Nyttiggjør seg verdens beste råd

EN NY GUTT: Cornelius Bjørk fra Sandefjord OK viser stort sett høyt nivå hele tiden i år. I fjor var det noe mer variabelt.

EN NY GUTT: Cornelius Bjørk fra Sandefjord OK viser stort sett høyt nivå hele tiden i år. I fjor var det noe mer variabelt. Foto:

Av

Da Cornelius Bjørk kuttet ned på fysisk trening og orienterings-drilling i august, var det etter råd fra en friidrettsstjerne. Under NM-uka sprang sandefjordingen inn de første NM-medaljene.

DEL

Bjørk er i ett års tid blitt fulgt opp av Ingrid Kristiansen (63), den tidligere løperdronningen.

– Som regel kommenterer hun etter de fleste treningsøkter. Et par ganger i uka bruker vi å snakke sammen, sier Cornelius.

– Hun er kanskje ikke så dreven på orientering?

– I sommer gikk det riktig dårlig med orienteringen en periode. Da var det hun som rådet meg til å trene litt mindre fysisk og ikke minst kutte ut o-teknisk trening i et par uker. Det er nok ikke sikkert det hadde vært så lett for meg å gjøre noe tilsvarende. Skulle jeg bestemt meg for noe på egenhånd, kunne det fort ha blitt til at jeg hadde trent enda mer. Det viste seg å være fornuftig og justere aktiviteten.

Ny topp

Talentet fikk tilbake tilbake overskuddet i både hode og bein. Sist torsdag fikk utøveren fra Sandefjord OK den første junior-NM-medaljen da det ble bronse på langdistansen under NM-uka. Den første konkurransen var på Skrim i Kongsberg kommune.

I starten fikk ikke o-talentet kart og terreng helt til å stemme overens. På den andre posten ble førsteårsjunioren løpt inn av to konkurrenter.

– Du gav ikke opp?

– Heldigvis så jeg at også jeg hadde tatt inn et par løpere. Så jeg skjønte at jeg ikke var helt sist. Resten av konkurransen gikk bra, men jeg var likevel overrasket da jeg kom i mål på ledertid. Jeg følte ikke at det var så bra.

To senere startende var bedre, men Cornelius som fylte 17 år søndag, kunne klyve opp på trinn tre på pallen.

– Veldig moro med den første medaljen, smiler han.

Vinner Vegard Kittilsen fra trondheimsklubben Freidig har sterke bånd til Stokke hvor farmor og farfar Karin og Runar Kittilsen bor.

På mellomdistansen ble det orientert i atskillig mer hjemmevant terreng på Tjøme.

– Jeg hadde god kontroll på hvor jeg var, og jeg er særs fornøyd med at det igjen ble bronse, smiler Cornelius.

Kommende ukeslutt er det nok et NM. I Verdal arrangeres for første gang arrangeres knock out-sprint som NM øvelse.

På stafetten ble junioren og de rutinerte veteranene Trond Gjelstad og Sturle Furland nummer 50 blant de 100 lagene. I dameklassen ble det 52. plass til Mariann Øren Arvesen, Tiri Rebård og Annette Cecilie Arentz.

(Saken fortsetter under bildet)

Fra tette til glisne skoger

På de to konkurransene på mellomdistansen på Tjøme i nye Færder kommune var det småkupert kystterreng. Toppene på kollene er dekt av åpen furuskog med lyngdekt skogsbunn og god løpbarhet. Mellom kollene er det atskillig vanskeligere å ta seg fram med mye tett skog.

Stafetten ble som langdistansen avgjort omtrent 600 meter over havet på Skrim i Kongsberg kommune. Det var mye glissen skog og en del større myrer, men også områder med tettere furu- og granskog i skråliene. Stafetten søndag gikk fra samme arena som langdistansen torsdag.

600 utøvere, 60 klubber, to fylker

I alt 600 utøvere fra 60 klubber deltok på NM-uka i orientering. Den startet med langdistansen på Skrim torsdag. Fredag var kvalifiseringen på mellomdistansen på Tjøme. Lørdag var finalen på mellomdistansen på samme sted før stafetten var der det startet, på Skrim. Mens Skrim er i Kongsberg i Buskerud, er Tjøme nye Færder kommune i Vestfold. O-laget Tønsberg og Omegn var vertskap alle dager. Det er nesten ti mil mellom de to arrangements-stedene.

Neste år er NM-uka i Trondheims-området.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags