Flere av deltakerne i Utfordringen har fått kjenne på noen belastningsskader i treningsoppstarten.
Noen få dager med hvile er i de fleste tilfeller det som skal til, før man kan ta fatt på treningen igjen, ifølge Treidene, naprapat ved Sandefjord Helsepark.
 

– Verdien av å trene er mye større enn faren for treningsskader. Kom deg ut og vær i aktivitet. Det overskygger alt annet, sier han.

Store helsegevinster

Treidene er klar på at trening gir enormt mange helsemessige gevinster.
Det er også noe gjengen i Utfordringen har erfart. Et par av dem slet med vonde rygger før de begynte å trene. Disse problemene er borte. De forteller også om større overskudd i hverdagen og bedre trivsel.
For de 12 i Utfordringen har treningsprogresjonen vært høy. Flere gikk fra en helt treningsfri hverdag, til tre-fire økter i uka.

Det må til for å kunne gjennomføre de tre målene: Sandefjordsløpet, Sandefjordrittet og Gråtassen Triathlon.
For å minske faren for belastningsskader, er variert trening viktig, mener Treidene.

Gode råd

Han forteller at det optimale når man starter med trening, er en forsiktig økning fra uke til uke, samt variasjon. Etter intervall eller hardøkter, anbefales en rolig økt.

For å forebygge skader, kan innleggsåler i skoene hjelpe de som løper mye. Tren gjerne på en balansepute for å styrke ankler og knær. Legg inn litt mage- og ryggtrening.
Og hvis belastningsskadene melder seg:
– Ikke ignorer smertene om de kommer. Ta dem på alvor og lytt til kroppen. Blir man ikke bedre etter noen rolige dager, kan det være greit å ta en undersøkelse, sier han.