(Østlands-Posten)

– Vi er kommet så langt at vi må innkalle til et årsmøte for å begjære oppbud. Det er vår plikt som styre når vi ikke har penger til å betale leverandører og lønn til de ansatte, sier Cathrine Svendsen, styreleder i LHK.

Klubben har store likviditetsproblemer, og er nå nødt til å få inn tre millioner kroner i frisk kapital for å overleve. Mandag kveld ble spillere og andre ansatte i klubben informert om situasjonen. På det ekstraordinære årsmøtet 9. mai er oppbud eneste sak på agendaen. Da kan klubben i verste fall bli historie.

Tilgangen til frisk kapital har blitt mye mindre de siste årene.

– Vi har overprestert sportslig og underprestert på alt det andre. Markedsverdien til klubben falt dramatisk da vi mistet ti profiler i fjor. Landslagskompensasjonen vår ble redusert med cirka én million kroner. Inngangen på sponsorer har falt dramatisk, ikke på kort sikt, men vi har ikke fått til nok nye, sier Svendsen.

Sponsorinntekter utbetalt for tre år siden

Regnskapet fra 2017 viser at Larvik Håndballklubb gikk nesten 3,5 millioner kroner i overskudd, men klubben er i større krise enn det som har vært omtalt tidligere. Mye av årsaken er at i forbindelse med redningsaksjonen klubben gjennomførte i 2015, ble langsiktige sponsoravtaler utbetalt med en gang for å redde klubben den gangen.

– Likviditetsmessig ble de pengene tilført klubben i 2015. Da fikk klubben mye penger for å rydde opp i gammel moro, så inntektene fra mange sponsorer har ikke gitt kapital de siste tre årene, sier nestleder Erik Storhaug.

I 2015 trengte klubben fem millioner kroner i frisk kapital på tre uker. Da klarte klubben å holde seg levende, men mye av årsaken til det var at de inngikk avtaler med sponsorer som strakte seg over flere år – men pengene ble utbetalt med en gang.

– Det er tre år siden sist klubben ba om penger. Hvorfor skal næringslivet og byen gidde å hjelpe klubben nok en gang?

– Det er én stor vesensforskjell nå. Sist gang gikk det meste av pengene til å dekke et stort, svart hull som ikke lenger er der. Det vi ber om er å få midler til å satse videre, være den dominerende i Norge med ambisjon om å nå ut i Europa. Enten vil Larvik og bedriftene i byen at vi skal satse videre, ellers sier dem at de ikke ønsker det.

Tilskuerne flykter fra hjemmekampene

Tilskuersvikten har også bidratt til at klubbens videre eksistens nå er i fare. I eliteserien har LHKs tilskuersnitt sunket til 599 denne sesongen. Det er en nedgang på 13 prosent fra i fjor. Men det er i Europa man virkelig har sett den negative trenden. I fjor snittet laget på 1900 tilskuere på sju hjemmekamper i Boligmappa Arena. Denne sesongen så i snitt 770 mennesker Champions League- og EHF-cupkamper i Larvik – en nedgang på hele 59 prosent.

– Champions League-kampen mellom LHK og Györ i fjor var det 3650 tilskuere på. I fjor hadde vi noen slike kamper. I år har vi ikke hatt noen slike, sier Svendsen.

En slik kamp alene er verdt over et sekssifret beløp til klubbkassa.

Styret presiserer at krisen ikke skyldes den nye regelen fra Norges Håndballforbund, som krever at alle eliteserieklubber skal ha positiv egenkapital innen utgangen av dette året. Det har LHK ifølge styret kontroll på.

– Vi har i utgangspunktet fått på plass en avtale med en støttespiller som sier han er villig til å yte klubben verdier for seks millioner kroner som kan inngå i regnskapet. Det betyr at vi løser det med egenkapitalen. Vi er rimelig trygge på at når vi står her 31.12, vil vi få eliteserielisens videre. Det er et absolutt krav som vi har alle intensjoner om å møte. Ingen av pengene som kommer inn her er tenkt til å dekke det, sier Storhaug.

(saken fortsetter under bildet)

Lanserer «redningspakke»

Klubben tror fortsatt det er liv laga for håndball i verdensklasse i Larvik. Et av tiltakene for å redde klubben er å lansere noe de kaller «Larvikspakka». Den koster 10.000 kroner og vil blant annet gi et eget sete til Larvik HKs hjemmekamper, invitasjon til kick-off før sesongen og to billetter til et show med Gro og Anja Hammerseng-Edin.

– Vi har tro på at klubben har livets rett. Vi har de to siste årene levert positive resultater, men det er ikke nok. Nå er det opp til byen å avgjøre fremtiden, sier Svendsen.

– Alle i styret har sagt ja til å kjøpe en pakke hver. Vi har også noen tanker om å appellere til de gamle spillerne og spørre om de ønsker å bidra. Og målet er å i alle fall selge 300 pakker, og så håper vi noen bedrifter kan kjøpe mer enn én, sier Storhaug.

Førstkommende fredag vil klubben kjøre sin egen TV-aksjon, hvor spillerne selv skal ringe rundt til Larviks befolkning for å selge disse pakkene.

Styret er klokkeklare på at det er uaktuelt å trappe ned satsingen.

– Skal vi drive videre, er vi kompromissløse på det med ambisjonene. Det har vi diskutert med Geir Oustorp, og vi er enig i styret at å kutte ned dette og bli nummer seks i serien er uaktuelt for Larvik. Enten er vi en gullkandidat og har mulighet til å være med i Europa, ellers tenker vi at tiden er forbi, sier Storhaug.