Historisk VM-gulv på plass i Runarhallen: – Ble en ganske stor sum

BLÅTT OG GULT: Torsdag trente Runar-gutta på det nye gulvet for andre gang. Søndag prøver de det ut i kamp for første gang. Da kommer Follo på besøk.

BLÅTT OG GULT: Torsdag trente Runar-gutta på det nye gulvet for andre gang. Søndag prøver de det ut i kamp for første gang. Da kommer Follo på besøk. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Runar var ikke vonde å be da de fikk muligheten til å kjøpe årets VM-gulv. Søndag kveld debuterer spillerne på det blå og gule underlaget mot Follo.

DEL

Siden 1991 har Haukerød-klubben fått mange lovord for parketten i Runarhallen, men etter 26 år var det på tide med et skifte.

– Det har vært et ekstremt bra gulv. Jeg vil si det har vært Norges beste håndballgulv. Det har vært utrolig få store skader og det har vært spesielt god svikt i gulvet. Men det begynte å bli veldig slitt etter hvert, og da ble det bestemt at vi skulle legge nytt, sier Jørn-Magne Johannessen i Runars sportslige utvalg.

LES OGSÅ: Ny spiller skal løfte SH-forsvaret

Unik historie

Det er altså mye historie i parketten som nå er borte.

Like mye historie er det ikke i det nye gulvet, som kun har vært brukt i tre kamper.

Hvilke som helst kamper, er det derimot ikke. Taraflex-gulvet ble nemlig brukt i semifinalene og finalen av årets VM i Frankrike, der de norske håndballgutta med sølv tok hjem Norges første mesterskapsmedalje på herresiden.

Siden har gulvet ligget til lagring i Sverige. Forrige mandag kom det til Norge og tirsdag denne uka var det på plass på den ene banen i Runarhallen.

– Vi har snakket om et gulvskifte over lengre tid, og sjekket forskjellige alternativer. Dette er den type gulv som EHF (European Handball Federation) forlanger skal brukes i OL, VM og EM. Det blir rulla ut hver gang det er store mesterskap. Når det er godt nok for store mesterskap, tenkte vi kanskje det var godt nok for Runar også, sier teknisk leder i klubben, André Erlandsen entusiastisk.

– Parketten vi hadde var relativt slitt, og med dagens klisterbruk er det ikke alltid lett å holde det reint og ordentlig. Noe måtte gjøres, og da vi fikk denne muligheten, slo vi til.

(Saken fortsetter under bildet)

PARKETT: Slik så gulvet ut da Torgrimur «Toggi» Olafsson (med ball) og Runar spilte hjemmekamp i starten av november.

PARKETT: Slik så gulvet ut da Torgrimur «Toggi» Olafsson (med ball) og Runar spilte hjemmekamp i starten av november. Foto:

Billig var det imidlertid ikke.

– Jeg er ikke helt sikker på prisen, men det ble nok en drøy halv million, sier Johannessen.

– Jeg husker ikke helt budsjettet, men vi måtte legge litt sponplater oppå parkett og lignende, så det ble en ganske stor sum, sier Erlandsen.

LES OGSÅ: Odd (85) ga 10 millioner kroner til Runar for at «ungene ikke skal fly nede på byen»

– Resultatet ble bra

Torsdag trente Runar-gutta for andre gang på det nye gulvet. Hittil er tilbakemeldingene svært positive.

– Jeg tror gutta var skeptiske da den gamle parketten ble tatt vekk, men resultatet har blitt veldig bra, og jeg har ikke hørt et pip fra spillerne. Nå har vi bare hatt to treninger på det, men vi er fornøyde så langt, sier Runar-trener Sjur Tollefsen.

– Betyr det noe ekstra at Norge tok VM-sølv på dette gulvet?

– Jeg tror ikke det har noe å si. Det er ikke noe vi fokuserer på. Men den er historisk den sølvmedaljen, så nå kan vi i hvert fall si at vi har dét gulvet, sier treneren fornøyd.

– Selv merket jeg ikke at parketten var spesielt slitt, men den var litt flekkete og sånn. Spesielt inne i målgården var det vanskelig siden det var mye klister der. Og de kan ikke bruke for mye vann når de vasker parketten, for da ekspanderer den. Her kan man kjøre på, vaske, rense og stå i! Så det er helt klart en fordel, tilføyer Tollefsen.

(Saken fortsetter under bildet)

FORNØYD: Både Runar-trener Sjur Tollefsen og spillerne trives på det nye gulvet. Her instruerer han spillerne før søndagens batalje mot Follo.

FORNØYD: Både Runar-trener Sjur Tollefsen og spillerne trives på det nye gulvet. Her instruerer han spillerne før søndagens batalje mot Follo. Foto:

Det er sykt kult at de investerte i VM-gulvet da de skulle skifte. Det viser at de har troen på håndballen i Runar, sier kantspilleren Tobias Glemming.

Både han og lagkameraten Karsten Skinnarland Enoksen innrømmer imidlertid at de kommer til å savne parketten.

– Parketten var klasse. Det er ingenting som slår den. Den har rett og slett vært magisk. Men man må se på det økonomiske, og det er dyrere med parkett over tid, sier Skinnarland Enoksen.

– Det nye gulvet er kjempebra, men vi har begge vokst opp med parkettgulv. Dette er litt uvant, men jeg merker ikke veldig stor forskjell, sier Glemming, og legger til:

– Men vi vinner uansett underlag! Nå kan vi starte en ny seiersrekke på dette gulvet.

– Vil fremstå som en ny hall

På grunn av den gode svikten i gulvet har Runarhallen i mange år vært en av landets beste haller for de litt tyngre spillerne. Denne svikten var det viktig å beholde, og Erlandsen mener de har klart det.

– Under den gamle parketten lå det tre forskjellige retninger med lekter som parketten lå på. Gjennom var det gummiklosser som sørget for at det var veldig god svikt i parketten. Der har det blitt spesiallaget sponplater, slik at svikten fortsatt er i gulvet – selv om vi har byttet toppen, forklarer han.

I tillegg til gulvet, har lysene blitt oppgradert, og før nyttår skal det også bli malt andre farger på veggene.

– Det kommer til å fremstå som en helt ny hall innvendig, sier Erlandsen, som sier tribunene blir de samme.

– Det er begrenset hvor mye penger vi har, selv om vi har fått en gave!

(Saken fortsetter under bildet)

 VM-GULV: Dette gulvet tok Norge VM-sølv på i Paris. Nå er det på plass i Runarhallen.

VM-GULV: Dette gulvet tok Norge VM-sølv på i Paris. Nå er det på plass i Runarhallen. Foto:

Tidligere denne uka fikk klubben nemlig en pengegave på 10 millioner kroner av Odd Andersen. Disse pengene kommer først og fremst til å gå til anlegg, ifølge Johannessen.

Hvis alt går etter planen skal både ny hall og skolebygg stå klart i august 2019. Da skal Wang åpne privat ungdomsskole.

– Det betyr at vi må begynne ett år før. Forhåpentligvis starter byggingen av en ny hall samtidig. Målet er at det skal stå ferdig på samme tid, men det er finansiering og en del arbeid igjen. Hadde du spurt meg for fem år siden hadde jeg trodd at hallen var ferdig nå, men det er den jo ikke. Ting tar tid, sier Johannessen, og tilføyer:

– Pengegaven var kjærkommen, og kommer godt med i disse planene. Til syvende og sist kan det bety at vi låner 10 millioner mindre enn det vi planla.

Helgens kamper i 1. divisjon:

LØRDAG: 
Haslum IL - Sandefjord Håndball 32-29

SØNDAG:
17:00 Haugaland - St.Hallvard
18:00 Runar - Follo HK
18:00 Lillestrøm TH - Kristiansand
18:00 Nærbø - Viking TIF

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.