Står snart uten lag: – Vi håper på hjelp i Vestfold

JAKTER LAG: Team Fixit er snart historie og Sandefjord-rytterne Marius Blålid (f.v.) og Ken-Levi Eikeland har havnet i en vanskelig situasjon. De må inn på et nytt lag for å få sykle UCI-ritt.

JAKTER LAG: Team Fixit er snart historie og Sandefjord-rytterne Marius Blålid (f.v.) og Ken-Levi Eikeland har havnet i en vanskelig situasjon. De må inn på et nytt lag for å få sykle UCI-ritt. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Team Fixit har varslet at laget er historie etter årets sesong. Det betyr stor usikkerhet for Sandefjord-syklistene Ken-Levi Eikeland og Marius Blålid.

DEL

– Det er tunge dager, for vi vet ikke hva som skjer videre. Klarer vi å få plass på et annet lag, eller er det mulig å skape et nytt? Det er litt krise akkurat nå, sier Eikeland.

Han er i full gang med å lete etter muligheter, men den oppgaven ble ikke lettere – verken for de to Sandefjord-guttene eller deres ti lagkamerater – da Team Sparebanken Sør slapp sin «bombe» tirsdag. Også dette laget er ferdig etter sesongen.

– Nå er det plutselig 22 kontinentalryttere som står uten kontrakt, så vi har en tøff tid foran oss, sier han.

Få norske lag igjen

Når teamene Fixit og Sparebanken Sør forsvinner, er det tre norske kontinentallag igjen: Uno-X, Joker og Coop.

– Uno-X er nesten bare for U23-ryttere, så for oss eldre er det bare to igjen, og der er det ikke plass til 22 kontraktsløse ryttere, fortsetter Eikeland.

Han krysser nå alt han har for at noen kan bidra slik at de kan danne et helt nytt lag, og da helst hjemme i Vestfold.

– Vi har samlet en gjeng som prøver å finne ut av dette, men vi er avhengige av en hovedsponsor, en som vil være navnet på laget, sier Eikeland.

Les også: Ble sendt i ambulanse etter velt – håper han rekker resten av NM

Trenger to millioner

For å drifte et lag med åtte ryttere én sesong, er behovet to millioner kroner. Eikeland håper en Vestfold-bedrift kan bli redningen.

– Det hadde vært ekstremt gøy å få et kontinentallag med base i Vestfold, så vi er på jakt, sier han.

Alt av utstyr kan teamet kjøpe etter laget Sandefjord-gutta nå er på.

– Det er spennende dager, og ikke minst ekstremt lange dager, for vi er en litt fortvilet situasjon. Uten et skikkelig opplegg, blir det vanskelig framover, sier sykkelgutta.

Les også: – Vil gi unge ryttere muligheten jeg fikk

Frykter at flere legger opp

De tror situasjonen som nå har oppstått, vil få store konsekvenser for mange.

– Det blir vanskelig å satse videre for flere, og en skikkelig motivasjonsknekk. Av disse 22, er jeg redd nærmere halvparten legger opp, sier Eikeland.

Han har ingen planer om være blant dem, men er også klar på at det blir vanskelig å fortsette om han må «ned på klubblagnivå». Da mister han muligheten til å kjøre UCI-ritt.

– Det blir helt feil vei å gå når målet er å bli blant de aller beste. Det som skjer nå er utrolig synd for norsk sykkelsport, både for oss som satser nå, og for de unge som kommer bak oss, fortsetter han.

Les også: Sandefjordsyklisten Marius Blålid med ny kontrakt

Sterk sesong

Både Eikeland og Blålid har hatt en svært god sesong, og de har hevdet seg både her «hjemme» og i utlandet.

Eikeland har blant annet 6., 9. og 14. plass fra etapper i de franske syv- og femdagersrittene Normandie Rundt og Loir-et-Cher.

Han har også syklet inn til femteplass i danske Himmerland Rundt, seier i Helterittet, samt at han markerte seg som den mest offensive rytteren på nest siste etappe i Tour of Norway.

(Saken fortsetter under bildet)

I EGEN BY: Ken-Levi Eikeland under Sandefjord Grand tour i sommer.

I EGEN BY: Ken-Levi Eikeland under Sandefjord Grand tour i sommer. Foto:

– Det har vært min beste sesong, uten tvil, og jeg ser fram til å kjøre enda bedre neste år, sier Eikeland.

Lagkamerat Blålid har vært en av Fixits hjelperyttere denne sesongen, har levert på det jevne og kjørt mye ritt. Han tok tredjeplassen i norgescuprittet i Hallingdal, og var mye i brudd under Tour of Norway. Der endte han på fjerdeplass i klatrekonkurransen. Sammen med Eikeland og Jon Breivold, kan han også skilte med bronsemedalje fra årets lag-NM, tempo.

Les også: Eikeland satte ny løyperekord

Håper på VM-plass

Selv om lagsituasjonen opptar mye av tankene til rytterne om dagen, er de samtidig klare på at de må se framover – og ikke minst levere i de siste rittene denne sesongen. I helgen er det Roserittet i Horten. Der handler det blant annet om å sikre seg en VM-billett.

– Fixit får stille på lagtempoen under VM i Bergen 17. september. Det laget er ennå ikke tatt ut, så det er en stor motivasjon. Å få sykle VM på hjemmebane henger høyt, sier Eikeland.

Seks mann skal sykle for teamet. Sandefjordrytterne har store planer om å være blant dem.

– Jeg har kjørt mye tempo den siste tida for å være godt forberedt, og skal gi alt for å vise at jeg fortjener en plass, sier Eikeland.

– Lysten til å få kjøre i VM er stor, og jeg tror jeg stiller til sterkt, men man vet aldri. Svaret får vi etter helgens ritt, forteller Blålid.

Uansett hva som skjer i tida framover er han svært klar på at sykkelkarrièren ikke er over. Selv om han må ned på klubbnivå én sesong, satser han videre. Gulroten: Et NM på hjemmebane i Sandefjord om et knapt år.

Håper på løsning

– Om jeg må stå utenfor et lag en periode, vet jeg det blir tøft, men jeg er ikke ferdig som syklist og vil jobbe for at alt skal løse seg. Drømmen er å kunne leve av idretten min og fortsette å drive med det jeg liker best, sier han.

Blålid håper på en løsning ganske kjapt, og har tro på et nytt kontinentallag.

– Det er mange gode ryttere som jakter et nytt lag nå, men vi trenger en som vil være «navnet» på laget vårt, sier han.

Guttene mener bedriften vil bli sett.

– Vi gjorde oss bemerket i mange timer – i beste sendetid på TV – under Tour of Norway og Arctic Race of Norway. Det må vel være god reklame, mener Blålid og Eikeland.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om stort og smått som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags