Starter en aksjon 10. juni – hvor du kan gjøre en liten, men viktig innsats

PLAGSOMT: Burotpollen blomstrer fra cirka 15. juli til 25. august. I juni er plantene enklest å luke – da er de 15–60 centimeter høye. Arkivfoto: Sigurd Øie

PLAGSOMT: Burotpollen blomstrer fra cirka 15. juli til 25. august. I juni er plantene enklest å luke – da er de 15–60 centimeter høye. Arkivfoto: Sigurd Øie

DEL

10. juni starter aksjon burot 2020, hvor skoler, barnehager og andre over hele landet inviteres til å delta, slik at du og eller medmenneske får en bedre sommer.

– Burotpollen er like plagsomt som bjørkepollen, men det spres bare ca. 100–200 m med vinden. Derfor nytter det å fjerne plantene i juni før blomstring og pollenspredning. Burotpollen er et hissig allergen, og noen blir sykemeldte og borte fra jobb og skole i august, forteller Ellen Sørby, regionsekretær for Astma- og allergiforbundet, avdeling Vestfold.

Også i år er alle skoler og barnehager i Vestfold og Telemark, samt Buskerud i Viken invitert til å delta i aksjonen, og flere har sagt at de skal luke.

– De som gir oss beskjed om at de har luket, får være med i trekningen om fem pengepremier på til sammen 9.000 kroner. I tillegg oppfordrer vi alle kommunene om å slå langs veier og sykkelstier, samt nøye rundt sine institusjoner. Statens vegvesen har vi også kontaktet, understreker Sørby.

Fra ca. 15. juli og til 1. september blomstrer plantene og avgir sitt plagsomme pollen. I juni er plantene

ca. 15–60 cm høye og enkle å luke, særlig etter regnvær. I slutten av juli kan de være over en meter høye, og ved skolestart så mye som 1,8 meter.

For å dempe plagene med pollen generelt (akkurat nå har vi gresspollen) anbefaler Norges Astma- og Allergiforbund blant annet dette:

■ Bruk solbriller ute og vask hender og ansikt ofte, og håret gjerne hver kveld.

■ Skyll nesen med lunkent vann eller saltvann.

■ Stup i sjøen så snart du kan.

■ Skift sengetøy hver uke.

■ Luft mest om natten.

■ Monter pollenfilter i vindusåpningen. Fås kjøpt på apotek og jernvare.

■ Men å fjerne allergenet dvs. plantene er det beste!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken