Gå til sidens hovedinnhold

– Fellesstart var en fadese

Artikkelen er over 9 år gammel

Tormod Bjørnetun Haugen imponerte i Vikingskipet. Likevel var han så godt som sjanseløs i kampen om sammenlagt-seieren.

Tormod Bjørnetun Haugen går raskere og raskere på skøytene, og da sesongens tredje norgescuphelg ble avviklet i Vikingskipet, tok han nye steg. På 3.000 meteren perset han med 3.53,97, som holdt til andreplass, åtte tideler bak tidligere EM-deltaker Fredrik Van der Horst.

Andreplass ble det også på 1.500 meter med sterke 1.53,17, mens det ble tredje på 500 meter med 38,27.

Helgens norgescup ble avsluttet med 5.000, og for å sikre sammenlagtseieren hadde Tormod Bjørnetun Haugen ni sekunder å ta inn på ledende Espen Tveit, en oppgave han kunne klart ved normale omstendigheter.

– Hadde løpet blitt avviklet som tidligere, hadde det i alle fall blitt kamp om seieren, sier SSK-trener Ivar Sletsjø.

– Ren galskap

Men det var ingen ordinær 5.000 meter på programmet i helgen. Arrangørene testet ut konkurranseformen som er tenkt benyttet under NM allround i Tønsberg om få uker: Fellesstart.

– Alle oppegående nordmenn med et snev av interesse for skøyteløp, forstår at det å blande fellesstart i form av heat, sammen med et sammenlagtmesterskap, er galskap. Helgens prøve ble en ren fadese, mener SSK-trener Ivar Sletsjø.

Han viser til at lite dravillige løpere hang som parasitter på gutter som Tormod, Tore Solli og Arendals Thomas H. Søfteland, for deretter å enkelt gli fram til heatseier.

Sjanseløs

Tormod Bjørnetun Haugen var sjanseløs med tanke på å hente inn de ni sekundene, så lenge Espen Tveit kunne ligge å «hvile» i rygg.

– Tveit var ikke villig til å dra én meter, så det ble tidlig klart at Tormods oppgave ble umulig. Til tross for at han sammen med August Teodor Haugen sørget for stor fart i heatet, gled Espen lett forbi og først over mål etter 13 runder skjermet mot luftmotstand, fortsetter Sletsjøe.

Han håper forbundet forstår at denne konkurranseformen ikke må blandes inn i et allroundmesterskap.

– Jeg håper ikke NM i Tønsberg blir en ren parodi, slik søndagens 5.000 meter i Vikingskipet ble, sier han.