Vil ha flere med på ponniryggen

KLAR FOR EM: Henriette Johansen skal delta på EM i Mounted Games i august. Hun er med på det norske stafettlaget, og håper de kan nå A-finalen, der de åtte beste lagene konkurrerer.

KLAR FOR EM: Henriette Johansen skal delta på EM i Mounted Games i august. Hun er med på det norske stafettlaget, og håper de kan nå A-finalen, der de åtte beste lagene konkurrerer. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Dette er så mye mer enn bare en hobby, sier Henriette Johansen.

DEL

Hun har tatt 11 NM-gull i Mounted Games – en ganske publikumsvennlig sport utført på ponnier i høy fart. Mounted Games er hovedsakelig en lagsport, der åtte ryttere konkurrerer mot hverandre på 100-meter lange baner i forskjellige øvelser.

Hver rytter gjennomfører en øvelse om gangen, før banen bygges om. Gjør man feil underveis, må de rettes opp. Dermed får man en liknende effekt som i en skiskytterstafett.

– Det skal gå fortest mulig uten å gjøre noen feil. Men det er viktig å være strategisk ut ifra hvem du rir mot. Det er kanskje noen som har trege hester og da er det ikke noe vits at du gjør det kjempefort - og risikere å gjøre feil, sier Henriette Johansen.

LES OGSÅ: – Det er veldig gøy at det gikk så fint på hjemmebane

Jobber med rekruttering

Hun har drevet med Mounted Games i 11 år, deltatt i flere EM og VM og har 11 NM-gull – i en sport som har slitt med rekrutteringen.

I Norge er det kun rundt 50 aktive ryttere. Over en tredel av disse er med i Jarlsberg og Melsom rideklubb (JMRK), der sporten ble etablert som gren i år. De fleste av dem er i 20-årene, som Henriette (24).

– Vi jobber med rekrutteringen i Vestfold nå. Jeg tror vi er oppe i 17 ryttere, så vi har en ganske stor andel i Norge.

LES OGSÅ: Kusk vant skattesak mot Skatt Sør

Selv fikk hun høre om sporten av sin søster, som hadde lest om den på nettet.

– Det er en sport med mye fart og spenning. Jeg er litt «adrenalinjunkie», så jeg synes det er morsomt. Man får utfordret seg selv hele tiden. Jeg tror mange ville blitt hektet hvis de ga det en sjanse. Det er så mye mer enn bare en hobby. Det er mange av vennskapene jeg har fått i sporten, som jeg tror vil vare livet ut, sier Johansen, og tilføyer:

– Vi har fått med en del ryttere, men vi vil jo ha med enda fler. Men vi ser det er litt vanskelig å komme på kartet, for vi er jo ikke store i forhold til ski og den biten der, men det kommer vi nok heller aldri til å bli.

Saken fortsetter under bildet.

Vil til EM-finalen

Mye av grunnen til at sporten er så liten handler om tid, tror Henriette.

– Det er ganske mye trening. Det blir fort 2–3 timer i stallen hver dag. Men det er veldig gøy, og vanskelig å slutte!

LES OGSÅ: Høytsvevende hestefest på Brunstad

I august skal hun delta i sitt fjerde EM, denne gangen i England. Sammen med det norske laget, håper Johansen å nå A-finalen.

Det har de aldri klart før.

– De som driver med det i England og Frankrike begynner med sporten når de er mye yngre enn oss, så de har et helt annet grunnlag. Men jeg har veldig lyst til å være med å ta Norge til A-finalen. Det er målet, og det har det alltid vært, sier Henriette Johansen.

Mounted Games

«En konkurranse på ponnier, utført i høy fart og med høy presisjon av ryttere i ulike aldersgrupper. Det er ponnistafett hvor flere lag rir mot hverandre og spenningen ikke er over før siste rytter er i mål. Gjør de feil, må rytterne rette opp disse for å få godkjent et race. Da får man samme effekt som i en skiskytterstafett».

Det konkurreres individuelt, i par og lag (fem ryttere).

Kilde: Norges Rytterforbund

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags