TRENERTRIO: Bård Kristian Tonning (f.v.), Leif Gautestad og Sjur Tollefsen skal sørge for at Runar klarer det de ikke klarte forrige sesong - å rykke opp til eliteserien.
Erik Andreassen

Tre travle menn børster støvet av gammelt vennskap

– Hvis alle tre er til stede, har vi Norges tyngste benk!
Publisert

Latteren bryter løs fra Bård Kristian Tonning og Leif Gautestad etter kommentaren fra Sjur Tollefsen.

– Du skal ikke kødde med den! sier Gautestad og ler.

54-åringen har akkurat fullført sin første økt som Runar-trener etter «comebacket». Sammen med Sjur Tollefsen og Bård Kristian Tonning skal han lede Haukerød-laget denne sesongen.

Men de godt voksne karene tilfører Runar mye mer enn noen ekstra kilo på trenerbenken. Alle tre har lang fartstid innen håndballen, og har oppnådd suksess forskjellige steder. Nå skal de sørge for at Runar tar steget opp i eliteserien.

– Det kommer til å bli sinnssykt gøy, sier Tollefsen.

LES OGSÅ: Runar-spillerne ville ha Ruud, men ble ikke hørt

Lang erfaring

I tillegg til mye erfaring som spillere og trenere, kjenner trioen hverandre godt. På slutten av 80-tallet spilte de alle for Skiens Ballklubb i 1. divisjon, som var det høyeste nivået i Norge på den tiden.

I løpet av 90-tallet kom alle til Runar. Tollefsen og Tonning var blant annet spillere under Gautestads ledelse. På slutten av 90-tallet var også Tonning spillende assistent for Gautestad – som også har vært landslagstrener for Norge.

Tollefsen og Tonning har hatt ulike roller i Runar siden tusenårsskiftet, og var på ulike tidspunkt assistenter under Vidar Gjesdals ledelse. Tonning er også kjent for mange fra tiden i STIF, der han sørget for flere pokaler til Sandefjord Håndballs forgjenger, og Runars erkerival.

(Saken fortsetter under bildet)

PÅ GAMLE TRAKTER: Leif Gautestad (nummer to fra venstre) deltok tirsdag på sin første økt som Runar-trener på lang tid. Sjur Tollefsen til venstre kommer etter hvert til få hovedansvaret i Runar. Til høyre står Runar-keeper Mathias Risøy.

PÅ GAMLE TRAKTER: Leif Gautestad (nummer to fra venstre) deltok tirsdag på sin første økt som Runar-trener på lang tid. Sjur Tollefsen til venstre kommer etter hvert til få hovedansvaret i Runar. Til høyre står Runar-keeper Mathias Risøy. Foto:

Tollefsen har bodd i Sandefjord, men vært trener i Skien, og innrømmer at han ikke så noen Runar-kamper forrige sesong.

– Han har ikke fulgt med selv om han bor rett borti gata, skyter Tonning inn.

– Det er litt flaut ja, men jeg har faktisk ikke vært i Runarhallen på tre år. Men jeg har vært her i mange år før det.

LES OGSÅ: Runar ydmyket eliteserielag

– Gjør det for å hjelpe klubben

Om han blir der i mange år denne gangen, får tiden vise, men i første omgang har trioen sagt ja til å hjelpe Runar denne sesongen. Tollefsen har bare vært tilbake som Runar-trener i en drøy uke når Sandefjords Blad snakker med ham, Tonning og Gautestad før seriestart.

Det som skjedde tirsdag 29. august er årsaken til at denne trioen står og snakker med avisa, og ikke en 28 år gammel trønder med fortid i Elverum.

Under to uker før seriestart sa nemlig Fredrik Ruud opp stillingen sin som hovedtrener. Han stilte klubben et ultimatum: Enten går assistenttrener Tonning, ellers takker Ruud selv for seg.

LES OGSÅ: Trenerkaos på Haukerød: Ruud ferdig som Runar-trener

Det sportslige utvalget var svært misfornøyde med hvordan Ruud gikk frem, og valgte å la treneren levere oppsigelse.

– Det er ingen av oss som har søkt på denne jobben, for å si det sånn, sier Tonning.

– Vi gjør det for å hjelpe klubben, pluss at vi tror at det finnes et kjempepotensial i Runar. Det finnes en kultur og det finnes store muligheter. Vi har jo alle en forhistorie i Runar, vi har gode relasjoner opp mot hverandre, og det gjør jo at vi vil hjelpe til. Det er ikke fordi noen av oss egentlig har behov for dette for øyeblikket, sier Gautestad.

– Situasjonen var prekær. Det var jo ingen her, påpeker Tollefsen.

(Saken fortsetter under bildet)

SKILTE LAG: Fredrik Ruud (t.v.) ble ansatt som hovedtrener i Runar i april, men sa opp jobben mindre enn to uker før seriestart i 1. divisjon. Her sammen med Jørn-Magne Johannessen i Runars sportslige utvalg, da nyheten om ansettelsen ble kjent i april.

SKILTE LAG: Fredrik Ruud (t.v.) ble ansatt som hovedtrener i Runar i april, men sa opp jobben mindre enn to uker før seriestart i 1. divisjon. Her sammen med Jørn-Magne Johannessen i Runars sportslige utvalg, da nyheten om ansettelsen ble kjent i april. Foto:

– Viktig at vi er tre

Han innrømmer imidlertid at han måtte tenke seg litt om før han sa ja.

– Det tok ikke lange tida, men så lenge vi er tre og kan få det til å gå i hop tidsmessig, ville jeg være med. Det at vi kjenner hverandre så godt som vi gjør, gjorde det mye enklere å si ja. Men hadde vi kun vært to, hadde det nesten vært umulig. Det var veldig viktig at Leif kom inn, sier Tollefsen.

Det er nemlig litt av en kabal som skal gå opp for trioen, som alle har jobber ved siden av Runar-ansvaret: Gautestad som håndballtrener i Ålgård, Tonning med full stilling i Jotun og Tollefsen med pendling til jobb i Oslo.

(Saken fortsetter under bildet)

TAR ANSVAR: Bård Kristian Tonning var assistenttrener for Johan Zanotti forrige sesong, og kommer derfor til å styre mye i innledningen av sesongen. Tonning skal hjelpe Sjur Tollefsen inn i systemet, og etter hvert skal han overta hovedansvaret. Dette bildet er fra cupkampen mot Falk, der Runar slo til med en imponerende 29-21-seier.

TAR ANSVAR: Bård Kristian Tonning var assistenttrener for Johan Zanotti forrige sesong, og kommer derfor til å styre mye i innledningen av sesongen. Tonning skal hjelpe Sjur Tollefsen inn i systemet, og etter hvert skal han overta hovedansvaret. Dette bildet er fra cupkampen mot Falk, der Runar slo til med en imponerende 29-21-seier. Foto:

Her er planen:

– Leif kommer til å være her mandag og tirsdag. Da er han her med guttungen (sønnen Alexander, som han har med Heidi Løke). Så reiser han til Stavanger på onsdag. Jeg er her så ofte jeg kan, og så er Bård her når han er hjemme. Så er det bare å få den logistikken til å gå rundt i forhold til hvem som er hvor. Det har vi sånn noenlunde kontroll på. Bård vet når han skal reise, forteller Tollefsen.

Siden Gautestad tilbringer store deler av uka i Rogaland, kommer Tollefsen og Tonning til å sitte på trenerbenken i de fleste kampene.

– Hadde vi vært færre en tre, hadde ikke dette gått, understreker Tollefsen.

LES OGSÅ: Havang tilbake – blir viktig denne høsten

Vi gjør det for å hjelpe klubben, pluss at vi tror at det finnes et kjempepotensial i Runar. Det finnes en kultur og det finnes store muligheter.

Leif Gautestad, Runar-trener

– Vanvittig kompetanse

– Vi må sy dette sammen på en måte. Det som jeg synes er gøy, er først og fremst det at man lærer noe av andre kapasiteter. Sjur og Bård har vanvittig kompetanse, og det er veldig gøy for meg som fortsatt lever av det her, å kunne få tilført kunnskap som gjør at man kan forbedre seg, selv om man nærmer seg pensjonistalderen! sier Gautestad.

Mens han var med på sin første trening tirsdag denne uka, har Tollefsen vært med siden Ruud sa opp jobben 11 dager før seriestart. Det ble naturlig nok en del støy etter Ruuds oppsigelse – en mann spillerne hadde stor sans for.

Derfor smakte mandagens cuptriumf mot Falk ekstra godt for Haukerød-klubben.

– Etter at ting fikk roet seg litt ned, og vi fikk konsentrert oss om håndball, så var forrige uke veldig bra. En seig start selvfølgelig, men det var en progresjon i riktig retning på treningene og kampen var veldig bra. Den seieren trengte vi. Det var godt for alle, og gjør at vi får litt ro og fred, mener Tollefsen.

(Saken fortsetter under bildet)

TILBAKE I SANDEFJORD: Leif Gautestad var trener i Runar rundt 2000-skiftet, og kommer til å bidra igjen denne sesongen. Her fra 1999, under en kamp der Gautestads spillere ga de spanske verdensstjernene i Caja Santander kamp til døra.

