Styreformann Gunnar Bjønness i SF har flere ganger brukt «hodejeger» Odd Erik Marthinsen hos Torp Consulting AS i jakt på dyktige ledere i sine bedrifter. Det var han som ba Marthinsen om å gjøre dette også for SF.

Det har løftet SF fra å være en middelhavsfarer til et topplag i løpet av ett år. Lars Bohinen ble testet svært grundig.

Syv kandidater

– Vi sjekket ut syv potensielle trenere for SF, og gjennom- førte svært grundige under- søkelser omkring tre av dem. Alle måtte gjennom flere tøffe ledertester. Kandidatene sa at dette var nytt for dem, men syntes det var spennende. Vi utfordret dem blant annet på deres filosofi – hva ville skje dersom nettopp han fikk jobben som hovedtrener i SF, sier Martinsen, og legger til:

– Lars Bohinen betraktet SF-jobben som en svært krevende lederoppgave. Min mening er at det er viktigere å være en god leder, enn bare det å være dyktig fotballmessig, sier han.

Alle blir tester

Marthinsen og hans medarbeidere har gjennomført tester i hele SFs organisasjon. Alle nye spillere som kommer til SF, må gjennom disse testene.

– Vi har testet samtlige nye SF-spillere det siste året, bortsett fra én. Da gikk det litt kjapt i svingene fra SFs side. Når en aktuell spiller eller leder har en dom, plukker vi det opp, sier «hodejeger» Marthinsen.

– Alle SF-spillere og ledere skal testes og intervjues får de kommer til klubben. Vi gir tilbakemelding når vi mener at enkeltpersoner ikke passer inn. Det er jobben vår, sier han.

Anbefalte en kaptein

Lars Bohinen kjenner guttane godt fra treningsfeltet. Han vet alt om det sportslige. Men i tillegg får han rapport om hver enkelt spiller, slik at han også blir kjent med hele mennesket og deres sterke og svake sider.

– I fjor høst ga jeg følgende tilbakemelding til SF da vi hadde testet Roger Risholt: «Her har dere neste sesongs kaptein», sier Marthinsen.
Testingen av spillere og ledere i SF skiller klubben markant fra andre norske fotball- klubber, ifølge Martinsen.

– Flere klubber ønsker nå å følge etter. Vi har hørt at FK Haugesund vurderer det, mens Mjøndalen og Fredrikstad ser ut til å følge SFs fotspor. Storklubber i utlandet bruker også lignende metoder, som Borussia Dortmund og AC Milan.

Flere kriterier

Alle personer blir testet på hvordan de er i stand til å planlegge, hvor samvittighetsfullt de vil utføre jobben, på detaljer og forholdet til regler og prosedyrer.

– For to år siden, da vi først kom inn i SF, kom man dårlig ut på testene våre. Klubben manglet toppidrettskultur og struktur, sier Marthinsen.

– Når man ansetter en leder må man være sikre at han eller hun får forutsetninger for å leve opp til jobben. Det vil være meningsløst å snakke om prestasjon dersom lederen ikke kan få realisert ideene sine. Det betyr blant annet at trenere må få spillerne til å utføre det han bestemmer på banen, sier Marthinsen.

Ikke tilfeldige marginer

– Når et lag får marginene på sine side, er det slett ikke til- feldig. Strukturen og rammen på det arbeidet som legges ned, gjør at de dyktigste på området alltid får marginene på sin side. Det er bare en trøst å si at marginer går imot en hele tida, hevder Marthinsen.

Alle trenerkandidatene som var i SFs søkelys, visste at SF hadde en anstrengt økonomi.

– Derfor lette vi etter en kandidat som ikke bare var en god leder, men som kunne arbeide innenfor stramme økonomiske rammer. Bohinen var sportslig leder i Stabæk og Vålerenga tidligere. Han visste hva han gikk til da han sa ja takk til SF-jobben, sier Marthinsen.

Bohinen arvet en spillergruppe som ble nummer åtte i 1. divisjon i 2013 – en sportslig katastrofe.

– Det var ikke mulig å gjøre store korrigeringer i troppen. Men Bohinen klarte å skape vinnertyper og et elitelag. Jeg er overbevist om at mange av dagens spillere vil gjøre det svært bra i Tippeligaen kommende sesong. De har jobbet systematisk for å utvikle seg selv, sier han.
Det er forskjell på lag som blir nummer én og to i 1. divisjon. Vinneren av divisjonen klarer seg nesten alltid best etter opprykket.

– Men det bør komme for- nyelser i SF-troppen, sier han.
– Bør SF hente inn mange forsterkninger foran 2015?
– De trenger noen forsterkninger, men jeg antar at mange av dem som står uten kontrakt blir med videre. De har spilt for ny kontrakt i hele år. Man må ikke gå i «Hønefoss-fella». De byttet ut nesten hele laget, rykket ned og sto dermed i fare for å miste hele laget.

– Dyktig administrasjon

Marthinsen sier at det ikke bare er spillerne og trenerne som er av topp kvalitet.

– Hele administrasjonen har blitt grundig sjekket, sammen med nøkkelpersoner i klubben. Alle har hatt en formidabel utvikling det siste året. SF utgjør et sterkt lag på og utenfor banen, sier han.

Ifølge Marthinsen er SFs viktigste oppgave i dag å legge solide og forutsigbare økonomiske rammer. Og han kommer med en overraskelse:
– SF må skaffe inntekter utenom fotballen. Mange dyktige næringslivsledere er sponsorer og støtter SF. Det jobbes konkret for å realisere slike inntekter i framtida, sier han.
– Jeg tror SF vil gjøre det bra i Tippeligaen. Og jeg håper at man klarer å skape noe langsiktig. SF har potensialet og dyktige ledere og spillere og kan klare å skape et stabilt topplag, sier Marthinsen.

Les også: