(Nettavisen)

TABELLTIPS ELITESERIEN:

11. plass: Sandefjord

SANDEFJORD (Nettavisen): - Hva er din umiddelbare reaksjon til at vi i Nettavisen har tippet Sandefjord på 11. plass, Espen Bugge Pettersen?

- Det må jo være et historisk høyt tall da. Vi har ikke for vane å bli tippa noe over nedrykksstreken egentlig, men vi har jo motbevist de såkalte ekspertene år etter år da. Vi ser jo at alt er mulig, og forskjellene mellom lagene er mindre enn de var tidligere. Jeg føler det er et stort og jevnt heat bak de helt store kanonene, og da har man muligens større sjans til å lykkes som en mindre klubb, forteller daglig leder i Sandefjord til Nettavisen.

Og fortsetter:

- Vi er fortsatt en av de mindre i «klassen», men det betyr at vi må være gode på områder som er viktige, som blant annet spillerkjøp og utvikling av egne spillere. Vi lyktes med mye i fjor, til tross for mange utfordringer. Nå har vi et trenerteam som er innforstått med alle oppgavene her, og har fått ett år til som trenere. Jeg tror det er noe av grunnen til at dere har tippet oss høyere enn «vanlig», sier daglig leder Espen Bugge Pettersen til Nettavisen, og smiler bredt.

Les også: Ønsker endringer i norsk fotball. Etter sesongoppkjøringen med Odd er han ikke i tvil: - Det må vi innse

- Dere gikk for et utradisjonelt valg med to hovedtrenere. Kan du si noe om hvorfor det endte opp med å bli en god løsning?

- Det er mange veier til suksess. Vi tror mye mer på et team, mer enn én hovedtrener som styrer hele skuta. Det var derfor viktig å få inn en gjeng som kunne sparre med hverandre, og som kan utfordre hverandre på ulikt sett. Vi er fortsatt i en utviklingsprosess, og Hans Erik (Ødegaard) og Andreas (Tegström) er to typer som egner seg i en slik fase for klubben. De har vært en del av gamet lenge, er opptatt av spillerutvikling, og bidrar i mange deler av klubben. Begge to var jo kandidater hver for seg, også tenkte vi at man kunne stå sterkt sammen. Det har det vist seg at de gjør, og det tror vi at de kommer til å gjøre i lang tid framover også, sier Bugge Pedersen etter en fjorårssesong som endte med en knallsterk 10. plass.

- Dere mistet flere nøkkelspillere etter fjorårssesongen, blant annet Brice Wembangomo (til Bodø/Glimt), Kristoffer Normann Hansen (til Widzew Lodz) og Vidar Ari Jónsson (til Honvéd). Hva har strategien på overgangsmarkedet vært før årets sesong?

- Strategien har rett og slett vært å hente de spillertypene vi trenger, og ikke nødvendigvis erstatte noen direkte. Vi har hentet to gode stoppere i Jesper Taaje og Quint Jansen, som er to høyreiste og duellsterke stoppere, fordi vi så at vi var for dårlige til å forsvare egen boks i fjor. Kantspillerne er viktig for oss, så det har vært et stort fokus for oss. Der har vi i større grad prøvd å finne individualistene som kan skape noe på egenhånd, og det føler jeg vi har i Mohamed Ofkir og Youssef Chaib. Brice Wembangomo har vi ikke hentet noen direkte erstatter til, fordi det rett og slett ikke finnes så mange spillere på hans nivå og som har de samme kvalitetene. Vi mener jo at han var Eliteseriens beste back forrige sesong, så der har vi valgt å stole på de gutta vi har. Men jeg føler absolutt at man har fått inn det vi har sett etter, og er godt stilt.

Les også: Kamma-sjef Olsen om millionbudene fra RBK: - Hadde du sagt dette i 2015, hadde folk trodd du var gæren

- Alle tre gikk kontrakten ut, og gikk dermed gratis til sine neste klubber. Hva tenker du om at dere blir sittende igjen med null kroner, for deres tre beste spillere?

- Sandefjord er en klubb som ønsker å utvikle spillere til de beste lagene i Norge, og utlandet generelt, men samtidig få noe igjen for det.
Utfordringen vår er jo hvilke rammevilkår vi har, størrelsen på klubben og andre ting. Brice var her i tre år, men de to første årene hadde han store skadeproblemer. Han gikk derfor inn i sitt siste kontraktsår uten altfor mye erfaring på øverste nivå, så da kan sikkert flere spørre seg om vi kom tidlig nok med et tilbud. Da endte det med at han gikk kontraktstiden ut, og det er sikkert han og Bodø fornøyde med. Det er selvfølgelig kjipt at vi ikke fikk mer penger ut av han, men han hadde nok fort dratt til en større klubb uansett.

- I Normann Hansens, Kreuzrieglers og til dels Ari Jónssons tilfelle, tror jeg faktisk ikke vi tapte veldig mye penger med tanke på overgangssummer. De to førstnevnte endte på nivå to i Polen, som sikkert gir spillerne gode betingelser, men klubber på det nivået pleier som regel å lete etter spillere på utgående kontrakter. Det er derfor ikke sikkert at de ville vært aktuelle for salg, hvis de var på kontrakt. Alderen til alle de tre, samtlige fyller 28 i år, er heller ikke gunstig for å få inn de tallene vi hadde ønsket, mens Brice (fyller 26) kunne vært annerledes igjen. Han er en spiller vi absolutt kunne fått et større sum ut av.

- Mens vi er inne på Brice Wembangomo. Han går rett inn i Bodø/Glimt-laget og leverer fra start i Europa. Det må jo være en kvalitetserklæring for Sandefjord. Er dere overrasket over at han tar nivået så raskt?

- Nei, på ingen måte. Som tidligere nevnt mener vi at han var ligaen beste back i fjor, og har noen ekstreme kvaliteter man sjelden ser i norsk fotball. Det er litt påfallende hvor godt spillere vi har solgt, eller mistet, til Bodø/Glimt passer inn i systemet deres. Det er nok noen likheter i hvordan man tenker fotball her og i nord. Han har en voldsom fart som passer seg godt i europeisk fotball, så det er ingen overraskelse for oss at Brice har suksess i Bodø, skryter Bugge Pettersen om 25-åringen som var Sandefjord-spiller i tre sesonger.

Nåværende Bodø-stopper Marius Høibråten ble også hentet fra Hvalfangerbyen, i sommervinduet for halvannet år siden.

- Dere valgte å la kontrakten til suksesstrener Martí Cifuentes gå ut før forrige sesong, etter flere år med gode resultater. Det førte til rabalder både i lokal og nasjonal presse, og flere som mente at avgjørelsen var feil. Hva syntes du om selve saken og håndteringen, i dag?

- Det er jo en fare for at man blir «idiot-forklart», hvis man velger å ikke forlenge med en trener som har gjort det veldig bra i klubben. Det visste vi, men det var også flere faktorer som spilte inn. Vi måtte først og fremst tenke på det økonomiske, men det var også andre faktorer. Det er ikke alt som kan prates høyt om, men Martí var veldig tydelig på, fra dag én, at han ønsket seg videre i karrieren. Kanskje litt uvant for oss at man var så tydelig på det så tidlig, men det er helt fair å ha ambisjoner.

Les også: Klarte historisk bragd. Nå står han overfor en massiv utfordring: - Vi ligger dessverre milevis unna

- Vi gikk også i dundrende underskudd i de siste årene fram til en eventuell forlengelse, av ulike grunner, så det ble naturlig å se etter andre og billigere løsninger. Selv om det stormet og turbulent der en periode, så har jo begge parter gått hvert til sitt og hatt suksess. Martí i Aalborg og nå Hammarby, mens vi har fått et strålende nytt team som har tatt klubben videre. Men det var absolutt en tung beslutning å ta, for han var uten tvil en glimrende fotballtrener.

- I lokalavisen, som siterte en podkast om klubben, ble avgjørelsen blant annet betegnet som «sportslig selvmord». Fikk du og andre i ledelsen mye hets både underveis, og i etterkant av prosessen?

- Ja, det opplevde man jo. Man må bare skrive det på «som en del av jobben»-regningen, for man er alltid eksponert for offentligheten. Det er, heldigvis må jeg si, mange som mener mye, for da er det fortsatt personer som bryr seg om klubben. Men selvfølgelig var det ikke kjempegøy å få sinte telefoner og meldinger av folk som er forbanna. Folk halshugger deg, både sjikanerer og hetser grovt. Det kan være en del av gamet, så ja, det var bra trykk en periode der. Noen kan jo gå over en grense man ikke burde innimellom, men man må tåle mye i den jobben her, forteller en ærlig klubbleder.

- Sammenligner man dere med en klubb som Sarpsborg, som har mye av det samme utgangspunktet, har de opparbeidet seg helt andre ressurser gjennom spillersalg, osv. Hva må til for at Sandefjord skal ta det neste steget opp i norsk fotball?