TILBAKE I SANDEFJORD: Leif Gautestad var trener i Runar rundt 2000-skiftet, og kommer til å bidra igjen denne sesongen. Her fra 1999, under en kamp der Gautestads spillere ga de spanske verdensstjernene i Caja Santander kamp til døra. Foto:

– Veldig gode holdninger

Nå skal trioen gjøre det de kan for å gjøre det Johan Zanotti & co ikke fikk til forrige sesong – å rykke opp.

Svenskens mannskap hang med i opprykkskampen nesten hele veien, men mistet flere poeng mot lag på nedre halvdel av tabellen, og endte til slutt på en skuffende femteplass.

Venstrebackene Andreas Thynell og Torgrimur Smari Olafsson er blant spillerne som har forlatt klubben siden den tid. Inn dørene, har blant annet den danske storkeeperen Joachim Søholm Christensen kommet, i tillegg til spillere som Tobias Glemming, Mihael Gorensek og Kennie Boysen.

– Vi har mistet noen spillere og vi har fått noen. Men det er klart at de vi har fått inn holder veldig god kvalitet og har framfor alt veldig gode holdninger i forhold til det å prestere og det å ta i hver eneste gang. De har tilført noe. Og så tror jeg også at spillergruppa følte at fjoråret ikke var helt på det nivået man ønsket å være. De som var der i fjor har tatt nye steg i riktig retning for å nå ambisjonen om å rykke opp. Det var ikke godt nok det vi presterte i fjor, så da må vi opp og prestere bedre, sier Tonning.

(Saken fortsetter under bildet)

STORSIGNERING: Joachim Søholm Christensen har blitt kåret til eliteseriens beste keeper tre ganger. I våres signerte den tidligere Bodø-keeperen for Runar.

STORSIGNERING: Joachim Søholm Christensen har blitt kåret til eliteseriens beste keeper tre ganger. I våres signerte den tidligere Bodø-keeperen for Runar. Foto:

Han trekker frem Sandefjord Håndball, Nærbø og St. Hallvard som de største utfordrerne.

– Så handler det om hvem som presterer best over 22 serieomganger. I fjor tapte vi med fem mål mot Nøtterøy borte, og slo de med 12 hjemme. Men de hadde ganske mange flere poeng enn oss når sesongen skulle telles opp. Vi må prestere på et høyt nivå hele tida.

– I tillegg har vi en smalere stall enn de fleste andre. Vi er litt for få, men vi er ikke for få hvis alle holder seg friske! tilføyer Tonning.

– Men vi er litt avhengig av akkurat det, noe som er en utfordring, påpeker Gautestad.

(Saken fortsetter under bildeserien)

– Gjensidig respekt

Første utfordring er Lillestrøm på hjemmebane. Lørdag klokka 19.00 braker moroa løs i Runarhallen.

– Etter det er det rett til Nærbø, så da får vi en grei pekepinn på hvor vi står, sier Tollefsen.

Både han, Tonning og Gautestad er enige om at Runar har en stor jobb å gjøre når det kommer til talentutvikling. Tonning mener suksessformelen for klubben generelt handler om å ha struktur, systematikk og en grunntanke.

– Og så må du gjennomføre det med en vanvittig innsats og tæl, sier han.

Vi har en smalere stall enn de fleste andre. Vi er litt for få, men vi er ikke for få hvis alle holder seg friske!

Bård Kristian Tonning, Runar-trener

Jo flere kokker, dess mer søl, sier ordtaket.

Det blir ikke et problem med det nye trenerteamet i Runar, ifølge Tonning.

– Selvfølgelig er vi forskjellige som alle andre, men vi har en gjensidig respekt for hverandre. I tillegg er vi flaska opp i håndballfilosofien til Ragge Karlsson, som var i Runar på starten av 90-tallet. Det er det som ligger i ryggraden vår.

– Vi tror på det konseptet som gjør at Runar har vært i toppen av norsk håndball veldig lenge, og vi håper at vi kan være med og forsterke det igjen, sier Gautestad, og legger til:

– Vi er her for å vinne.

Runar-stallen 2017-18:

Hovedtrenere: Sjur Tollefsen, Leif Gautestad og Bård Kristian Tonning.

Spillere:

Mathias Mykjåland Risøy
Joachim Søholm Christensen
Ulrik Dreyer Liseth
Håkon Langvik Sletsjøe
Carl Henrik Fjellvik Jacobsen
Hermann Gjekstad
Sondre Andresen
Espen Røhmer
Kristian Søraker
Marius Klevstad
Kennie Boysen
Mihael Gorensek
André Christiansen
Tobias Glemming
Lars Bredholt
Karsten Enoksen

Artikkeltags