadde ellers i en snau måned diskutert skrukken til Harald Eia.

Samtidig tapte altså Larvik Håndballklubb for Stabæk. Kampen endte 26–27 etter blant annet elleve Janne Tuven-mål.

Tidligere LHK-spiller Monica Vik Hansen scoret seiersmålet den gangen, og ØP kunne med overskriften «krisemøte etter sjokktap» fortelle at diskusjonene i trener- og spillergarderoben fortsatte lenger etter at lyset var slukket i Bergslihallen.

Ole Gustav Gjekstad var inne i sin første periode som trener for klubben, og fortalte ØP at han ikke byttet ut Cathrine Haakestad, som bommet en del, fordi Kari Mette Johansen var for urutinert.

Johansen la opp i 2014.

ØPs Svein André Svendsen skrev videre at «tapet for Stabæk kom så overraskende i Larvik-leiren at både spillere og ledere gikk rett i garderoben etter kampen og ble sittende og snakke ut».

Les også: Reagerer sterkt på tilgrising av skateparken

Les også: Halsen måtte score 15 mål for å vinne

Store skadeproblemer

Selv om onsdagens tap også var overraskende, var det kanskje ikke noe sjokk – den imponerende rekken til tross.

LHK var som sagt svært skadeutsatt og stilte som nevnt uten Amanda Kurtovic, Thea Mørk, Alma Hasanic Grizovic og Sandra Toft Galsgaard – i tillegg til de langtidsskadde Sanna Solberg, Hege Løken og Alina Wojtas.

Det var nok til å vippe LHK ned fra tronen.

Og til å resette telleren.

Trolig er det også starten på et maktskifte i norsk kvinnehåndball.

P.S.: LHK fikk utdelt det synlige beviset på at de har vunnet sitt 19. seriegull etter onsdagens kamp. Uten at det ble noe annet enn et antiklimaks denne gangen.