- Historien viser jo at mye av nøkkelen ligger i Europacup-spill, og det er nok Sarpsborg enige med meg i. Samtidig har de også klarte å fortsette suksessen med spillersalg, flere år etter gruppespillet i Europa. De har vært dyktige på å finne de spillerne, som blant annet Koné som ble hentet fra Haugesund og solgt videre til Frankrike for store penger, men vi må ikke glemme at det først og fremst er de største klubbene som får solgt spillere for større summer. Men vi jobber absolutt for å finne de spillerne som kan gi oss den gevinsten en dag. Det blir mer og mer oppmerksomhet på det norske markedet, av flere forskjellige grunner. Da er det viktig at vi også henger med der.

Les også: Her er Nettavisens tabelltips for Eliteserien 2022

- Dere vant «budkrigen» på stopperkjempen Jesper Taaje fra KFUM, og utkonkurrerte flere rivaler i Eliteserien. Kan han være den spilleren som gir noen etterlengtede millioner i klubbkassa, på sikt?

- Nå syntes jeg du la et stort press på skuldrene hans, men selvfølgelig, han er en spiller- og midtstoppertype som er attraktiv for flere. Han har en fin alder til at det kan ligge et salgspotensialet der. Det er gøy at vi landet han, foran andre alternativer, og har veldig troen på at det vil passe han svært godt. Vi valgte å bruke penger på han, og det gjør vi fordi vi mener han kan bli solgt for mer etter en tid klubben. Han vil utgjøre en attraktiv stopperduo med Sander Moen Foss, så samspillet mellom de to og Quint Jansen vil bli veldig bra.

- Hva tror du om ditt lag denne sesongen?

- Jeg tror vi kommer til å bli bedre enn i fjor, både resultat- og prestasjonsmessig. Nå får vi se hva det vil holde til, men jeg tror at vi kommer høyere på tabellen enn i fjor.

- Hvilken spiller på ditt lag er det verdt å følge ekstra med på denne sesongen?

- Da velger jeg å gå for Jesper Taaje. Han er en strålende type, både personlighetsmessig og på banen. Han er målfarlig midtstopper som har et stort pasningsrepertoar, også er han fra Hemsedal da. Jesper er også et ubeskrevet blad på øverste nivå, så jeg tror han vil bli et hyggelig bekjentskap for mange.

- Hvem er ditt idrettsidol?

- Oi! Det er en jeg har hatt sansen for og vært fascinert av gjennom hele min keeperkarriere, og det er Gigi Buffon. Det er ikke bare med tanke på spilleren han fortsatt er, men personen Buffon. Det hadde vært gøy å være han for en dag, rett og slett. Han har en totalpakke som jeg alltid har vært fan av, avslutter Sandefjords daglige leder Espen Bugge Pettersen.

OVERGANGER:

INN:

Herman Solberg Nilsen (Fram Larvik, tilbake fra lån)
Keanin Ayer Boya (Varbergs BoIS)
Jesper Taaje (KFUM Oslo)
Hugo Keto (HJK)
Youssef Chaib (Strømmen)
Mohamed Ofkir (Sarpsborg 08)
Quint Jansen (Aalesund)
Aleksander Damnjanovic Nilsson (Malmö, lån)

UT:

Zè Eduardo (kontrakt utgått)
Moussa Njie (kontrakt utgått)
Chuma Anene (Omonia Aradippou)
Erik Brenden (Jerv)
Henrik Falchener (kontrakt utgått)
Brice Wembangomo (Bodø/Glimt)
Vidar Ari Jónsson (Honvéd)
Kristoffer Normann Hansen (Widzew Lodz)
Martin Kreuzriegler (Widzew Lodz)
Marc Vales (Kedah Darul Aman FC)
Leander Larona Gunnerød (Stabæk)
Herman Solberg Nilsen (Lyn)
Jesper Granlund (kontrakt terminert)
Andreas Albertsen (Halsen, lån)
Peder Meen Johansen (Grorud)

SANDEFJORDS TRENINGSKAMPER:

5. februar: Sandefjord - Fram Larvik 3-0 (Walle Egeli, Ruud Tveter, Chaib)
6. februar: Sandefjord - Skeid 2-0 (Vega, Ofkir)
12. februar: Sandefjord - Jerv 4-1 (Nyenetue (2), Mørk, Taaje)
28. februar: Riga - Sandefjord 1-1 (Kurtovic)
6. mars: HJK - Sandefjord 1-2 (Nyenetue, Ruud Tveter)
19. mars: Sandefjord - Stabæk 1-3 (Gussiås)